Live Blog: Σε συνεγερμό το Ισράηλ για το «χτύπημα» του Ιράν - Σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή

Μέση Ανατολή: Με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να ορκίζονται εκδίκηση ενάντια στο Ισράηλ για τις δολοφονίες κορυφαίων στελεχών τους, το Ισραήλ προετοιμάζεται για την προαναγγελθείσα επίθεση. Στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ τα καταφύγια σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται. Εντείνται την ίδια ώρα ο διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη
Kαζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή
AP
10'

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ αποθηκεύει προμήθειες αίματος σε ένα οχυρωμένο υπόγειο κέντρο, τα εργοστάσια έχουν μετακινήσει επικίνδυνα υλικά, ενώ οι δημοτικές αρχές ελέγχουν τα καταφύγια βομβών και τις προμήθειες νερού καθώς η χώρα περιμένει μια απειλούμενη επίθεση από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του.

Το Ισραήλ έχει οχυρώσει το εσωτερικό του μέτωπο εδώ και μήνες και πολλές προετοιμασίες έχουν γίνει από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν χιλιάδες ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς πραγματοποίησαν μια καταστροφική διασυνοριακή επίθεση σε ισραηλινές κοινότητες.

Νετανιάχου: «Να είστε υπομονετικοί και ψύχραιμοι»

Ωστόσο, ο επείγων χαρακτήρας έχει αυξηθεί απότομα τις τελευταίες 10 ημέρες, καθώς μια σχετικά περιορισμένη σύγκρουση με το κίνημα της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν στο νότιο Λίβανο απειλεί να εξελιχθεί σε έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο. «Γνωρίζω ότι οι πολίτες του Ισραήλ είναι σε εγρήγορση και σας ζητώ ένα πράγμα - να είστε υπομονετικοί και ψύχραιμοι», είπε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη ενώ συναντούσε νέους νεοσύλλεκτους.

«Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε», είπε. Το Ισραήλ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με την απειλή ενός πολυμέτωπου πολέμου, απέναντι σε ισλαμιστικά κινήματα - τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι στην Υεμένη, όλα υποστηριζόμενα και χρηματοδοτούμενα από τον μακροχρόνιο εχθρό του Ιράν.

Αναμένεται επίθεση τις επόμενες ημέρες μετά τις δεσμεύσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ να αντεπιτεθούν για τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Ακυρώνονται πτήσεις

Η αυστραλιανή Qantas διέκοψε τις απευθείας πτήσεις της από το Περθ στο Λονδίνο και άλλαξε την εναλλακτική διαδρομή για να αποφύγει τον εναέριο χώρο στη Μέση Ανατολή, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι για δεύτερη φορά φέτος χρειάστηκε να σταματήσει την εν λόγω διαδρομή λόγω εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αφού έλαβε την ίδια προφύλαξη τον Απρίλιο.

Είχαν προηγηθεί κι άλλες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες που σταμάτησαν ή άλλαξαν πτήσεις κοντά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, του Ισραήλ και του Ιράν τις τελευταίες ημέρες υπό το φόβο της έξαρσης των εντάσεων, αφού η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ υποσχέθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά πρόσφατων δολοφονιών με ισραηλινή «υπογραφή».

Η Χεζμπολάχ ετοιμάζει χτύπημα

Η Χεζμπολάχ φέρεται έτοιμη να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από οτιδήποτε σκοπεύει να κάνει το Ιράν, δήλωσαν στο CNN πηγές κοντά στις μυστικές υπηρεσίες. Η ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο κινείται ταχύτερα από το Ιράν στον σχεδιασμό της και ενδέχεται να χτυπήσει το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, είπε μια από τις πηγές.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται την απάντησή του. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι το Ιράν είχε κάνει κάποιες, αλλά όχι όλες, τις προετοιμασίες που θα περίμεναν να δουν οι ΗΠΑ πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ. Ωστόσο, δεδομένης της εγγύτητας του Λιβάνου με το Ισραήλ ως άμεσο γείτονά του προς τον βορρά, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ενεργήσει χωρίς καμία προειδοποίηση, είπε η δεύτερη πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις πληροφορίες - κάτι που δεν ισχύει για το Ιράν.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καλεί σύμφωνα με πληροφορίες τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να απόσχει από την επίθεση στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον καταστροφικό αντίκτυπό του στην προεδρία του, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Ιράν έχει απειλήσει να εξαπολύσει απευθείας πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ για να εκδικηθεί για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τους φίλους και τους εχθρούς του. Ωστόσο, αυτή την επιθυμία για εκδίκηση προφανώς δεν τη συμμερίζονται όλο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη, καθώς υπάρχουν φωνές που εκφράζουν ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κάλεσε τον 85χρονο ηγεμόνα Χαμενεΐ να αποτρέψει οποιαδήποτε άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης σε έναν ανεπιθύμητο πόλεμο, είπαν πηγές στο Iran International. Αυτή η πιθανή σύγκρουση, προειδοποίησε ο Πεζεσκιάν, θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την προεδρία του και να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα.

Ο Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι μια απόφαση του Ισραήλ να εξαπολύσει σκληρή επίθεση αντιποίνων κατά της εθνικής υποδομής και των ενεργειακών πόρων του Ιράν θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ιρανική οικονομία και ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάρρευση της χώρας.

Ισραήλ: «Θα εξαλείψουμε τον νέο ηγέτη της Χαμάς»

Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες Τετάρτη πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πλέον έχει εισέλθει στον ενδέκατο μήνα του, απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Σινουάρ ονομάστηκε προχθές Τρίτη το βράδυ νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια, η δολοφονία του οποίου την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, που ορκίστηκε να εκδικηθεί.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το κορυφαίο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας ότι ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της άνευ προηγουμένου εφόδου τον Οκτώβριο στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα αυτού του πολέμου. Στο ισραηλινό στόχαστρο για χρόνια, ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την 7η Οκτωβρίου. «Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε», διεμήνυσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

40.000 νεκροί στη Γάζα

Ενώ όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, ο πόλεμος, στον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Χαμάς έχουν χαθεί τουλάχιστον 40.000 ζωές στον μικρό πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, απειλείται να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ιράν και τους συμμάχους του και από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ.

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολά, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Η Χεζμπολά και το Ιράν έχουν «υποχρέωση να ανταποδώσουν» μετά τις δυο δολοφονίες, είπε ο ηγέτης του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χασάν Νασράλα, διαμηνύοντας πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του χθες στη Σαουδική Αραβία, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) έκρινε πως το Ισραήλ διέπραξε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, είναι «απόλυτα υπεύθυνο». Ο ασκών την προεδρία του, ο Μαμαντού Τανγκαρά (Γκάμπια), καταδίκασε την δολοφονία, που εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει «πιο ευρεία σύρραξη» στη Μέση Ανατολή.

Διπλωματικός πυρετός για να εκτονωθεί η κρίση

Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου, η διεθνής κοινότητα αναζητεί οδούς κατευνασμού και επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ). «Θεωρούμε πως ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά» στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.

O Άντονι Μπλίνκεν

AP

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αξίωσε προχθές το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν στρατιωτική «κλιμάκωση». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να εγκαταλείψει «τη λογική των αντιποίνων», τονίζοντας πως περαιτέρω κλιμάκωση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ενώ κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «αποφύγει κύκλο αντιποίνων».

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του αξίωσε οι δυτικές χώρες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ για να «αποφευχθεί» περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τη χερσαία και αεροπορική επίθεσή τους εναντίον της Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, ιδίως σε ζώνες όπου διαβεβαίωναν πως είχαν τον πλήρη έλεγχο προτού ξεσπάσουν νέες μάχες. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου όπου «εξάλειψε πολλούς τρομοκράτες».

Στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.677 άνθρωποι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του θυλάκου.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν βυθίσει τον παλαιστινιακό θύλακο σε ανθρωπιστική καταστροφή, με τη μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων να έχουν εκτοπιστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες πως στέλνει πάνω από ένα εκατομμύριο εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, καθώς ο ιός που προκαλεί την ασθένεια εντοπίστηκε σε δείγματα λυμάτων.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης παραμένει μεγάλη ιδίως στον Λίβανο, όπου χθες ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη —για ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες— έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

Από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η Χεζμπολά, βασική συνιστώσα του προσκείμενου στο Ιράν «άξονα της αντίστασης», άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, για να «υποστηρίξει» τη Χαμάς, σύμμαχό της. Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα είναι πρακτικά καθημερινές.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας έκανε λόγο για δυο νεκρούς, άμαχο και μέλος της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό χθες στην Τζουαΐγια, στον νότιο Λίβανο. Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι εξάλειψε «τρομοκράτη» στον τομέα αυτόν.

Η Χεζμπολά ανέφερε πως εκτόξευσε σε ανταπόδοση ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως «κατέστρεψε» εγκατάσταση από όπου το λιβανικό κίνημα εξαπέλυσε drone προς την κατεύθυνσ

14:53
Νατάσα Παυλοπούλου

Air France και Transavia παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς τη Βηρυτό έως και την Κυριακή

Η αναστολή πτήσεων της Air France και της Transavia προς της Βηρυτό παρατάθηκε εκ νέου έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στον Λίβανο, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα οι δύο αεροπορικές εταιρίες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επανάληψη των δραστηριοτήτων –που διεκόπησαν στις 29 Ιουλίου λόγω της «κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή»-- θα εξαρτηθεί από «μια νέα αξιολόγηση της κατάστασηw στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα της Air France.

Η αναστολή αυτή αφορά και τις «δύο κατευθύνσεις» στη σύνδεση μεταξύ του αεροδρομίου Παρίσι-Σαρλ ντε Γκολ και Βηρυτού, δήλωσε η Air France στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η Air France επαναλαμβάνει ότι η ασφάλεια των πελατών και των πληρωμάτων της είναι η απόλυτη προτεραιότητά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αρκετές άλλες αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς την λιβανική πρωτεύουσα, εν μέσω φόβων για στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Αντίθετα, η Air France «συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά» μεταξύ Γαλλίας και Τελ Αβίβ, δήλωσε η εταιρία, ενώ άλλοι διεθνείς αερομεταφορείς, όπως η γερμανική Lufthansa και η ιταλική ITA, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αναστέλλουν τα δρομολόγια προς το Τελ Αβίβ για αρκετές ημέρες.

13:28
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Γάζα: Τουλάχιστον 39.699 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα

Τουλάχιστον 39.699 Παλαιστίνιοι και 91.722 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το τελευταίο 24ωρο,τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

12:17
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Γιάχια Σινουάρ: «Τους στραγγάλισα με τα χέρια μου» - Πώς τιμωρούσε τους προδότες ο ηγέτης της Χαμάς

Ένα σημείωμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από μία ανάκρισης του Γιάχια Σινουάρ το 1989 ρίχνει φως στην ιστορία βίας του νέου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Εκείνη τη χρονιά, η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) τον συνέλαβε στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για τη δολοφονία συνεργατών του Ισραήλ. Ο Σινουάρ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών για τους συνεργάτες, εξέπληξε τους Ισραηλινούς ερευνητές όταν τους έκανε μια περιοδεία στη Γάζα αποκαλύπτοντας τις τοποθεσίες όπου είχε θάψει τα πτώματα των συνεργατών που είχε δολοφονήσει, κυρίως στραγγαλίζοντάς τους με τα χέρια του.

«Είμαι έτοιμος να σας πω τα πάντα, από την αρχή, πράγματα που έχω κάνει και για τα οποία δεν έχω μιλήσει ποτέ», είπε, σύμφωνα με ένα πρακτικό της ανάκρισης, το οποίο είναι 10 σελίδες και φυλάσσεται στα αρχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ. Περίπου τρία χρόνια νωρίτερα, το 1986, είχε ενώσει τις δυνάμεις του με τον τότε επικεφαλής της Χαμάς, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν.

Ο Γιασίν είχε μόλις απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές, ένας από τους 1.151 αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Τζιμπρίλ», σε αντάλλαγμα για την οποία απελευθερώθηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, που είχαν συλληφθεί όμηροι κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Λιβάνου το 1982. Σε συντονισμό με τον Γιασίν, ο Σινουάρ ίδρυσε μια υποομάδα που είχε ως αποστολή να εντοπίσει συνεργάτες του Ισραήλ.

Όταν ο Σεΐχης Γιασίν απελευθερωνόταν από τη φυλακή στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής, «πήγα να τον επισκεφτώ», είπε ο Σινουάρ. «Καθίσαμε και μιλήσαμε για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, την κατάσταση του Ισλάμ και τους συνεργάτες με το Ισραήλ. Αποφασίσαμε να προσλάβουμε ανθρώπους που θα συγκέντρωναν πληροφορίες για τους συνεργάτες και για όλους όσους ήταν ενάντια στο Ισλάμ. Ήξερα ότι ήταν επικίνδυνο, γι' αυτό στρατολόγησα τον Ραουχί Τζαμπάλ που μπορούσα να εμπιστευτώ.

Ενημερώσα τον σεϊχη Γιασίν και αρχίσαμε να δουλεύουμε. Ο καθένας ήταν υπεύθυνος για μια διαφορετική περιοχή, εγώ είχα τη νότια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Διαβιβάζαμε πληροφορίες μεταξύ μας σε γραμματοκιβώτια στα τζαμιά».

Ο Σινουάρ είπε στους ανακριτές ότι αργότερα στρατολόγησε περισσότερους ανθρώπους, κυρίως από κολέγια της Γάζας, και ότι οι δολοφονίες εγκρίθηκαν από τον Γιασίν. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης,παρείχε φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις δολοφονίες συνεργατών, τις οποίες διέπραξε ο ίδιος — είτε πυροβολώντας είτε στραγγαλίζοντας τους υπόπτους.

Σε μια περίπτωση,παρακολούθησε έναν κάτοικο της Γάζας ονόματι Ρασμί Σαλίμ αφού έλαβε πληροφορίες ότι ήταν αποστάτης και συνεργάστηκε με το Ισραήλ. «Οδηγούσαμε ένα λευκό Peugeot, σταματήσαμε δίπλα του τον πιάσαμε και τον βάλαμε στο αυτοκίνητο. Τον ανακρίναμε και παραδέχτηκε ότι βρισκόταν σε επαφή με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, με έναν άνδρα ονόματι Αμπού Ραμί. Παραδέχτηκε επίσης ότι συνήθιζε να φέρει κορίτσια στο μαγαζί του.

«Τον πήγαμε στο νεκροταφείο στη Χαν Γιουνίς, χωρίς να του πούμε τι θα κάνουμε. Του έδεσα τα μάτια με ένα κουρέλι για να μην βλέπει, τον έσπρωξα σε έναν ανοιχτό τάφο και τον έπνιξα με ένα πανί. Αφού τον στραγγάλισα, τον τύλιξα με ένα λευκό πανί και τον έβαλα στον τάφο. Του άξιζε να πεθάνει». Ο Σινουάρ είπε στους ανακριτές ότι η Χαμάς του παρείχε όπλο, αλλά προτιμούσε να σκοτώσει τους υπόπτους με τα χέρια του.

Έτσι, για παράδειγμα, περιέγραψε πώς, μετά από παρόμοιες πληροφορίες, η ομάδα σκότωσε έναν άλλο Παλαιστίνιο, τον οποίο ο ίδιος απείλησε με όπλο και απήγαγε. Μετά από μια βίαιη ανάκριση παραδέχτηκε ότι είχε συνεργαστεί με το Ισραήλ, κάτι που σφράγισε αμέσως τη μοίρα του. «Τον έπνιξα με μία κεφίγια, σκάψαμε μια τρύπα και τον θάψαμε», είπε ο Σινουάρ.

Παρείχε λεπτομέρειες για δύο ακόμη δολοφονίες με αντίστοιχη φρικιαστική μέθοδο. Ο επόμενος στόχος του Σινουάρ και των ανδρών του ήταν ο Χουσείν Αλ Σιρ από τη Χαν Γουνίς. ένας πλούσιος που του άρεσε να επιδεικνύει το αυτοκίνητό του. «Όταν τον βρήκαμε μέσα στο όχημά του, έβγαλα ένα όπλο και τον απείλησα. Πίεσα το όπλο στο λαιμό του για να τον αναγκάσω να μπει στο αυτοκίνητο, αλλά το όπλο βγήκε και τον σκότωσε. Τον βάλαμε στο αυτοκίνητο, απομακρυνθήκαμε και θάψαμε το σώμα. Μετά από αυτό, πλύναμε το αυτοκίνητο για να φύγουν τα αίματα και πήγαμε σπίτι. Μετά από λίγο καιρό, νομίζω την επόμενη μέρα, είδαμε τον [ισραηλινό] στρατό εκεί και ξέραμε ότι είχαν βρει το σώμα του.»

Για αυτές και άλλες δολοφονίες, καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη, την οποία έπρεπε να εκτίσει μέχρι το θάνατό του, αλλά τον Οκτώβριο του 2011 αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει 22 χρόνια - ως μέρος της ανταλλαγής για τον κρατούμενο Γκιλάτ Σαλίτ. Μετά την απελευθέρωσή του κέρδισε δύναμη και δημοτικότητα εντός της Χαμάς, και έγινε ηγέτης της στη Γάζα τον Φεβρουάριο του 2017, αφού νίκησε τον δολοφονηθέντα Ισμαήλ Χανίγια στις εσωτερικές εκλογές.

11:51
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ντέιβιντ Λάμι: Καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να καταδικάσει τα σχόλια του Smotrich

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει και να καταδικάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς για την πείνα ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας.

Είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία» για τις δηλώσεις.

«Το διεθνές δίκαιο δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές – η εσκεμμένη λιμοκτονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε ο Lammy.

10:20
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Οι ΗΠΑ «τρόμαξαν» από τις παρατηρήσεις του Smotrich για την πείνα ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας

Τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που υποδηλώνουν ότι η λιμοκτονία ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας θα μπορούσε να δικαιολογηθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων έχει «τρομοκρατήσει» την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτά τα σχόλια και επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ρητορική είναι επιβλαβής και ανησυχητική», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση στην ισραηλινή εφημερίδα.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχουν επανειλημμένα τονίσει «την ανάγκη να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, να αρθούν τα εμπόδια στη ροή της βοήθειας και να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες για όσους έχουν ανάγκη».

08:31
Νατάσα Παυλοπούλου

O Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση που σκότωσε τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν, το οποίο υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί.

Η δήλωση που εκδόθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του μπλοκ των 57 μελών στη Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι «θεωρεί το Ισραήλ, την παράνομα κατοχική δύναμη, πλήρως υπεύθυνο για αυτήν την αποτρόπαια επίθεση», την οποία περιέγραψε ως «σοβαρή παραβίαση» της κυριαρχίας του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάμπια Mαμαντού Τανγκάρα, η χώρα του οποίου προεδρεύει του OIC, είπε ότι η «ειδεχθής» δολοφονία του Χανίγια και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύγκρουση.

«Η επιθετικότητα και η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τη δολοφονία ενός πολιτικού ηγέτη στο έδαφός της είναι μια πράξη που δεν μπορεί να εκληφθεί μεμονωμένα», είπε

«Αυτή η αποτρόπαια πράξη χρησιμεύει μόνο για να κλιμακώσει τις υφιστάμενες εντάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση η οποία θα μπορούσε να εμπλέξει ολόκληρη την περιοχή».

07:33
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ

Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες Τετάρτη πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πλέον έχει εισέλθει στον ενδέκατο μήνα του, απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή

Ο Γιαχία Σινουάρ ονομάστηκε προχθές Τρίτη το βράδυ νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια, η δολοφονία του οποίου την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, που ορκίστηκε να εκδικηθεί.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το κορυφαίο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας ότι ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της άνευ προηγουμένου εφόδου τον Οκτώβριο στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Στο ισραηλινό στόχαστρο για χρόνια, ο Γιαχία Σινουάρ, το κίνημα του οποίου χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την 7η Οκτωβρίου.

«Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε», διεμήνυσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Ενώ όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, ο πόλεμος, στον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Χαμάς έχουν χαθεί τουλάχιστον 40.000 ζωές στον μικρό πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, απειλείται να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ιράν και τους συμμάχους του και από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ.

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολά, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η Χεζμπολά και το Ιράν έχουν «υποχρέωση να ανταποδώσουν» μετά τις δυο δολοφονίες, είπε προχθές Τρίτη ο ηγέτης του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χασάν Νασράλα, διαμηνύοντας πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του χθες στη Σαουδική Αραβία, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) έκρινε πως το Ισραήλ διέπραξε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, είναι «απόλυτα υπεύθυνο».

Ο ασκών την προεδρία του, ο Μαμαντού Τανγκαρά (Γκάμπια), καταδίκασε την δολοφονία, που εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει «πιο ευρεία σύρραξη» στη Μέση Ανατολή.

Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου, η διεθνής κοινότητα αναζητεί οδούς κατευνασμού και επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).

«Θεωρούμε πως ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά» στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αξίωσε προχθές το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν στρατιωτική «κλιμάκωση».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να εγκαταλείψει «τη λογική των αντιποίνων», τονίζοντας πως περαιτέρω κλιμάκωση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ενώ κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «αποφύγει κύκλο αντιποίνων».

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του αξίωσε οι δυτικές χώρες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ για να «αποφευχθεί» περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τη χερσαία και αεροπορική επίθεσή τους εναντίον της Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, ιδίως σε ζώνες όπου διαβεβαίωναν πως είχαν τον πλήρη έλεγχο προτού ξεσπάσουν νέες μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου όπου «εξάλειψε πολλούς τρομοκράτες».

Στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.677 άνθρωποι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του θυλάκου.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν βυθίσει τον παλαιστινιακό θύλακο σε ανθρωπιστική καταστροφή, με τη μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων να έχουν εκτοπιστεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες πως στέλνει πάνω από ένα εκατομμύριο εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, καθώς ο ιός που προκαλεί την ασθένεια εντοπίστηκε σε δείγματα λυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασαν χθες δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (άκρα δεξιά), ο οποίος έκρινε πως το να «αφεθούν να πεθάνουν από πείνα» οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «δικαιολογημένο» και «ηθικό» προκειμένου «να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Εν αναμονή των αντιποίνων που ανήγγειλαν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, στο Ισραήλ η ένταση παραμένει υψηλή την τελευταία εβδομάδα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες πως ζήτησε από τις αιγυπτιακές εταιρείες αερομεταφορών να μην χρησιμοποιήσουν τον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί, εξαιτίας «στρατιωτικών γυμνασίων» που προγραμματίζονται στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης παραμένει μεγάλη ιδίως στον Λίβανο, όπου χθες ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη —για ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες— έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

Από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η Χεζμπολά, βασική συνιστώσα του προσκείμενου στο Ιράν «άξονα της αντίστασης», άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, για να «υποστηρίξει» τη Χαμάς, σύμμαχό της. Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα είναι πρακτικά καθημερινές.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας έκανε λόγο για δυο νεκρούς, άμαχο και μέλος της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό χθες στην Τζουαΐγια, στον νότιο Λίβανο. Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι εξάλειψε «τρομοκράτη» στον τομέα αυτόν.

Η Χεζμπολά ανέφερε πως εκτόξευσε σε ανταπόδοση ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως «κατέστρεψε» εγκατάσταση από όπου το λιβανικό κίνημα εξαπέλυσε drone προς την κατεύθυνση του κατεχόμενου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

06:53
Βασιλική Ασμανίδου

Ο ΠΟΥ σκοπεύει να εμβολιάσει 600.000 παιδιά στη Γάζα για πολιομυελίτιδα

06:09
Βασιλική Ασμανίδου

Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να «αποφύγει τον κύκλο των αντιποίνων»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «αποφύγει έναν κύκλο αντιποίνων» στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το γραφείο του.

05:49
Βασιλική Ασμανίδου

Το Ιράν απαντά στις αναφορές ότι μπορεί να καθυστερήσει την επίθεση στο Ισραήλ

05:18
Βασιλική Ασμανίδου

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η εσκεμμένη λιμοκτονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου και η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να «αποστασιοποιηθεί» από τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Bezalel Smotrich.

04:45
Βασιλική Ασμανίδου

Ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκοπούν το νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε τοποθεσίες στην περιοχή Sejoud του νότιου Λιβάνου, όπου ο στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε έναν εκτοξευτή που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στόχευαν τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν.

04:39
Βασιλική Ασμανίδου

Γάζα: Η World Central Kitchen ανακοινώνει νέο θάνατο εργαζομένου της

Η μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιος, μέλος του προσωπικού της, έχασε τη ζωή του χθες Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων της —έξι από τους οποίους ήταν ξένοι— σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον παλαιστινιακό θύλακο, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Η WCK κατονόμασε το θύμα ως Ναντί Σαλούτ, υπογραμμίζοντας μέσω X ότι ήταν «αναπόσπαστο μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται την αποθήκη μας από τις πρώτες μέρες της αντίδρασής μας στη Ράφα και βαθιά ανθρωπιστής».

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε πως ακόμη συγκεντρώνει πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι πιστεύει πως ήταν εκτός υπηρεσίας όταν σκοτώθηκε κοντά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οχηματοπομπή της WCK έγινε στόχος τριών αεροπορικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την 1η Απριλίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά εργαζόμενοι της ΜΚΟ, ανάμεσά τους υπήκοοι των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας.

Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε την κατηγορία πως στοχοποίησε εσκεμμένα τους εργαζόμενους στη διεθνή οργάνωση επισιτιστικής βοήθειας, που ανέστειλε προσωρινά το έργο της στον θύλακο, ο πληθυσμός του οποίου κινδυνεύει να λιμοκτονήσει σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μετά τον βομβαρδισμό.

01:13
Κυριάκος Κουζούμης

Ιράν: Ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του για 2 ημέρες

Το Ιράν προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, μετέδωσε το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, επικαλούμενο έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα πολιτικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.

00:15
Κυριάκος Κουζούμης

Η Χεζμπολάχ θα απαντήσει «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ότι η απάντηση στη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή στη Βηρυτό... έρχεται.

Μιλώντας μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ο Χασάν Νασράλα είπε ότι τα αντίποινα θα είναι «ισχυρά» και «αποτελεσματικά» και ότι η δολοφονία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως συνηθισμένη επίθεση.

Είπε επίσης ότι η Χεζμπολάχ θα απαντήσει όποιες κι αν είναι οι συνέπειες.

Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ ενδέχεται να δράσει μόνη της ή σε συντονισμό με άλλες φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

00:07
Κυριάκος Κουζούμης

Μακρόν: Προτρέπει τον Νετανιάχου να αποφύγει έναν «κύκλο αντιποίνων»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε σήμερα τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφύγει έναν «κύκλο αντιποίνων», σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

«Όπως είχε προτρέψει τον Ιρανό πρόεδρο να αποφύγει έναν κύκλο αντιποίνων που θα έθετε σε κίνδυνο τους κατοίκους και τη σταθερότητα της περιοχής, προέτρεψε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ακολουθήσει την ίδια λογική», αναφέρει το δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

22:08
Κυριάκος Κουζούμης

Το Ισραήλ αναμένει ότι η Χεζμπολάχ θα είναι η πρώτη που θα επιτεθεί

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η Χεζμπολάχ και όχι το Ιράν θα είναι η πρώτη που θα εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Channel 12.

Χωρίς να επικαλείται πηγές, το δίκτυο λέει επίσης ότι το Ισραήλ έχει διαβιβάσει τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν ότι οποιαδήποτε πλήγμα σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των υποσχεθέντων αντιποίνων για τη δολοφονία κορυφαίων ηγετών της θα είναι κόκκινη γραμμή, η οποία θα οδηγήσει σε δυσανάλογη απάντηση.

18:58
Κυριάκος Κουζούμης

Ιράν: Η απάντηση της Τεχεράνης θα γίνει την κατάλληλη στιγμή

Τα αντίποινα της Τεχεράνης θα λάβουν χώρα την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν λί Μπαγκερί Κάνι σε σημερινές δηλώσεις του.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ ότι διεξήγαγε τη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου.

18:41
Κυριάκος Κουζούμης

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους να φύγουν «αμέσως» από την Μπέιτ Χανούν

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν σήμερα νέες εντολές εκκένωσης σε περιοχές της βόρειας Γάζας που ήταν οι πρώτες οι οποίες είχαν χτυπηθεί, στην αρχή του πολέμου με τη Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε ανάρτησε τις εντολές εκκένωσης για πολλές συνοικίες της Μπέιτ Χανούν και της Μπέιτ Λαχίγια, δύο πόλεις που είναι πλέον κατεστραμμένες σε μεγάλο βαθμό. Είχαν προηγηθεί εκτοξεύσεις ρουκετών από την περιοχή αυτή εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν μπει στις πόλεις όταν ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η Χαμάς και τρομοκρατικές οργανώσεις εκτοξεύουν ρουκέτες από την περιοχή σας προς το Κράτος του Ισραήλ. Οι IDF (σ.σ. ο στρατός) θα δράσει αποφασιστικά και αμέσως εναντίον τους» ανέφερε ο Αντράε στο μήνυμα που στάλθηκε σε κινητά τηλέφωνα και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προς τους Παλαιστίνιους κατοίκους. «Για τη δική σας ασφάλεια, απομακρυνθείτε αμέσως στα γνωστά καταφύγια στο κέντρο της Πόλης της Γάζας», πρόσθεσε.

Σε μια γειτονιά της Πόλης της Γάζας, την Αλ Τούφα, από ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Λίγο αργότερα άλλοι 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά πλήγματα στο Χαν Γιουνίς. Από το ένα πλήγμα, εναντίον μιας μοτοσικλέτας στο δυτικό Χαν Γιουνίς έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι ενώ άλλοι επτά σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό σε έναν καταυλισμό στο Αμπασάν, στα ανατολικά.

18:14
Κυριάκος Κουζούμης

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή απέναντι στην επιθετικότητα

Το Ιράν δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλό απέναντι στην επιθετικότητα κατά των συμφερόντων και της ασφάλειάς του, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω αύξησης των περιφερειακών εντάσεων μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

16:45
Κυριάκος Κουζούμης

Ισραήλ σε Λίβανο: Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα στον πόλεμο

Μιλώντας στα στρατεύματα κατά τη διάρκεια άσκησης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ προειδοποιεί ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μπορεί να αναγκάσει το λιβανικό κράτος να «πληρώσει βαρύ τίμημα».

«Όπως έχουν τα πράγματα, ο Νασράλα μπορεί να παρασύρει τον Λίβανο να πληρώσει εξαιρετικά βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν καν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί», λέει στα στρατεύματα της 646ης Ταξιαρχίας Εφέδρων Αλεξιπτωτιστών.

«Αυτό μπορεί επίσης να επιδεινωθεί σε πόλεμο. Δεν είναι θεωρία, είναι πραγματικότητα», προσθέτει.

15:56
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Ίσως αύριο ή την Παρασκευή θα λάβει χώρα η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ»

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ίσως εκδηλωθεί αύριο (08/08) ή την Παρασκευή, όπως ανέφεραν πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

14:52
Ιωάννης Νικηφοράκης

Νετανιάχου: «Υπομονή και ψυχραιμία, είμαστε έτοιμοι για άμυνα αλλά και επίθεση»

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως «συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε εγρήγορση και σας ζητώ ένα πράγμα: Να διατηρήσετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας.

Φυσικά, είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα, όσο και επίθεση. Χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε», μιλώντας σε στρατιώτες και αξιωματικούς της στρατιωτικής βάσης στο Τελ Χασόμερ.

14:00
Ιωάννης Νικηφοράκης

Οι σειρήνες για επίθεση πυραύλων ήχησαν ξανά στο βόρειο Ισραήλ

Συναγερμός και πάλι στην πόλη της Δυτικής Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, με τις προειδοποιητικές σειρήνες για επίθεση από πυραύλους να ηχούν ξανά.

13:35
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Η άνοδος του Σινουάρ αποδεικνύει ότι το Παλαιστινιακό έχει περάσει πλήρως στον έλεγχο του Ιράν και της Χαμάς», αναφέρει ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Ισραέλ Κατς, υπογράμμισε πως ο διορισμός του Γιάχια Σινουάρ ως επικεφαλής της Χαμάς αποδεικνύει ότι «το Παλαιστινιακό ζήτημα ελέγχεται πλήρως από το Ιράν και τη Χαμάς».

«Χωρίς ισραηλινή δράση στη Γάζα, η περιοχή θα τελούσε εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, ο Αμπάς και η Παλαιστινιακή Αρχή επιβιώνουν μόνο λόγω των εντατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χαμάς και των υποδομών της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίες υποστηρίζονται και προωθούνται από το Ιράν», έγραψε σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.

Σχετικές ειδήσεις