Live

«Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου» στη Μέση Ανατολή - Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και ο φόβος ολομέτωπου πολέμου

Σε θρυαλλίδα δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να μετατραπεί η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη

Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
AP
2'

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, με τον φόβο για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης να μεγαλώνει.

Ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη στο Ιράν, όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν την Τρίτη.

Τη δολοφονία του γνωστοποίησε η Χαμάς με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «προδοτική σιωνιστική επιδρομή», ενώ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση με παλαιστινιακές εθνικές και ισλαμικές φατριές να απαντούν με γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις στη δολοφονία.

Μάλιστα η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση για τον θάνατο του Χανίγια, με τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης Μούσα Αμπού Μαρζούκ να χαρακτηρίζει την επιδρομή «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν έχει αντιδράσει επίσημα, ωστόσο αρκετοί πολιτικοί έχουν εκφραστεί δημοσίως, όπως ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιτσάι Ελιγιάχου, ο οποίος έγραψε στο Χ ότι ο θάνατος του Χανίγια «κάνει τον κόσμο καλύτερο».

Ρωσία και Τουρκία καταδικάζουν την δολοφονία με ανακοινώσεις, κάνοντας λογο για κλιμάκωση της έντασης, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν χωρίς να σχολιάσει ευθέως την δολοφονία Χανίγια, τόνισε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν είναι αναπόφευκτος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή