Live

Άνοιξαν οι «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή: Το «σιιτικό τόξο» αντίστασης ορκίζεται εκδίκηση

Καζάνι που βράζει για μία ακόμη φορά η Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς και του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ. Ο θάνατος δύο ισχυρών περιφερειακών ηγετών που υποστηρίζονται από το Ιράν αυξάνει τον κίνδυνο ολομέτωπου πολέμου

Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
AP
3'

Ο θάνατος ενός διοικητή της Χεζμπολάχ γνωστού ως Φουάντ Σουκούρ σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Βηρυτού καθώς και η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Iσμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη αλλάζουν πλήρως τους όρους της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπως τους γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Οι φονικές αλλά σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες συρράξεις στη Γάζα - και στη συνοριακή περιοχή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο -κινδυνεύουν να πάρουν νέα μορφή, καθώς οδηγούνται πλέον σε μια ανησυχητική νέα φάση, με τους Μουσουλμάνους του λεγόμενου «σιιτικού τόξου» αντίστασης να υπόσχονται αντίποινα.

Η εκδίκηση για τη δολοφονία του Χανίγια -ο οποίος βρεθηκε στο Ιράν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας- είναι «καθήκον της Τεχεράνης» επειδή συνέβη στην ιρανική πρωτεύουσα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σύμφωνα με το Reuters, ο Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ έδωσε τους λόγους για «σκληρή τιμωρία» για τον εαυτό του. «Θεωρούμε την εκδίκηση καθήκον μας», είπε.

Η κηδεία του Χανίγια θα τελεστεί αύριο (1/8) στην Τεχεράνη και στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα για προσευχές και ταφή. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο εθνικό τζαμί του Κατάρ, το μεγαλύτερο της χώρας, ενώ η ταφή θα γίνει στο Λουσάιλ βόρεια της Ντόχα, στο ίδιο νεκροταφείο όπου είναι ενταφιασμένος ο ιδρυτής του κράτους του Κατάρ Γιασίμ μπιν Μοχάμεντ αλ Θάνι

Την επίθεση έσπευσε να καταδικάσει σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος από την Τουρκία μέχρι το Κατάρ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει πως «έχει στόχο να υπονομεύσει την ευγενή αντίσταση της Γάζας και τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων».

Τη δολοφονία του γνωστοποίησε η Χαμάς με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «προδοτική σιωνιστική επιδρομή», υποσχόμενη εκδίκηση για τον θάνατο του Χανίγια, με τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης Μούσα Αμπού Μαρζούκ να χαρακτηρίζει την επιδρομή «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη»

Την ίδια ώρα και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση, καλώντας τους Παλαιστινιους να απαντήσουν με γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Χούθι της Υεμένης έσπευσαν να καταδικάσουν από κοινού το θάνατο Χανίγια, τονίζοντας οτι θα ισχυροποιήσει την αντίστασή τους στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν έχει αντιδράσει επίσημα, ωστόσο αρκετοί πολιτικοί έχουν εκφραστεί δημοσίως, όπως ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιτσάι Ελιγιάχου, ο οποίος έγραψε στο Χ ότι ο θάνατος του Χανίγια «κάνει τον κόσμο καλύτερο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή