Live

Δολοφονία Ισμαήλ Χανίγια: Αυξάνεται ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Καταιγιστικές εξελίξεις στην πολύπαθη Μέση Ανατολή φέρνει η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η κηδεία του θα γίνει στο Ιράν, ενώ θα ταφεί την Παρασκευή στη Ντόχα του Κατάρ όπου ζούσε κατά κύριο λόγο. Οι εξελίξεις δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση

Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
AP
2'

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Ιράν, ανέφεραν η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα και η Τεχεράνη, πυροδοτώντας απειλές εκδίκησης ενάντια στο Ισραήλ σε μια περιοχή που έχει ήδη κλονιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα και μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Λίβανο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Χανίγια, λίγες ώρες αφότου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν και δήλωσαν ότι διεξάγουν έρευνα.

Τη δολοφονία του γνωστοποίησε η Χαμάς με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «προδοτική σιωνιστική επιδρομή», υποσχόμενη εκδίκηση για τον θάνατο του Χανίγια, με τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης Μούσα Αμπού Μαρζούκ να χαρακτηρίζει την επιδρομή «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη»

Την ίδια ώρα και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση, καλώντας τους Παλαιστινιους να απαντήσουν με γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Χούθι της Υεμένης έσπευσαν να καταδικάσουν από κοινού το θάνατο Χανίγια, τονίζοντας οτι θα ισχυροποιήσει την αντίστασή τους στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν έχει αντιδράσει επίσημα, ωστόσο αρκετοί πολιτικοί έχουν εκφραστεί δημοσίως, όπως ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιτσάι Ελιγιάχου, ο οποίος έγραψε στο Χ ότι ο θάνατος του Χανίγια «κάνει τον κόσμο καλύτερο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή