Live

LIVEBLOG: Πρωτιά για το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» - Τρίτη η Λεπέν πίσω από τον Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Η Γαλλία ψήφισε μαζικά στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών με το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο» να ανακόπτει την ορμή της Λεπέν, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών.
To Nέο Λαϊκό Μέτωπο υπό τον Μελανσόν κερδίζει τις γαλλικές εκλογές
To Nέο Λαϊκό Μέτωπο υπό τον Μελανσόν κερδίζει τις γαλλικές εκλογές
AP
2'

Η αριστερή συμμαχία υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, κέρδισε τις γαλλικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία, δείχνουν τα πρώτα exit poll ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων που προέβλεπαν νίκη της Λεπέν.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ένας συνασπισμός των κύριων γαλλικών αριστερών κομμάτων που συσπειρώθηκε στις 10 Ιουνίου με στόχο να σταματήσει την επέλαση των ευρωσκεπτικιστών, έκοψε πρώτο το νήμα του δεύτερου γύρου των ιστορικών εκλογών, με 172 έως 192 βουλευτές, σύμφωνα με τo exit poll του Ipsos.

Η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά αναδείχθηκε τρίτη δύναμη, πίσω από τον προεδρικό συνασπισμό «Μαζί» (Ensemble) με 132-152 έδρες. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται στο 67,1% από την Elabe για τις BFMTV, RMC και La Tribune, ιστορικό ρεκόρ από το 1997. Ο Μακρόν ο οποίος υπέστη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές αλλά και στον πρώτο γύρο της 30ης Ιουνίου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ και τους ηγέτες των κομμάτων του κεντρώου συνασπισμού του.

France Election

Περίπου 30.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν εν τω μεταξύ σε όλη τη Γαλλία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Οι καταστηματάρχες στις μεγάλες πόλεις προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα, σφραγίζοντας ερμητικά τις περιουσίες τους για να αποτρέψουν ζημιές από ταραχοποιούς

Η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενες εντάσεις και πολλαπλά περιστατικά βίας, με περισσότερους από 50 υποψηφίους και ακτιβιστές της εκστρατείας να δέχονται σωματικές επιθέσεις. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις σε ολόκληρη τη Γαλλία και κατήγγειλε «το κλίμα βίας κατά της πολιτικής και όσων αντιπροσωπεύει».

France Election

Το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» συσπειρώθηκε για να ανακόψει την επέλαση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Λεπέν και να το εμποδίσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών.

Ο Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές πριν από λιγότερο από ένα μήνα, αφού το στρατόπεδό του υπέστη ταπεινωτική ήττα στις ευρωεκλογές, θα περάσει όπως όλα δείχνουν τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας του χωρίς σαφή κυβερνητική πλειοψηφία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή