LIVEBLOG: Πρωτιά για το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» - Τρίτη η Λεπέν πίσω από τον Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Η Γαλλία ψήφισε μαζικά στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών με το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο» να ανακόπτει την ορμή της Λεπέν, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών.
To Nέο Λαϊκό Μέτωπο υπό τον Μελανσόν κερδίζει τις γαλλικές εκλογές
AP
2'

Η αριστερή συμμαχία υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, κέρδισε τις γαλλικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία, δείχνουν τα πρώτα exit poll ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων που προέβλεπαν νίκη της Λεπέν.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ένας συνασπισμός των κύριων γαλλικών αριστερών κομμάτων που συσπειρώθηκε στις 10 Ιουνίου με στόχο να σταματήσει την επέλαση των ευρωσκεπτικιστών, έκοψε πρώτο το νήμα του δεύτερου γύρου των ιστορικών εκλογών, με 172 έως 192 βουλευτές, σύμφωνα με τo exit poll του Ipsos.

Η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά αναδείχθηκε τρίτη δύναμη, πίσω από τον προεδρικό συνασπισμό «Μαζί» (Ensemble) με 132-152 έδρες. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται στο 67,1% από την Elabe για τις BFMTV, RMC και La Tribune, ιστορικό ρεκόρ από το 1997. Ο Μακρόν ο οποίος υπέστη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές αλλά και στον πρώτο γύρο της 30ης Ιουνίου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ και τους ηγέτες των κομμάτων του κεντρώου συνασπισμού του.

Περίπου 30.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν εν τω μεταξύ σε όλη τη Γαλλία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Οι καταστηματάρχες στις μεγάλες πόλεις προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα, σφραγίζοντας ερμητικά τις περιουσίες τους για να αποτρέψουν ζημιές από ταραχοποιούς

Η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενες εντάσεις και πολλαπλά περιστατικά βίας, με περισσότερους από 50 υποψηφίους και ακτιβιστές της εκστρατείας να δέχονται σωματικές επιθέσεις. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις σε ολόκληρη τη Γαλλία και κατήγγειλε «το κλίμα βίας κατά της πολιτικής και όσων αντιπροσωπεύει».

Το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» συσπειρώθηκε για να ανακόψει την επέλαση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Λεπέν και να το εμποδίσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών.

Ο Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές πριν από λιγότερο από ένα μήνα, αφού το στρατόπεδό του υπέστη ταπεινωτική ήττα στις ευρωεκλογές, θα περάσει όπως όλα δείχνουν τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας του χωρίς σαφή κυβερνητική πλειοψηφία.

21:59
Νατάσα Παυλοπούλου

Ο Μακρόν αναμένει την πλήρη εικόνα για να λάβει αποφάσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα «περιμένει» την τελική εικόνα των αποτελεσμάτων για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Ο Μακρόν αναλύει το exit poll και θα περιμένει να εμφανιστεί η πλήρης εικόνα στο κοινοβούλιο πριν λάβει τις απαραίτητες επόμενες αποφάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος, ως εγγυητής των θεσμών μας, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού», προσθέτει η δήλωση. Ο Μακρόν θα «περιμένει» πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση για τη νέα κυβέρνηση.

21:36
Νατάσα Παυλοπούλου

Ολιβιέ Φορ: «Είναι καθήκον μας να ενώσουμε την πλειοψηφία των Γάλλων»

Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές ήταν μια νίκη του αριστερού «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) και πρέπει έτσι να ενώσει την πλειοψηφία του γαλλικού λαού, δήλωσε ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, στον απόηχο της απροσδόκητης νίκης του στις εκλογές.

«Θα έχουμε μόνο μία πυξίδα: το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου», είπε ο Φορ στους υποστηρικτές του, προσθέτοντας ότι η πολιτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν πρέπει να συνεχιστεί και ότι η αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του πρέπει να ακυρωθεί.

20:58
Νατάσα Παυλοπούλου

Γαλλία: Οδεύει προς «συγκατοίκηση» για τέταρτη φορά στην ιστορία της

Η Γαλλία έχει ένα ημιπροεδρικό σύστημα, που σημαίνει ότι έχει και πρόεδρο και πρωθυπουργό, οι οποίοι έχουν χωριστές εξουσίες. H σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει ποιος θα είναι o επόμενος πρωθυπουργός αλλά όχι πρόεδρος της Γαλλίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ήδη προεξοφλήσει οτι θα παραμείνει στον ρόλο του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.

Εάν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα είχε κυβέρνηση και πρόεδρο από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα μόνο για τέταρτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της.

Ο 28χρονος προστατευόμενός της, Ζορντάν Μπαρντελά θα γινόταν πρωθυπουργός εάν η «Εθνική Συσπείρωση» (RN) κερδίσει οριστικά. Έχει απολαύσει μια άνοδο στη δημοτικότητά του, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων στο TikTok, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας με τον Μακρόν.

Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν και πάλι θα προεδρεύει της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά θα έχανε τη δύναμη να καθορίζει την εσωτερική ατζέντα, από την οικονομική πολιτική μέχρι την ασφάλεια.

20:32
Νατάσα Παυλοπούλου

Η Λεπέν και ο Μπαρντελά θα μιλήσουν αφού κλείσουν οι κάλπες

Ο αρχηγός του κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», Ζορντάν Μπαρντελά θα μιλήσει αφού κλείσουν οι κάλπες και θα ακολουθήσει η Μαρίν Λεπέν. Έχει προγραμματιστεί να μιλήσει μια ώρα περίπου μετά το πέρας της ψηφοφορίας και ενώ τα πρώτα exit poll θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος)

Η ομιλία της Λεπέν έχει οριστεί για δύο ώρες μετά τη δημοσίευση των αρχικών exit poll. Μετά τον πρώτο γύρο, και οι δύο μίλησαν μέσα σε λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες.

Εάν κανένα κόμμα δεν λάβει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα μετέωρο κοινοβούλιο ενώ αν το κόμμα RN κέρδιζε 289 έδρες, η Γαλλία θα αποκτούσε την πρώτη ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον 28χρονο Μπαρντελά, πιθανό πρωθυπουργό.

Η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό –αν και δεν έχει φυσικούς εταίρους μεταξύ κεντρώων και αριστερών– ή ο Μακρόν θα μπορούσε να επιδιώξει έναν συνασπισμό με την κεντροαριστερά, ή ακόμη και να ονομάσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών χωρίς πολιτικούς δεσμούς.

20:06
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Γαλλικές εκλογές: Τα πρώτα exit polls - Πρώτο με 200 έδρες το κόμμα της Λεπέν

Πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre. Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες. Στη Τετάρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών έφτασε το 59,71% την Κυριακή στις 5 το απόγευμα, έναντι 59,39% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τις βουλευτικές εκλογές του 1981 (61,4%), που ακολούθησαν την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν.

19:29
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Γαλλία: Μαζικά εξακολουθούν να προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες ενώ ασαφής είναι η ώρα που θα οριστικοποιηθεί αν κάποιο κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών

Στο 59,7 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε ανέλθει η προσέλευση των Γάλλων στο σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών, εκλογών, τρεις ώρες πριν το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Με βάση αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στην Γαλλία. 'Αγνωστη εξάλλου είναι προς το παρόν η ώρα που μετά βεβαιότητας θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Τούτου δοθέντος στις 21.00 τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες πάνω κάτω λαμβάνει το κάθε κόμμα βασιζόμενα εν πολλοίς στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα. Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο.

Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές. Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ σήμερα. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

18:49
Νατάσα Παυλοπούλου

Οι πιο τεταμένες εκλογές των τελευταίων ετών - 51 επιθέσεις εναντίον υποψηφίων

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά τεταμένη, ενώ τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ακόμη και για τον κίνδυνο «εμφύλιου πολέμου». Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανέφερε 51 σωματικές επιθέσεις εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών του κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου.

Έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 30.000 αστυνομικοί σε περίπτωση που «οι ακραίες δυνάμεις χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα ως δικαιολογία για να προκαλέσουν τον όλεθρο», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Πολλές βιτρίνες και καταστήματα σε όλη τη Γαλλία σφραγίστηκαν για προληπτικούς λόγους. Αυτό συνέβη και στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, αλλά δεν αναφέρθηκε σημαντική βία. Σε ορισμένες πόλεις, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν στις 20:00 (τοπική ώρα), όταν τελειώσει η ψηφοφορία και δουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα έξιτ-πολ

18:14
Νατάσα Παυλοπούλου

Γαλλία: Στο ποσοστό ρεκόρ του 59.71% η συμμετοχή - Το υψηλότερο από το 1981

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο άγγιξε το 59,71% στις 5 μ.μ στην ηπειρωτική Γαλλία, ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας (59,39%) και κατά σχεδόν είκοσι μονάδες μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο 2022 (38,1%).

Υπενθυμίζουμε ότι τα εκλογικά τμήματα κλείνουν ως επί το πλείστον στις 18:00 (19.00 μμ ώρα Ελλάδος) αλλά είναι ανοιχτά μέχρι τις 20:00 (21.00 ώρα Ελλάδος). Το μεσημέρι, η συμμετοχή ήταν 26,63%, 7,5 μονάδες μεγαλύτερη από το 2022 (18,99%), αλλά και αυξημένη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής (25,9%), καταγράφοντας ρεκόρ για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1981.

Κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εξελέγησαν πέντε βουλευτές στον πρώτο γύρο, έναντι 76 φέτος. Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται από τον αριθμό των πολιτών που κλήθηκαν στις κάλπες αυτή την Κυριακή, ο οποίος επομένως διαφέρει σημαντικά από αυτόν του δεύτερου γύρου του 2022, αναφέρει η Monde

16:50
Νατάσα Παυλοπούλου

Τα 5 σενάρια της επόμενης ημέρας στη Γαλλία

Υπάρχουν πολλά σενάρια που θα μπορούσαν να διαδραματιστούν απόψε, όταν κλείσουν οι κάλπες. Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση (RN) μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία –ή σχεδόν αρκετή για να μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια λίγων ανεξάρτητων ψήφων στην Εθνοσυνέλευση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος Μακρόν θα καλέσει τον Ζόρνταν Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός. Αν αποδεχθεί, το RN θα σχηματίσει κυβέρνηση και η χώρα θα μπει σε μία τεταμένη περίοδο «συγκατοίκησης» με πρόεδρο και κυβέρνηση σε διαρκή σύγκρουση. Η απειλή για βίαιες διαδηλώσεις στο δρόμο θα είναι στο μέγιστο επίπεδο.

Δεύτερο σενάριο, το RN θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά θα αρνηθεί, γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί με την πρώτη ψήφο δυσπιστίας.

Στη συνέχεια, θα γίνουν προσπάθειες για να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός που θα κυμαίνεται από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και το κέντρο των Μακρονιστών, έως τα κεντροαριστερά στοιχεία της συμμαχίας του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NPF).

Αυτές οι συνομιλίες είναι πιθανό να διαρκέσουν εβδομάδες (και μπορεί να μην πετύχουν ποτέ), οπότε ο Μακρόν θα ζητήσει ένα τέχνασμα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να απολαύσει η χώρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις καλοκαιρινές διακοπές. Η σημερινή κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, με ή χωρίς πρωθυπουργό Ατάλ. Αυτό είναι μακράν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα επόμενα τρία είναι απίθανα.

Τρίτον, το αριστερό NPF σημειώνει μια έκπληξη νίκη. Τέταρτον, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη πλειοψηφία για οποιαδήποτε ομάδα στο κοινοβούλιο, ο Μακρόν θα διορίσει μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση που θα αποτελείται από ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μη πολιτικούς. Πέμπτον, αντιμέτωπος με μια μεγάλη νίκη του RN και την αποτυχία όλων των σχεδίων του, ο Μακρόν θα παραιτηθεί.

16:31
Νατάσα Παυλοπούλου

Ζορντάν Μπαρντελά: Ο 28χρονος «αστέρας» του κόμματος Λεπέν

Σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο Ζορντάν Μπαρντελά βοήθησε να γίνει η ευρωσκεπτικιστική «Εθνική Συσπείρωση» η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Και τώρα θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Αφού οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν ισχυρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο Μπαρντελά στράφηκε στους υποστηρικτές του για να δώσει στο κόμμα τους την απόλυτη πλειοψηφία στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο που θα επέτρεπε στο αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, με τον Μπαρντελά στο τιμόνι.

Ο ίδιος είναι μέρος μιας γενιάς νέων που προσχώρησαν στο κόμμα υπό τη Μαρίν Λεπέν τη δεκαετία του 2010, αλλά πιθανότατα δεν θα το είχαν κάνει υπό τον πατέρα της, καθώς εκείνη λείανε τις γωνίες του και άλλαξε την ακραία ρητορική

15:45
Νατάσα Παυλοπούλου

Συμφωνίες της τελευταίας στιγμής κατά της «Εθνικής Συσπείρωσης»

Πολλοί υποψήφιοι έκαναν βιαστικές συμφωνίες για να προσπαθήσουν να ανακόψουν την επέλαση την «Εθνικής Συσπείρωσης» και τη συγκέντρωση απόλυτης πλειοψηφίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν συμφωνίες για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη συντριπτική νίκη του κόμματος Λεπέν στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς είπε ότι το κόμμα της θα ηγηθεί της κυβέρνησης μόνο εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία - ή βρεθεί κοντά σε αυτήν.

Ένας άνευ προηγουμένου αριθμός υποψηφίων που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο από την αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» και από τους αποδυναμωμένους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμερίστηκαν για να ευνοήσουν τον υποψήφιο που είναι πιο πιθανό να κερδίσει έναντι ενός αντιπάλου του RN.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, περίπου 218 υποψήφιοι που είχαν δικαίωμα να διαγωνιστούν στον δεύτερο γύρο αποχώρησαν. Από αυτούς, οι 130 ήταν αριστεροί και οι 82 προέρχονταν από την υπό την ηγεσία του Μακρόν κεντρώα συμμαχία «Mαζί».

14:40
Νατάσα Παυλοπούλου

Ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Eμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο Toυκέ της βόρειας Γαλλίας και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στο Βανβ, στη διοικητική περιοχή της Ιλ-ντε-Φρανς. Όπως και την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας τοποθέτησε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη στην πόλη Τουκέ-Παρί-Πλαζ, στο Πα-ντε-Καλαί.

Εκτός από τον αρχηγό του κράτους και τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Eρίκ Σιοτί ο οποίος ψήφισε στη Νίκαια νωρίτερα μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει στις κάλπες αρκετά κορυφαία στελέχη της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ο Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στο Tulle, στο Corrèze, όπου το όνομά του βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του δεύτερου γύρου. Η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν στο Βίρ στο Καλβαντός της Νορμανδίας, όπου δίνει μάχη για να κρατήσει τη θέση της.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, από την πλευρά του, ψήφισε στη Χάβρη. Δεν είναι υποψήφιος, αλλά ανακοίνωσε ότι θα ψήφιζε τον κομμουνιστή υποψήφιο στην εκλογική του περιφέρεια για να ανακόψει την πρόοδο της «Εθνικής Συσπείρωσης».

13:49
Σωτήρης Σκουλούδης

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 η συμμετοχή έως το μεσημέρι

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καταγράφει άνοδο σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ανέρχεται σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο.

Σχετικές ειδήσεις