Live Blog - Al Arabiya: Ίσως αύριο ή την Παρασκευή η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Eντείνεται η ανησυχία οτι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα κλιμακωθεί σε γενικευμένη σύρραξη, δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισράηλ και την έναρξη του αιματηρού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. 
AP.
7'

Η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για ένα πιθανό νέο κύμα επιθέσεων με στόχο το Ισραήλ, από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τη δολοφονία κορυφαίων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Όπως δήλωσαν στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ιρανική επίθεση ίσως εκδηλωθεί αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αν και παραμένει ασαφές πώς ακριβώς θα χτυπήσει το Ιράν το Ισραήλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι σίγουρο ότι επίκειται η επίθεση και οι τελευταίες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο ή μεθαύριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν και το Ισραήλ ότι η σύγκρουση δεν πρέπει να κλιμακωθεί, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Έχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία με συμμάχους και εταίρους, μεταφέροντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Έχουμε κοινοποιήσει αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ»

Ερωτηθείς πόσο θα μπορούσε να αντέξει η Χεζμπολάχ σε έναν νέο εκτεταμένο πόλεμο με το Ισραήλ, ένας αξιωματούχος είπε ότι θα διαρκέσει περισσότερο από όσο θα μπορούσε να αντέξει η τρέχουσα άμυνα του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε χθες (6/8) για μια «ισχυρή και αποτελεσματική» απάντηση στο Ισραήλ και είπε ότι η οργάνωση θα ενεργήσει είτε μόνη, είτε με τους περιφερειακούς συμμάχους της. Θα περιμένει όπως είπε την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσει, αλλά δεν αναφέρθηκε στη μορφή ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.

Όλες οι διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η Χεζμπολάχ να μην απαντήσει είναι μάταιες, είπε. «Όποιες και αν είναι οι συνέπειες, η αντίσταση δεν θα αφήσει αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις να περάσουν ατιμώρητες», είπε σε τηλεοπτική ομιλία, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. «Η απάντησή μας, Θεού θέλοντος, θα είναι ισχυρή, αποτελεσματική και επιδραστική».

Η Χαμάς εν τω μεταξύ διόρισε ως αντικαταστάτη του δολοφονηθέντος στην Τεχεράνη Ισμαήλ Χανίγια, τον κορυφαίο αξιωματούχο της στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ που ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η επιλογή του Σινουάρ, ενός ηγέτη ισχυρού που διατηρεί δεσμούς με το Ιράν και εργάστηκε επί χρόνια για να χτίσει τη στρατιωτική δύναμη της Χαμάς, είναι δείγμα οτι η οτι η σκληροπυρηνική πτέρυγα της οργάνωσης έχει το πάνω χέρι και θα συνεχίσει να πολεμά μετά από 10 μήνες καταστροφής στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε οτι επαφίεται στον Σινουάρ να αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο πόλεμος μαίνεται για 306η ημέρα «Ο Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει πάνω από 30 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Το πρώτο μπαράζ περίπου 20 ρουκετών είχε στόχο τα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι πύραυλοί έπληξαν ανοιχτές περιοχές, ενώ λίγο αργότερα άλλοι 10 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Galilee Panhandle, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από τον Iron Dome και αναφέρθηκαν αρκετές κρούσεις, μερικές από τις οποίες πυροδότησε πυρκαγιές.

Το Ισραήλ παραδέχθηκε τη δολοφονία Χανίγια στις ΗΠΑ

Λάδι στη φωτιά ρίχνει δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ φέρεται να παραδέχθηκε δημόσια στις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη, σύμφωνα όμως με την αμερικανική εφημερίδα έσπευσε να ενημερώσει τη σύμμαχο Ουάσιγκτον, αν και εκ των υστέρων.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα η είδηση προκάλεσε εκνευρισμό στους Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούν ότι η δολοφονία σηματοδοτεί οπισθοχώρηση στην πολύμηνη προσπάθεια για συμφωνία εκεχειρίας.

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρό μήνυμα για αυτοσυγκράτηση. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διεμήνυσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους που είναι ανεπτυγμένες στη Μέση Ανατολή, με φόντο την κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

«Μην απατάσθε, οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων μας στην περιοχή», είπε ο κ. Όστιν, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν έκρινε πως εξαρτάται από τον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας — όπου ο πόλεμος διανύει πλέον την 306η ημέρα του.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις αρχές του Ισραήλ, ονομάστηκε νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο Πούτιν καλεί το Ιράν να μην πλήξει αμάχους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ συγκρατημένη απάντηση στην ύποπτη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ, συμβουλεύοντας κατά των επιθέσεων σε Ισραηλινούς αμάχους, δήλωσαν δύο ανώτερες ιρανικές πηγές.

Το μήνυμα, σύμφωνα με τις πηγές, δόθηκε τη Δευτέρα από τον Σεργκέι Σοιγκού, ανώτερο σύμμαχο του ηγέτη του Κρεμλίνου, σε συναντήσεις με κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία εξετάζει την απάντησή της στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Η Τεχεράνη πίεσε επίσης τη Μόσχα για την παράδοση των ρωσικής κατασκευής μαχητικών Sukhoi Su-35, δύο ιρανικές πηγές, που είχαν πληροφορίες από τη συνάντηση στην Τεχεράνη, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε την Τρίτη ότι ο Σοιγκού συζήτησε τη δολοφονία του Χανίγια κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

16:45
Κυριάκος Κουζούμης

Ισραήλ σε Λίβανο: Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα στον πόλεμο

Μιλώντας στα στρατεύματα κατά τη διάρκεια άσκησης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ προειδοποιεί ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μπορεί να αναγκάσει το λιβανικό κράτος να «πληρώσει βαρύ τίμημα».

«Όπως έχουν τα πράγματα, ο Νασράλα μπορεί να παρασύρει τον Λίβανο να πληρώσει εξαιρετικά βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν καν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί», λέει στα στρατεύματα της 646ης Ταξιαρχίας Εφέδρων Αλεξιπτωτιστών.

«Αυτό μπορεί επίσης να επιδεινωθεί σε πόλεμο. Δεν είναι θεωρία, είναι πραγματικότητα», προσθέτει.

15:56
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Ίσως αύριο ή την Παρασκευή θα λάβει χώρα η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ»

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ίσως εκδηλωθεί αύριο (08/08) ή την Παρασκευή, όπως ανέφεραν πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

14:52
Ιωάννης Νικηφοράκης

Νετανιάχου: «Υπομονή και ψυχραιμία, είμαστε έτοιμοι για άμυνα αλλά και επίθεση»

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως «συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε εγρήγορση και σας ζητώ ένα πράγμα: Να διατηρήσετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας.

Φυσικά, είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα, όσο και επίθεση. Χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε», μιλώντας σε στρατιώτες και αξιωματικούς της στρατιωτικής βάσης στο Τελ Χασόμερ.

14:00
Ιωάννης Νικηφοράκης

Οι σειρήνες για επίθεση πυραύλων ήχησαν ξανά στο βόρειο Ισραήλ

Συναγερμός και πάλι στην πόλη της Δυτικής Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, με τις προειδοποιητικές σειρήνες για επίθεση από πυραύλους να ηχούν ξανά.

13:35
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Η άνοδος του Σινουάρ αποδεικνύει ότι το Παλαιστινιακό έχει περάσει πλήρως στον έλεγχο του Ιράν και της Χαμάς», αναφέρει ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Ισραέλ Κατς, υπογράμμισε πως ο διορισμός του Γιάχια Σινουάρ ως επικεφαλής της Χαμάς αποδεικνύει ότι «το Παλαιστινιακό ζήτημα ελέγχεται πλήρως από το Ιράν και τη Χαμάς».

«Χωρίς ισραηλινή δράση στη Γάζα, η περιοχή θα τελούσε εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, ο Αμπάς και η Παλαιστινιακή Αρχή επιβιώνουν μόνο λόγω των εντατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χαμάς και των υποδομών της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίες υποστηρίζονται και προωθούνται από το Ιράν», έγραψε σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.

12:42
Ιωάννης Νικηφοράκης

Η Lufthansa αποφεύγει τη χρήση του ιρανικού και ιρακινού εναέριου χώρου έως τις 13/08

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία – «κολοσσός», Lufthansa, ανέφερε πως προχωρά σε αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Τεχεράνη, τη Βηρυτό, το Αμμάν και το Τελ Αβίβ τουλάχιστον έως τις 13 Αυγούστου, θέλοντας να αποφύγει τη χρήση του ιρανικού και ιρακινού εναέριου χώρου.

12:12
Ιωάννης Νικηφοράκης

Χούθι και Χεζμπολάχ συγχαίρουν τη Χαμάς για την επιλογή του Γιάχια Σινουάρ

O Γιάχια Σινουάρ θεωρείται ως ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 07 Οκτωβρίου 2023.

Οι Χούθι και η Χεζμπολάχ συνεχάρησαν τη Χαμάς για την επιλογή του Γιάχια Σινγουάρ ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και διαδόχου του Ισμαήλ Χανίγια.

11:51
Ιωάννης Νικηφοράκης

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκτόξευσε ρουκέτες από αποθήκες με ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «εξαπέλυσε» επίθεση με «δεκάδες βλήματα» προς το νότιο Ισραήλ από εκτοξευτές «κοντά σε δύο αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας και διανομής διεθνών οργανισμών», την περασμένη εβδομάδα.

Ο IDF ισχυρίσθηκε ότι οι αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας διοικούνταν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Ακόμη, σημείωσε ότι η αεροπορία πραγματοποίησε «πλήγματα ακριβείας στις τοποθεσίες εκτόξευσης» και ότι οι «δευτερεύουσες εκρήξεις» που εντοπίσθηκαν μετά την επίθεση, έδειξαν «παρουσία πρόσθετων όπλων στην περιοχή».

10:52
Ιωάννης Νικηφοράκης

Τα καταφύγια του Ισραήλ: H τελευταία γραμμή άμυνας πριν από το χτύπημα των Ιρανών

Τα καταφύγια του Ισραήλ ενάντια στις βόμβες είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, καθώς πλησιάζει το «χτύπημα» του Ιράν. Χτισμένα εδώ και δεκαετίες, τα οχυρά είναι εύκολα προσβάσιμα για το 65% –περίπου– των Ισραηλινών.

Διαβάστε το άρθρο εδώ.

10:28
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Το Ισραήλ παραδέχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σκότωσε τον Χανίγια», γράφει η WP

Το Ισραήλ φέρεται να προχώρησε στην παραδοχή πως ευθύνεται για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washighton Post, προκαλώντας την οργή του Λευκού Οίκου.

Παρασκηνιακά, υπάρχει αυξανόμενη τριβή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον απάντησαν με έκπληξη και αγανάκτηση στη δολοφονία του Χανίγια την 31η Ιουλίου, την οποία θεώρησαν ως «πισωγύρισμα» στην πολύμηνη προσπάθεια να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, σε μία διαδικασία για την οποία πίστευαν πως υπάρχει πρόοδος, όπως ανέφεραν τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

Ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία του Χανίγια, ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους αμέσως μετά πως ευθύνεται για την επίθεση. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι, διότι το Ισραήλ δεν τούς ενημέρωσε πριν εκκινήσει τις επιχειρήσεις για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

10:06
Ιωάννης Νικηφοράκης

Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας

Τουλάχιστον πέντε επιθέσεις σε μερικά εικοσιτετράωρα έχουν «εξαπολύσει» οι ισραηλινές δυνάμεις στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της «απάντησης» του Ιράν για τη δολοφονία του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

09:14
Ιωάννης Νικηφοράκης

Η διπλωματική προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να οδηγήσει στην αποτροπή της επίθεσης από το Ιράν

Οι διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν τα αντίποινα του Ιράν στον απόηχο της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ, ενδέχεται να αποδώσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, οι οποίοι μίλησαν στην Washington Post.

Το Ιράν προειδοποίησε πως «θα τιμωρήσει» το Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια, ενώ, η Χεζμπολάχ τόνισε ότι θα απαντήσει στο «χτύπημα» του IDF στη Βηρυτό με θύμα τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ, εγείροντας φόβους για περιφερειακή σύγκρουση.

08:40
Ιωάννης Νικηφοράκης

Μήνυμα του IDF προς τους κατοίκους της βόρειας Γάζας για εκκένωση προς τα καταφύγια

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (07/08), ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αντισυνταγματάρχης Άβιτσεϊ Αντράε, κάλεσε τους κατοίκους της Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέσω δημοσίευσης στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η Χαμάς και οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκτοξεύουν ρουκέτες από την περιοχή σας, προς το κράτος του Ισραήλ. Ο IDF θα ενεργήσει δυναμικά και άμεσα εναντίον τους. Για τη δική σας ασφάλεια, εκκενώστε αμέσως στα γνωστά καταφύγια, στο κέντρο της πόλης της Γάζας»», έγραψε.

08:05
Ιωάννης Νικηφοράκης

Υεμένη: Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας έπληξαν στρατιωτικές θέσεις των Χούθι

Τα αραβικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν κοινές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας, με στόχο τοποθεσίες που ελέγχονται από τους Χούθι, στην Υεμένη.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al–Masira που διευθύνεται από τους Χούθι, μετέδωσε ότι οι επιδρομές έπληξαν την περιοχή Ταΐς στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Το Sky News Arabic επεσήμανε ότι η επίθεση έπληξε στρατιωτικά φυλάκια όπου εκτοξεύθηκαν πύραυλοι στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενη πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

07:48
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ιράν: Άνδρας απαγχονίζεται μετά την καταδίκη του για τον φόνο στρατιωτικού στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2022

Άνδρας εκτελέστηκε χθες Τρίτη στο Ιράν, μετά την καταδίκη του σε θάνατο αφού κρίθηκε ένοχος για τον φόνο στρατιωτικού εν μέσω του κινήματος αμφισβήτησης που πυροδότησε ο θάνατος της νεαρής Μαχσά Αμινί το 2022 στα χέρια της αστυνομίας ηθών, ανακοίνωσε φορέας ενημέρωσης της δικαστικής εξουσίας.

«Ο Γολαμρεζά Ρασαΐ εκτελέστηκε (χθες Τρίτη) το πρωί στη φυλακή της Κερμανσάχ» (δυτικά), διότι «μαχαίρωσε μέχρι θανάτου συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης», επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, «κατά τη διάρκεια των παράνομων διαδηλώσεων του Νοεμβρίου του 2022», ανέφερε ο ιστότοπος Mizan Online.

Την 27η Νοεμβρίου 2022, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είχε μεταδώσει την είδηση του θανάτου του αξιωματικού, αναφέροντας πως ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών στην κομητεία Σαχνέ, στην επαρχία Κερμανσάχ.

Περιοχή με κατά πλειονότητα κουρδικό πληθυσμό, η Κερμανσάχ συγκαταλεγόταν την εποχή στα επίκεντρα των μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα εξαιτίας του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Η νεαρή, που ανήκε στην κουρδική μειονότητα, συνελήφθη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Γολαμρεζά Ρασαΐ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2023 από ποινικό δικαστήριο της Κερμανσάχ, βάσει νόμου που προβλέπει να ανταποδίδονται τα ίσα και χρησιμοποιείται γενικά στο Ιράν σε υποθέσεις φόνων — η εσχάτη των ποινών εφαρμόζεται αν η οικογένεια του θύματος δεν προβάλει αντίρρηση, αν δεν συγχωρέσει τον φερόμενο ως δράστη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε έντονα χθες βράδυ την εκτέλεση με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από εκπρόσωπο του Ύπατου Εκπροσώπου της, του Τζουζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο τη χρήση της θανατικής ποινής σε αντίποινα για την έκφραση διαφωνίας στο εσωτερικό» της χώρας, σημειώνεται στο κείμενο.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη οι ιρανικές αρχές να σέβονται το δικαίωμα των κατηγορουμένων σε δίκαιη δίκη», θυμίζοντας πως η ΕΕ εναντιώνεται σθεναρά στη χρήση της θανατικής ποινής, «σε όλες» τις περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα, έχουν απαγχονιστεί τουλάχιστον δέκα άνθρωποι στο Ιράν για υποθέσεις που σχετίζονταν με το κίνημα αμφισβήτησης, έναυσμα του οποίου ήταν ο θάνατος της Μαχσά Αμινί.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν αφού ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις, τις οποίες οι αρχές εξέλαβαν ως «ταραχές» ενορχηστρωμένες από δυτικές μυστικές υπηρεσίες με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί το κληρικαλιστικό σιιτικό καθεστώς.

Παράλληλα, επίσης χθες, εφετείο μείωσε στο μισό την ποινή φυλάκισης τριών ετών που είχε επιβληθεί στον δημοφιλή ιρανό τραγουδιστή Σερβίν Χατζιπούρ, κομμάτι του οποίου υπό τον τίτλο «Baraye» είχε μετατραπεί σε ύμνο του κινήματος αμφισβήτησης.

06:43
Βασιλική Ασμανίδου

Αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση αναστέλλει τις εργασίες βοήθειας στο νότιο Λίβανο

Η ανθρωπιστική οργάνωση Action Against Hunger δήλωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις δραστηριότητες στο νότιο Λίβανο λόγω «της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας», συμπεριλαμβανομένης της «καταστροφικής» αεροπορικής επιδρομής που σκότωσε έναν διοικητή της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση είπε ότι τα προγράμματά της συνεχίζονται στην υπόλοιπη χώρα.

06:33
Βασιλική Ασμανίδου

Η Χαμάς στοχεύει ισραηλινά τανκς με ρουκέτες - Βίντεο

Βίντεο με τρομοκράτες της Χαμάς να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν επιθέσεις σε ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Σε ένα βίντεο, ένας Παλαιστίνιος τρέχει μπροστά σε ένα ακίνητο τεθωρακισμένο όχημα, τοποθετεί έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο πίσω μέρος του και στη συνέχεια τρέχει πίσω για κάλυψη καθώς η βόμβα εκρήγνυται.

Σε ένα δεύτερο βίντεο, ένα ισραηλινό τανκ γίνεται στόχος με μια πυραυλική χειροβομβίδα που εκτοξεύτηκε από έναν τρομοκράτη της Χαμάς μέσα από τον επάνω όροφο ενός βομβαρδισμένου κτηρίου.

06:05
Βασιλική Ασμανίδου

Συνομιλίες Μπάιντεν - αλ Σίσι για αποκλιμάκωση

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, για «να αντιμετωπίσει τις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, μεταξύ άλλων μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων».

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Σίσι για την «αποφασιστική ηγεσία του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων που έχουν πλέον φτάσει στο τελικό στάδιο», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον Εμίρη του Κατάρ για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

05:30
Βασιλική Ασμανίδου

Ο αρχηγός του Πενταγώνου κατηγορεί τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση στη βάση του Ιράκ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα ανεχθεί επιθέσεις εναντίον του προσωπικού μας» στη Μέση Ανατολή μετά από επίθεση με ρουκέτα που τραυμάτισε αρκετούς Αμερικανούς στη βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ.

04:47
Βασιλική Ασμανίδου

Επτά Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε επίθεση στη βάση του Ιράκ

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η επίθεση με ρουκέτες στη βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων πέντε στρατιώτες και δύο εργολάβοι.

Το πρακτορείο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος είπε επίσης ότι πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται στη βάση.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον αριθμό των θυμάτων.

04:33
Βασιλική Ασμανίδου

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υφίστανται «συστηματική κακομεταχείριση» και «βασανιστήρια» σε φυλακές του Ισραήλ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υπέστησαν «κακομεταχείριση και βασανιστήρια», με «συστηματικό» τρόπο, σες ισραηλινές φυλακές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, κατήγγειλε χθες η B’Tselem, ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαρτυρίες 55 πρώην φυλακισμένων αποκάλυψαν πως εφαρμόζονται «απάνθρωπες συνθήκες», τονίζει έκθεση της ΜΚΟ: πάνω από δέκα κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί σε «de facto στρατόπεδα βασανιστηρίων», αναφέρει το κείμενο.

