Άνοιξαν οι «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή: Το «σιιτικό τόξο» αντίστασης ορκίζεται εκδίκηση

Καζάνι που βράζει για μία ακόμη φορά η Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς και του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ. Ο θάνατος δύο ισχυρών περιφερειακών ηγετών που υποστηρίζονται από το Ιράν αυξάνει τον κίνδυνο ολομέτωπου πολέμου
Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
AP
3'

Ο θάνατος ενός διοικητή της Χεζμπολάχ γνωστού ως Φουάντ Σουκούρ σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Βηρυτού καθώς και η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Iσμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη αλλάζουν πλήρως τους όρους της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπως τους γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Οι φονικές αλλά σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες συρράξεις στη Γάζα - και στη συνοριακή περιοχή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο -κινδυνεύουν να πάρουν νέα μορφή, καθώς οδηγούνται πλέον σε μια ανησυχητική νέα φάση, με τους Μουσουλμάνους του λεγόμενου «σιιτικού τόξου» αντίστασης να υπόσχονται αντίποινα.

Η εκδίκηση για τη δολοφονία του Χανίγια -ο οποίος βρεθηκε στο Ιράν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας- είναι «καθήκον της Τεχεράνης» επειδή συνέβη στην ιρανική πρωτεύουσα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σύμφωνα με το Reuters, ο Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ έδωσε τους λόγους για «σκληρή τιμωρία» για τον εαυτό του. «Θεωρούμε την εκδίκηση καθήκον μας», είπε.

Η κηδεία του Χανίγια θα τελεστεί αύριο (1/8) στην Τεχεράνη και στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα για προσευχές και ταφή. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο εθνικό τζαμί του Κατάρ, το μεγαλύτερο της χώρας, ενώ η ταφή θα γίνει στο Λουσάιλ βόρεια της Ντόχα, στο ίδιο νεκροταφείο όπου είναι ενταφιασμένος ο ιδρυτής του κράτους του Κατάρ Γιασίμ μπιν Μοχάμεντ αλ Θάνι

Την επίθεση έσπευσε να καταδικάσει σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος από την Τουρκία μέχρι το Κατάρ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει πως «έχει στόχο να υπονομεύσει την ευγενή αντίσταση της Γάζας και τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων».

Τη δολοφονία του γνωστοποίησε η Χαμάς με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «προδοτική σιωνιστική επιδρομή», υποσχόμενη εκδίκηση για τον θάνατο του Χανίγια, με τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης Μούσα Αμπού Μαρζούκ να χαρακτηρίζει την επιδρομή «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη»

Την ίδια ώρα και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση, καλώντας τους Παλαιστινιους να απαντήσουν με γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Χούθι της Υεμένης έσπευσαν να καταδικάσουν από κοινού το θάνατο Χανίγια, τονίζοντας οτι θα ισχυροποιήσει την αντίστασή τους στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν έχει αντιδράσει επίσημα, ωστόσο αρκετοί πολιτικοί έχουν εκφραστεί δημοσίως, όπως ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιτσάι Ελιγιάχου, ο οποίος έγραψε στο Χ ότι ο θάνατος του Χανίγια «κάνει τον κόσμο καλύτερο».

17:22
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Το Ιράν ύψωσε την σημαία της εκδίκησης σε τζαμί

Το Ιράν υψώνει τη σιιτική κόκκινη σημαία της Ashura (σημαία εκδίκησης) στον τρούλο του τζαμιού Jamkaran μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh.

17:18
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ιράν: Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια αποτελεί «μέρος του σχεδίου γενοκτονίας»

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, υπογράμμισε σήμερα (31/07) πως «αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν αποτελεί μονάχα κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μία σοβαρότατη απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», μιλώντας για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Η νέα τρομοκρατική ενέργεια αυτού του καθεστώτος είναι μέρος του παλαιστινιακού σχεδίου γενοκτονίας, ειδικά τους τελευταίους δέκα μήνες και στοχεύει στην αύξηση της ανασφάλειας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.

Ως υποστηρικτής και συνεργός του σιωνιστικού καθεστώτος στη συνέχεια της κατοχής και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι υπεύθυνη για αυτήν την αποτρόπαια πράξη.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει σθεναρά το γεγονός και θεωρεί εγγενές της δικαίωμα να απαντήσει κατάλληλα σε αυτήν την εγκληματική πράξη κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας», επεσήμανε ακόμη.

17:02
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ισραήλ: Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας ώστενα συζητηθούν οι απαντήσεις της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Η συνεδρίαση στο στρατιωτικό αρχηγείο της Kirya έχει αρχίσει, όπως γνωστοποίησε Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στους Times of Israel.

Το Υπουργικό εξετάζει το ενδεχόμενο πιθανών αντιδράσεων της Χεζμπολάχ και του Ιράν, μετά τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια και Φούαντ Σουκρ.

16:53
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Χανίγια - Οι τρεις υποψήφιοι

διαδικασία διαδοχής μετά το θάνατο Χανίγια θα μπορούσε να είναι αρκετά χαοτική και να μην αποφασιστεί γρήγορα.

Θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ηγεσία της Χαμάς από πιο εξτρεμιστικές φιλο-ιρανικές προσωπικότητες.

H συνέχεια εδώ

16:44
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Δεν σχολιάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό», αναφέρει το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, υπογράμμισε πως «δεν σχολιάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό» σε σημερινή (31/07) ενημέρωση με δημοσιογράφους, μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Οι ηγέτες του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση στην Τεχεράνη. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τηρούν «σιγή ιχθύος».

16:31
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ισμαήλ Χανίγια: Η τουρκική ηγεσία τον θεωρούσε βασικό μεσολαβητή για επίτευξη ειρήνης στη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της γείτονος καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Τόσο ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους όσο και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρούσαν τον Χανίγια ως μία προσωπικότητα που έχει εργασθεί ακούραστα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ταξιδεύοντας συχνά μεταξύ Ντόχα και Κωνσταντινούπολης.

16:30
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Ζητείται αυτοσυγκράτηση

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock κάλεσε όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση προς το συμφέρον των ανθρώπων στην περιοχή», μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh.

«Το κεντρικό ζήτημα τώρα είναι να αποτρέψουμε μια περιφερειακή φωτιά και να μην βυθίσουμε ολόκληρη την περιοχή στο χάος», δήλωσε η Baerbock σε συνέντευξη Τύπου.

16:03
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Σκότωσαν την ειρήνη, όχι τον Χανίγια» – Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς

Οι –κουρασμένοι από τον πόλεμο– Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας θρηνούν τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Αυτός ο άντρας θα μπορούσε να έχει υπογράψει τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τους Ισραηλινούς. Γιατί τον δολοφόνησαν; Σκότωσαν την ειρήνη, όχι τον Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε κάτοικος που αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του, στη βόρεια Γάζα, μιλώντας στο Al Jazeera.

Σήμερα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία μέσω της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία.

Η ανοιχτή υποστήριξη της Χαμάς στη Ραμάλα αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Αυτή η πόλη είναι η διοικητική πρωτεύουσα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, κυρίαρχη δύναμη της Φάταχ, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τη Χαμάς για τη διακυβέρνηση των δύο εδαφών.

15:51
Ιωάννης Νικηφοράκης

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τη σύζυγο και τα παιδιά του Χανίγια

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη χήρα και τα παιδιά του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

15:49
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ιράν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν «ευθύνη» ως υποστηρικτές του Ισραήλ

Το Ιράν υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την ευθύνη για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, λόγω της υποστήριξης προς το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεσμεύθηκε για «σκληρή τιμωρία» του Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία. «Αποτελεί καθήκον μας να εκδικηθούμε», επεσήμανε.

14:57
Νατάσα Παυλοπούλου

Γιόαβ Γκάλαντ: «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γίοαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά «προετοιμάζεται για όλες τις πιθανότητες».

Σε δηλώσεις που δημοσίευσε το γραφείο του, λέγεται ότι συναντήθηκε με στρατεύματα που χειρίζονται το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Arrow και τους είπε: «Η επέμβαση απόψε στη Βηρυτό ήταν ακριβής και επαγγελματική. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστείτε ανάλογα, ενώ εμείς κάνουμε τη δουλειά μας στα υψηλότερα επίπεδα».

Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βηρυτό που σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, αλλά ούτε έχει διεκδικήσει ούτε έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

14:31
Νατάσα Παυλοπούλου

«Εξαλείφθηκε»: H ισραηλινή ανάρτηση για τον Χανίγια

Παρά την έλλειψη επίσημης επιβεβαίωσης από τις ισραηλινές αρχές, το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία του Iσμαήλ Χανίγια με τη λέξη «Εξαλείφθηκε» (Eliminated) γραμμένη στο κεφάλι του.

«Εξαλείφθηκε: Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε επίθεση ακριβείας στην Τεχεράνη του Ιράν», ανέφερε στο Facebook. Ορατή για περισσότερο από μία ώρα η ανάρτηση αφαιρέθηκε λίγο μετά. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

14:00
Μελίνα Παπαγεωργίου

Γιάχια Σινουάρ: Ο επτάψυχος «Οσάμα μπιν Λάντεν» της Γάζας στην κορυφή της Χαμάς

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γίαχια Σινουάρ έχει μελετήσει όσο κανένας την νοοτροπία του Ισραήλ και παίζει κορώνα γράμματα τη ζωή του, αλλάζοντας διαρκώς κρυσφύγετα. Ποιος ειναι ο «σφαγέας» της Χαν Γιουνίς που κινεί τα νήματα στη Γάζα και οργάνωσε τις επιθέσεις του «Μαύρου Σαββάτου» της 7ης Οκτωβρίου. «Είναι ο δικός μας Οσάμα μπιν Λάντεν» λέει το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:34
Νατάσα Παυλοπούλου

Μπλίνκεν: Πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν λέει ότι δεν θα κάνει εικασίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι νέες εξελίξεις, τόνισε ωστόσο τη σημασία της συνέχισης της πίεσης για κατάπαυση του πυρός.

«Τίποτα δεν αφαιρεί τη σημασία της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, η οποία είναι προφανώς προς το συμφέρον των ομήρων και της επιστροφή τους στο σπίτι», είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σιγκαπούρη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι Παλαιστίνιοι «υποφέρουν τρομερά κάθε μέρα, παιδιά, γυναίκες, άνδρες στη Γάζα παγιδεύονται σε αυτά τα διασταυρούμενα πυρά που έχει προκαλέσει η Χαμάς».

13:14
Μελίνα Παπαγεωργίου

Γκάλαντ: «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση του πολέμου αλλά είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια»

«Το Ισραήλ δεν θέλει να κλιμακώσει τον πόλεμο, αλλά είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιόαβ Γκάλαντ, σύμφωνα με το Reuters.

Τα σχόλια του Γκάλαντ μεταδόθηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου του, ενώ σημειώθηκε από τα τοπικά μέσα ότι οι δηλώσεις αναφέρονταν συγκεκριμένα σε πόλεμο με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

13:07
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ημέρα πένθους σήμερα στην Παλαιστίνη - Τριήμερο πένθος στο Ιράν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε την σημερινή ημέρα ως εθνική ημέρα πένθους για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το πολιτικό κίνημα Φατάχ του Αμπάς είναι αντίθετο με τη Χαμάς από τότε που η οργάνωση απέκτησε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007 σκοτώνοντας και εκδιώχνοντας εκατοντάδες μέλη του κινήματος.

Την ίδια ώρα, το Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα.

12:56
Μελίνα Παπαγεωργίου

Το Ιράν δεν έχει πρόθεση να κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή λέει ο πρώτος αντιπροέδρος της χώρας

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Χανίγια, σύμφωνα με κρατικά μέσα.

Το σχόλιο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λόγια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε ότι η εκδίκηση για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς είναι «καθήκον της Τεχεράνης», επειδή έγινε σε ιρανικό έδαφος και πως το Ισραήλ είχε δώσει λόγους για «να τιμωρηθεί σκληρά».

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επίθεση που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν στην οποία παρευρέθηκε ο Χανίγια.

12:49
Νατάσα Παυλοπούλου

Στην Τεχεράνη η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια

Η κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγια θα τελεστεί στην Τεχεράνη και στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα για προσευχές και ταφή, ανακοίνωσε η Χαμάς

12:34
Μελίνα Παπαγεωργίου

Η στιγμή που ο νεκρός ηγέτης της Χαμάς έμαθε για τον θάνατο γιων και εγγονών του

Ήταν μέσα Απριλίου όταν ο νεκρός ηγέτης της Χαμάς σήμερα μάθαινε για τον θάνατο τριών γιων του και εγγονιών του σε βομβαρδισμό του Ισραήλ.

Με βλέμμα ατάραχο και «παγωμένο», όπως έλεγαν πολλοί, ο νεκρός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τόνιζε πως δεν πρόκειται να κάμψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του ούτε τις θέσεις του στις συνομιλίες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς στις 10 Απριλίου ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του Ισμαήλ Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επισκέπτονταν συγγενείς, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού.

«Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», είχε δηλώσει τότε ο Ισμαήλ Χανίγια στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».

12:07
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ο γιος του ορκίζεται να συνεχίσει τον αγώνα - «Ο Αλλάχ του χάρισε το μαρτύριο που επιθυμούσε»

Ο Aμπντούλ Σαλάμ Χανίγια είπε ότι η δολοφονία του πατέρα του δεν θα τερματίσει την αντίσταση των Παλαιστινίων ενάντια στο Ισραήλ.

«Ο πατέρας μου επέζησε από τέσσερις απόπειρες δολοφονίας κατά τη διάρκεια του πατριωτικού του ταξιδιού και σήμερα ο Αλλάχ του χάρισε το μαρτύριο που πάντα επιθυμούσε», είπε ο νεότερος Χανίγια.

«Ήταν πολύ πρόθυμος να εγκαθιδρύσει την εθνική ενότητα και αγωνίστηκε για την ενότητα όλων των παλαιστινιακών φατριών και επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η δολοφονία δεν θα αποτρέψει την αντίσταση, η οποία θα αγωνιστεί μέχρι να επιτευχθεί η ελευθερία».

11:54
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ερντογάν: «Η δολοφονία Χανίγια έχει στόχο να υπονομεύσει τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την δολοφονία «προδοτική» και έστειλε τα συλλυπητήριά του στην Παλαιστίνη και στην οικογένεια του ηγέτη της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:52
Μελίνα Παπαγεωργίου

Χαμενεΐ: Καθήκον της Τεχεράνης η εκδίκηση για την δολοφονία του Χανίγια

Ηεκδίκηση για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είναι «καθήκον της Τεχεράνης», επειδή έγινε στην ιρανική πρωτεύουσα διαμήνυσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ έδωσε τους λόγους για «σκληρή τιμωρία» για τον εαυτό του.

11:50
Μελίνα Παπαγεωργίου

Πληροφορίες ότι η ταφή του θα γίνει την Παρασκευή στη Ντόχα

Οι Times of Israel μεταδίδουν ότι η ταφή του Ισμαήλ Χανίγια θα τελεστεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα την Παρασκευή.

Επικαλείται αναφορές από το αραβικό δίκτυο Al Hadath.

11:27
Μελίνα Παπαγεωργίου

Φιντάν: «Βαθιά λυπημένος» για την δολοφονία του Χανίγια - «Είχε γίνει συμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν δήλωσε «βαθιά λυπημένος» στο άκουσμα της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συμπληρώνοντας ότι είχε γίνει συμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης.

«Ενημερώθηκα με βαθιά λύπη ότι ο αγαπημένος μου αδελφός Ισμαήλ Χανίγια έγινε μάρτυρας στο Ιράν.

Αφιέρωσε τη ζωή του στο παλαιστινιακό ζήτημα και στο να φέρει ειρήνη και ηρεμία στην Παλαιστίνη. Είμαστε μάρτυρες των προσπαθειών που έκανε πρόσφατα για να καταφέρει μία κατάπαυση πυρός. Ακόμα και όταν τα μέλη της οικογένειάς του σφαγιάζονταν από το Ισραή, δεν έχασε ποτέ την πίστη του στην ειρήνη.

Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν μία φιγούρα που έγινε συμβολο της ένδοξης παλαιστινιακής αντίστασης. Η λατρεμένη του μνήμη θα ζει στο δίκαιο ζήτημα του λαού της Παλαιστίνης.

Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε ο Φιντάν στο Χ, ανεβάζοντας μία φωτογραφία με εκείνον και τον ηγέτη της Χαμάς.

10:59
Νατάσα Παυλοπούλου

Iράν: «Θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα»

Το Ιράν «θα υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα» μετά τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, δήλωσε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Η Τεχεράνη «θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, αξιοπρέπεια, τιμή και περηφάνια και θα κάνει τους τρομοκράτες κατακτητές να μετανιώσουν για τη δειλή πράξη» της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικές ειδήσεις