LIVEBLOG: Εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή - Η ασάφεια για το ποιος θα κυβερνήσει τελικά
Newsbomb
Θολό και ασαφές βρίσκει το μέλλον διακυβέρνησης της Γαλλίας, το εκλογικό αποτέλεσμα του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών, αφού κανένα από τα κόμματα δεν κατάφερε να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία
Αντίθετα, δύο στρατόπεδα τώρα πολεμούν το ένα το άλλο με την ελπίδα να κυβερνήσουν τη χώρα: από τη μία πλευρά το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με επικεφαλής τον Μελανσόν (το οποίο πλειοψήφησε και αναδείχθηκε ναι μεν πρώτο, αλλά όχι αυτοδύναμο) και από την άλλη αυτό του απερχόμενου πλειοψηφικού Ensemble του Μακρόν, το οποίο εξακολουθεί να ονειρεύεται ότι είναι σε θέση να σχηματίσει έναν συνασπισμό με αριστερούς συμμάχους.
Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ένας συνασπισμός των κύριων γαλλικών αριστερών κομμάτων που συσπειρώθηκε στις 10 Ιουνίου με στόχο να σταματήσει την επέλαση των ευρωσκεπτικιστών, έκοψε πρώτο το νήμα του δεύτερου γύρου των ιστορικών εκλογών.
Η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά αναδείχθηκε τρίτη δύναμη, πίσω από τον προεδρικό συνασπισμό «Μαζί» (Ensemble) με 132-152 έδρες. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται στο 67,1% στο υψηλότερο από το 1981.
Η ανατροπή του αποτελέσματος μεταξύ α' και β' γύρου πυροδοτεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, με πρώτο «θύμα» τον πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αύριο Δευτέρα την παραίτησή του στον Εμάνουελ Μακρόν.
Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, την απόλυτη πλειοψηφία των 289 (από τις συνολικά 577) εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δεν τη συγκεντρώνει ο σχηματισμός του Μελανσόν, ούτε κάποιου άλλου. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί συνεννόηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Είναι πιθανό να χρειαστούν μήνες για να επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία», λέει ο Bernard Guetta
Μετά από έναν πρώτο γύρο που κυριάρχησε η Εθνική Συσπείρωση, οι Γάλλοι αποφάσισαν να δώσουν σχετική πλειοψηφία στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Από εδώ και στο εξής, η αποστολή των εκλεγμένων βουλευτών θα είναι να σχηματίσουν συνασπισμό για να αποφύγουν το μπλοκάρισμα της γαλλικής πολιτικής ζωής.
«Θα είναι απαραίτητο, είτε αρέσει στους ανθρώπους είτε όχι, να βρούμε κοινό έδαφος που θα μας επιτρέψει να σχηματίσουμε μια βιώσιμη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο Μπέρναρντ Γκέτα, εκλεγμένος ευρωβουλευτής. "Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Άρα θα πρέπει να το κάνουμε."
Ο Γκετά που επανεξελέγη στις Βρυξέλλες στις 9 Ιουνίου κάνει έναν παραλληλισμό με το Βέλγιο, το οποίο χρειάστηκε δεκαέξι μήνες για να σχηματίσει συνασπισμό το 2020. Ωστόσο, θέλει να είναι καθησυχαστικός. "Είναι πιθανό ότι στη Γαλλία, θα χρειαστούν μήνες για να επιτευχθεί μια κυβερνητική συμφωνία. Αλλά δεν το νομίζω. Νομίζω ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορα, ότι θα καταλήξουμε σε μια κυβερνητική συμφωνία για προτεραιότητες που ενώνουν", διαβεβαίωσε.
8.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι, σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία δέχτηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ . Αυτή τη στιγμή η αστυνομία παρεμβαίνει για να βάλει τέλος στις ενέργειες μερικών δεκάδων ατόμων που αποτελούν ομάδες κινδύνου και επιδιώκουν να διαπράξουν πράξεις βανδαλισμού.
Πηγή από το αρχηγείο της αστυνομίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ στην Place de la République στο Παρίσι είναι 8.000.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ χαιρετίζει την «ήττα» Λεπέν
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για το γεγονός ότι η Βρετανία και η Γαλλία επέλεξαν «την απόρριψη της παράταξης Λεπέν» και «τη σθεναρή δέσμευση υπέρ μιας κοινωνικής αριστεράς».
«Αυτή την εβδομάδα, δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τον ίδιο δρόμο τον οποίο πήρε η Ισπανία πριν από έναν χρόνο», έκρινε ο κ. Σάντσεθ μέσω X, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στη Γαλλία τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Η κατανομή των εδρών μέχρι στιγμής
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναδείχθηκε πρώτο στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπροστά από το Ensemble και τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους του.
Πώς διαμορφώνεται η κατανομή των εδρών μέχρι στιγμής:
- Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 182 έδρες
- Ensemble (Renaissance, MoDem, Horizons, κ.λπ.): 163 θέσεις
- Εθνική Συσπείρωση και σύμμαχοι (συμπεριλαμβανομένου του LR Ciotti): 143 έδρες
- Διάφορα αριστερά και αντιφρονούντες: 11 έδρες
- Les Républicains (LR), Divers Right και UDI: 68 έδρες
- Άλλοι (διάφοροι, οικολόγοι κ.λπ.): 10 έδρες
Το ευρώ πέφτει καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για το γαλλικό μετεκλογικό αδιέξοδο
Πώς σχολιάζουν οι γαλλικές εφημερίδες την εκλογική έκπληξη
Δείτε τα πρωτοσέλιδα τριών κορυφαίων γαλλικών εφημερίδων... ΕΔΩ
Τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για νέα κυβέρνηση
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο νικητής των εκλογών, αλλά χωρίς αυτοδυναμίς απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρύ συνασπισμού κομμάτων και κάλεσε τον Μακρόν να απευθύνει αίτημα στην αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει.
Στο κεντρώο στρατόπεδο, ο επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν, Stephane Sejourne, είπε ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τα κυρίαρχα κόμματα, αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) του Μελανσόν. Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απέκλεισε επίσης οποιαδήποτε συμφωνία.
Ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι θα περιμένει τη νέα συνέλευση για να βρει κάποια «δομή» για να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του.
Στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας η Γαλλία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το Σύνταγμά της απαγορεύει να προκηρυχθούν νέες εκλογές για τους επόμενους 12 μήνες.
Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Μακρόν το πρωί της Δευτέρας, αλλά ότι είναι διαθέσιμος να ενεργήσει με την ιδιότητα του υπηρεσιακού.
Το Σύνταγμα αναφέρει ότι ο Μακρόν αποφασίζει από ποιον θα ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά όποιον και να επιλέξει αντιμετωπίζει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, η οποία θα συγκληθεί στις 18 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Μακρόν πρέπει να ονομάσει κάποιον αποδεκτό από την πλειοψηφία των βουλευτών.
Ο Μακρόν πιθανότατα θα ελπίζει να μπορέσει να σχηματίσει έναν κεντροαριστερό συνασπισμό με το δικό του μπλοκ.
Ωστόσο, δεν υπήρχε κανένα σημάδι επικείμενης διάλυσης του Νέου Λαϊκού Μετώπου σε αυτή τη φάση.
Μια άλλη πιθανότητα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις αλλά δεν θα επιβλέπει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Δεν ήταν σαφές ότι το αριστερό μπλοκ θα υποστήριζε αυτό το σενάριο, το οποίο θα απαιτούσε ακόμα την υποστήριξη του κοινοβουλίου.
Ένταση στην Place de la République μεταξύ υποστηρικτών του Νέου Λαϊκού Μετώπου και αστυνομικών
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République την Κυριακή, λίγο μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.
Οι υποστηρικτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου, στην πλειονότητά τους, χαιρέτισαν δυνατά τη νίκη, ωστόσο οι πανηγυρισμοί αμαυρώθηκαν εντάσεις, οι οποίες ξέσπασαν το βράδυ με την αστυνομία.
Η ασάφεια του ποιος θα κυβερνήσει - Εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή
Εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, αφού κανένα μπλοκ δεν κατάφερε να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία, αλλά και χωρίς πραγματικό ηττημένο. Και δύο στρατόπεδα που τώρα πολεμούν το ένα το άλλο με την ελπίδα να κυβερνήσουν τη χώρα: από τη μία πλευρά το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (το οποίο βγήκε στην κορυφή) και από την άλλη αυτό του απερχόμενου πλειοψηφικού Ensemble, το οποίο εξακολουθεί να ονειρεύεται να είναι σε θέση να σχηματίσει έναν συνασπισμό με συμμάχους
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί μια μεγάλη «στιγμή αποσαφήνισης» με τη διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Αλλά προς το παρόν, είναι η μεγάλη ασάφεια, ακόμη και «μια μεγάλη στιγμή απροσδιοριστίας», σύμφωνα με τα λόγια του Εντουάρ Φιλίπ.
Μπορεί ο Μακρόν να αρνηθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Ατάλ;
Σε αβεβαιότητα εισέρχεται η πολιτική σκηνή της Γαλλίας μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έφεραν ανατροπές στη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης.
Ο β' γυρός ανέδειξε πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 171 έως 187 έδρες, αφήνοντας στη 2η θέση τους Μακρονιστές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει το πρωί της Δευτέρας την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Προς αναζήτηση πρωθυπουργού το Νέο Λαϊκό Μέτωπο
Τον διορισμό πρωθυπουργού από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ζητούν πολλά πρόσωπα της Αριστεράς
Τσίπρας: Το γαλλικό μάθημα αφορά όλη την Ευρώπη και προφανώς την Ελλάδα
Μέσω ανάρτησης ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή, ενώ επισήμανε πως το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η συγκρότηση μιας Προοδευτικής κυβέρνησης, κάτι «που δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα προφανώς».
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Χάρης Δούκας: Δεν υπάρχουν αδιέξοδα
Στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και την επικράτηση Μελανσόν αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με ανάρτησή του στο Twitter.
Bloomberg: Δεν αποκλείεται το σενάριο κυβέρνησης συνασπισμού Μακρόν - Αριστεράς
ε το βλέμμα στραμμένο στη Γαλλία είναι τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων καθώς σημειώθηκε μεγάλη ανατροπή και το κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν κατέκτησε την πρώτη θέση, αφήνοντας στην τρίτη αυτό της Μαρίν Λεπέν και δεύτερο του Εμανουέλ Μακρόν. Δίχως να χαθεί καθόλου χρόνος, πολλοί είναι αναρωτιούνται πώς θα είναι το σκηνικό της επόμενης ημέρας, με τις πρώτες αναλύσεις να εξετάζουν τα σενάρια συνεργασίας.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η κατανομή των εδρών των επιμέρους κομμάτων της Αριστεράς, το Bloomberg υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλία που αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Προς κυβέρνηση συνασπισμού;
Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να στραφεί προς μία κυβέρνηση συνασπισμου, δηλαδή αποτελούμενης από υπουργούς από διάφορες πολιτικές δυνάμεις.
Η αριστερά ήδη προετοιμάζεται για αυτή την υπόθεση και θέτει τους όρους της, καλώντας σε παραίτηση τον Γάλλο πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα και αύριο ανακοίνωσε ότι θα την υποβάλλει στον Εμάνουελ Μακρόν.
Τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη κυβέρνηση - Πώς κατανέμονται οι έδρες
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα στη Γαλλία, ιδίως μετά την απόλυτη ανατροπή, καθώς το κόμμα του Μελανσόν κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας στην τρίτη αυτό της Μαρίν Λεπέν, ενώ δεύτερο αυτό του Εμανουέλ Μακρόν.
Τα ερωτήματα σχετίζονται με τις «συμμαχίες» που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, απ’ την οποία θα προκύψουν οι έδρες του κάθε κόμματος στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, την απόλυτη πλειοψηφία των 289 (από τις συνολικά 577) εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δεν τη συγκεντρώνει ο σχηματισμός του Μελανσόν, ούτε κάποιου άλλου. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί συνεννόηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Μακρόν δεν φάνηκε να επιθυμεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, ούτε στον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Το έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε από νωρίς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Προς αυτή την κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή Δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.
Δείτε την κατανομή των εδρών ΕΔΩ
Μαρίν Λεπέν: «Η νικη μας απλά αναβάλλεται»
Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ηγείται της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) από κοινού με τον Ζορντάν Μπαρντελά είπε οτι η νικη του κόμματός της απλά αναβλήθηκε.
Η νίκη μας «απλά καθυστέρησε» τόνισε και ειδε οτι «βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα». Η Λεπέν, η οποία έχει θέσει ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την προεδρία τρεις φορές, είπε επίσης ότι η κατάσταση του προέδρου Μακρόν είναι πλέον επισφαλής.
Ενώ το κόμμα της βρίσκεται επί του παρόντος στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των εδρών στη Συνέλευση, η Λεπέν μίλησε για «πρόοδο» του RN απέναντι στο «πλαίσιο ενός συνολικού συνασπισμού». Σύμφωνα με την ίδια, η νίκη του RN «αναβάλλεται μόνο» και ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι εκείνος που «βρίσκεται σε δεινή κατάσταση»
Οι υποστηρικτές της φώναζαν ρυθμικά το όνομά της, καθώς έφευγε από την αίθουσα.
Ο Μακρόν αναμένει την πλήρη εικόνα για να λάβει αποφάσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα «περιμένει» την τελική εικόνα των αποτελεσμάτων για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Ο Μακρόν αναλύει το exit poll και θα περιμένει να εμφανιστεί η πλήρης εικόνα στο κοινοβούλιο πριν λάβει τις απαραίτητες επόμενες αποφάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
«Ο πρόεδρος, ως εγγυητής των θεσμών μας, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού», προσθέτει η δήλωση. Ο Μακρόν θα «περιμένει» πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση για τη νέα κυβέρνηση.
Ολιβιέ Φορ: «Είναι καθήκον μας να ενώσουμε την πλειοψηφία των Γάλλων»
Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές ήταν μια νίκη του αριστερού «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) και πρέπει έτσι να ενώσει την πλειοψηφία του γαλλικού λαού, δήλωσε ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, στον απόηχο της απροσδόκητης νίκης του στις εκλογές.
«Θα έχουμε μόνο μία πυξίδα: το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου», είπε ο Φορ στους υποστηρικτές του, προσθέτοντας ότι η πολιτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν πρέπει να συνεχιστεί και ότι η αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του πρέπει να ακυρωθεί.
Γαλλία: Οδεύει προς «συγκατοίκηση» για τέταρτη φορά στην ιστορία της
Η Γαλλία έχει ένα ημιπροεδρικό σύστημα, που σημαίνει ότι έχει και πρόεδρο και πρωθυπουργό, οι οποίοι έχουν χωριστές εξουσίες. H σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει ποιος θα είναι o επόμενος πρωθυπουργός αλλά όχι πρόεδρος της Γαλλίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ήδη προεξοφλήσει οτι θα παραμείνει στον ρόλο του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.
Εάν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα είχε κυβέρνηση και πρόεδρο από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα μόνο για τέταρτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της.
Ο 28χρονος προστατευόμενός της, Ζορντάν Μπαρντελά θα γινόταν πρωθυπουργός εάν η «Εθνική Συσπείρωση» (RN) κερδίσει οριστικά. Έχει απολαύσει μια άνοδο στη δημοτικότητά του, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων στο TikTok, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας με τον Μακρόν.
Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν και πάλι θα προεδρεύει της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά θα έχανε τη δύναμη να καθορίζει την εσωτερική ατζέντα, από την οικονομική πολιτική μέχρι την ασφάλεια.
Η Λεπέν και ο Μπαρντελά θα μιλήσουν αφού κλείσουν οι κάλπες
Ο αρχηγός του κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», Ζορντάν Μπαρντελά θα μιλήσει αφού κλείσουν οι κάλπες και θα ακολουθήσει η Μαρίν Λεπέν. Έχει προγραμματιστεί να μιλήσει μια ώρα περίπου μετά το πέρας της ψηφοφορίας και ενώ τα πρώτα exit poll θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος)
Η ομιλία της Λεπέν έχει οριστεί για δύο ώρες μετά τη δημοσίευση των αρχικών exit poll. Μετά τον πρώτο γύρο, και οι δύο μίλησαν μέσα σε λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες.
Εάν κανένα κόμμα δεν λάβει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα μετέωρο κοινοβούλιο ενώ αν το κόμμα RN κέρδιζε 289 έδρες, η Γαλλία θα αποκτούσε την πρώτη ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον 28χρονο Μπαρντελά, πιθανό πρωθυπουργό.
Η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό –αν και δεν έχει φυσικούς εταίρους μεταξύ κεντρώων και αριστερών– ή ο Μακρόν θα μπορούσε να επιδιώξει έναν συνασπισμό με την κεντροαριστερά, ή ακόμη και να ονομάσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών χωρίς πολιτικούς δεσμούς.
Γαλλικές εκλογές: Τα πρώτα exit polls - Πρώτο με 200 έδρες το κόμμα της Λεπέν
Πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre. Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες. Στη Τετάρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών έφτασε το 59,71% την Κυριακή στις 5 το απόγευμα, έναντι 59,39% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τις βουλευτικές εκλογές του 1981 (61,4%), που ακολούθησαν την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν.
Γαλλία: Μαζικά εξακολουθούν να προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες ενώ ασαφής είναι η ώρα που θα οριστικοποιηθεί αν κάποιο κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών
Στο 59,7 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε ανέλθει η προσέλευση των Γάλλων στο σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών, εκλογών, τρεις ώρες πριν το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Με βάση αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στην Γαλλία. 'Αγνωστη εξάλλου είναι προς το παρόν η ώρα που μετά βεβαιότητας θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Τούτου δοθέντος στις 21.00 τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες πάνω κάτω λαμβάνει το κάθε κόμμα βασιζόμενα εν πολλοίς στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα. Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο.
Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.
Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές. Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ σήμερα. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.
Οι πιο τεταμένες εκλογές των τελευταίων ετών - 51 επιθέσεις εναντίον υποψηφίων
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά τεταμένη, ενώ τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ακόμη και για τον κίνδυνο «εμφύλιου πολέμου». Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανέφερε 51 σωματικές επιθέσεις εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών του κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου.
Έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 30.000 αστυνομικοί σε περίπτωση που «οι ακραίες δυνάμεις χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα ως δικαιολογία για να προκαλέσουν τον όλεθρο», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΣ
Πολλές βιτρίνες και καταστήματα σε όλη τη Γαλλία σφραγίστηκαν για προληπτικούς λόγους. Αυτό συνέβη και στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, αλλά δεν αναφέρθηκε σημαντική βία. Σε ορισμένες πόλεις, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν στις 20:00 (τοπική ώρα), όταν τελειώσει η ψηφοφορία και δουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα έξιτ-πολ
Γαλλία: Στο ποσοστό ρεκόρ του 59.71% η συμμετοχή - Το υψηλότερο από το 1981
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο άγγιξε το 59,71% στις 5 μ.μ στην ηπειρωτική Γαλλία, ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας (59,39%) και κατά σχεδόν είκοσι μονάδες μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο 2022 (38,1%).
Υπενθυμίζουμε ότι τα εκλογικά τμήματα κλείνουν ως επί το πλείστον στις 18:00 (19.00 μμ ώρα Ελλάδος) αλλά είναι ανοιχτά μέχρι τις 20:00 (21.00 ώρα Ελλάδος). Το μεσημέρι, η συμμετοχή ήταν 26,63%, 7,5 μονάδες μεγαλύτερη από το 2022 (18,99%), αλλά και αυξημένη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής (25,9%), καταγράφοντας ρεκόρ για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1981.
Κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εξελέγησαν πέντε βουλευτές στον πρώτο γύρο, έναντι 76 φέτος. Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται από τον αριθμό των πολιτών που κλήθηκαν στις κάλπες αυτή την Κυριακή, ο οποίος επομένως διαφέρει σημαντικά από αυτόν του δεύτερου γύρου του 2022, αναφέρει η Monde