Οι μαρτυρίες αυτές «δείχνουν καθαρά πως εφαρμόζεται συστηματική, θεσμική πολιτική επικεντρωμένη στην κακομεταχείριση και στα βασανιστήρια όλων των παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στο Ισραήλ», υπογράμμισε η B’Tselem («Κατ’ Εικόνα», ενν. του Θεού), οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1989, μετά την πρώτη Ιντιφάντα.

Πρώην κρατούμενοι αναφέρθηκαν σε «συχνές, εξαιρετικά άγριες κι αυθαίρετες βιαιότητες, σεξουαλικές επιθέσεις, ταπεινώσεις κι εξευτελισμούς, εσκεμμένες στερήσεις τροφής, καταναγκαστικές συνθήκες υγιεινής και στερήσεις ύπνου», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ αντέταξε πως «όλοι οι φυλακισμένοι κρατούνται νομίμως» και «τα θεμελιώδη δικαιώματά τους γίνονται πλήρως σεβαστά» από τους «ικανούς και επαγγελματίες» υπαλλήλους και επικεφαλής των κέντρων κράτησης.

Οι καταγγελίες που διατυπώνονται στην έκθεση είναι «αβάσιμες», διαβεβαίωσε η διεύθυνση φυλακών.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως «οποιαδήποτε πράξη κακομεταχείρισης κρατουμένων, είτε κατά τη σύλληψη είτε κατά την ανάκρισή τους, είναι παράνομη, αντίκειται προς τους κανονισμούς και είναι αυστηρά απαγορευμένη».

«Ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί συστηματικής κακομεταχείρισης στα κέντρα κράτησής του», πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις σε γραπτή ανακοίνωσή τους που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της B’Tselem καταγράφεται μια εβδομάδα έπειτα από αυτήν έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υφίστανται μεταχείριση που μπορεί να εξισωθεί με βασανιστήρια.

Τον Ιούλιο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως εννιά μέλη του συνελήφθησαν εξαιτίας της φερόμενης κακομεταχείρισης παλαιστινίου κρατουμένου σε κέντρο κράτησης ανθρώπων που συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον «της κλιμάκωσης της χρήσης βασανιστηρίων» στο Ισραήλ σε βάρος παλαιστινίων φυλακισμένων αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας «απόλυτη ατιμωρησία» και καλώντας να προλαμβάνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η B’Tselem υπογράμμισε ότι οι ισραηλινές αρχές κήρυξαν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές» τη 18η Οκτωβρίου, ή αλλιώς ένδεκα ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ακατάπαυστη σωματική και ψυχολογική βία, η στέρηση ιατρικής περίθαλψης, η στέρηση τροφής, η στέρηση νερού, η στέρηση ύπνου και η κατάσχεση όλων των προσωπικών αντικειμένων εφαρμόζονται πλέον σε όλες τις φυλακές», κατά το κείμενο.

03:58
Βασιλική Ασμανίδου

Νέα πίεση στον Νετανιάχου, καθώς ο Sinwar γίνεται ο κύριος διαπραγματευτής της Χαμάς

03:20
Βασιλική Ασμανίδου

Η Χαμάς ονομάζει τον Γιάχια Σινγουάρ ως νέο αρχηγό της

02:17
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ο Μπλίνκεν απαιτεί από Ιράν και Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση

Ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη —για πρώτη φορά δημόσια— από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά κλιμάκωση που θα οδηγούσε τον οποιονδήποτε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας.

02:16
Μελίνα Παπαγεωργίου

Ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε περισσότερες εκκενώσεις

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους ανθρώπους που βρίσκονται στις συνοικίες Beit Hanoon, al-Manshiyeh και Sheikh Zeid στη Γάζα να φύγουν αμέσως προετοιμάζοντας μια στρατιωτική επίθεση μετά την εκτόξευση ρουκετών προς την Ασκελόν.

Σχετικές ειδήσεις