Liveblog: Δύο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ νεκρά σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα στη Βυρηττό

Όλες οι δραματικές εξελίξεις στο Newsbomb.gr
Emergency workers use excavators to clear the rubble at the site of Friday's Israeli strike in Beirut's southern suburbs, Saturday, Sept. 21, 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
AP
2'

Ραγδαίες εξελίξεις και κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά του Λιβάνου, έπειτα από την πρωτοφανή επίθεση «εξουδετέρωσης» χιλιάδων μαχητών της Χαμάς. Χθες σημειώθηκαν πολύνεκροι βομβαρδισμοί στην Βυρηττό.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ηγετικών στελέχών της, κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, μεταξύ αυτών και ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι που διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Τουλάχιστον 31 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και επτά γυναικών από τη χθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “ξεδιάντροπα εγκλήματα” κατά παιδιών και όχι κατά ενόπλων.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, τόνισε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως δεν μπορεί να αποκλείσει νέες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ. «Δεν θα επιτρέψουμε η Χεζμπολάχ να συνεχίσει τις προκλήσεις της. Οι ενέργειές της παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Ισραήλ θα αμυνθεί», είπε ο κ. Ντάνον.

Την ίδια στιγμή όμως που στον ΟΗΕ τα «αίματα άναψαν» με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου να κατηγορεί για «τρομοκρατία» το Ισραήλ και τον Ύπατο Αρμοστή του οργανισμού να ισχυρίζεται ότι οι εκρήξεις στους βομβητές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ισραηλινή πλευρά προειδοποιεί την Χεζμπολάχ ότι πια δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

Σε μια σύντομη δήλωση που μεταδόθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλάνε από μόνες τους...

14:24
Χριστίνα Κόντρα

Νέες ισραηλινές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Νέα πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο από ισραηλινές επιδρομές, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι IDF πραγματοποιούν κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες» τονίζουν οι Times of Israel.

«Οι IDF (στρατιωτικές δυνάμεις) πλήττουν επί του παρόντος στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο», ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 16 μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στο χτύπημα της Παρασκευής στη Βηρυτό.

14:07
Σωτήρης Σκουλούδης

17 νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου που φιλοξενεί εκτοπισμένους

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας έκανε σήμερα γνωστό ότι ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός σχολείου, στο οποίο φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στην πόλη της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει πως στοχοθέτησε μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τουλάχιστον 17 μάρτυρες μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και περισσότεροι από 30 τραυματίες, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες (…) έπειτα από ένα ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα εναντίον του σχολείου Αλ-Ζαϊτούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Μαχμούντ Μπασάλ, προσθέτοντας πως χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο σε αυτό το σχολείο.

Την ίδια στιγμή, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε πως ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε σε ένα ξεχωριστό πλήγμα εναντίον ενός σχολείου στην ίδια συνοικία.

11:50
Σωτήρης Σκουλούδης

Τουλάχιστον 31 νεκροί από τη χθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό

Τουλάχιστον 31 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και επτά γυναικών από τη χθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “ξεδιάντροπα εγκλήματα” κατά παιδιών και όχι κατά ενόπλων.

11:08
Σωτήρης Σκουλούδης

Και δεύτερο ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ νεκρό

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο δεύτερου στελέχους της στον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό ο οποίος εξαπολύθηκε την προηγουμένη σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιό της, ο οποίος είχε συνολικό απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς.

Το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, ανέφερε πως ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Δεκαπέντε μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό που έγινε χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πιο σημαντική μορφή εξ αυτών ήταν ο επικεφαλής της δύναμης Ραντουάν, ο Ιμπραήμ Ακίλ.

10:35
Ιωάννης Νικηφοράκης

Λωρίδα της Γάζας: Τέσσερις νεκροί έπειτα από επίθεση του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό

Νεκροί ανασύρθηκαν τέσσερις άνθρωποι κάτω από τα ερείπια, ύστερα από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην «καρδιά» της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:30
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Πράσινο φως» από τις Ηνωμένες Πολιτείες για απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ έως το τέλος του 2026

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ιράκ κατέληξαν σε συμφωνία για την απόσυρση των αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων τρίτων κρατών από το Ιράκ έως τα τέλη του 2026, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον, μιλώντας στη Wall Street Journal.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του συνασπισμού που εδρεύουν στη Βαγδάτη, στο δυτικό Ιράκ και σε άλλα μέρη της χώρας θα αποχωρήσουν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από αποχώρηση των δυνάμεων στην πόλη Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, όπως υπογράμμισαν.

Ωστόσο, μία μικρή ομάδα συμβούλων θα μπορούσε να παραμείνει μετά το 2026, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία πιθανότατα θα ανακοινωθεί δημόσια την επόμενη εβδομάδα, μόλις αποσαφηνισθούν οι τελικές λεπτομέρειες.

09:29
Σωτήρης Σκουλούδης

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε το θάνατο υψηλόβαθμου διοικητή

H Χεζμπολά ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι είναι νεκρός ο υψηλόβαθμος διοικητής Αχμέτ Ουάχαμπι, που ήταν υπεύθυνος του στρατιωτικού σκέλους των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα μέχρι τις αρχές του 2024.

Ο Ουάχαμπι σκοτώθηκε χθες από μία επιδρομή των Ισραηλινών σε προάστια της Βηρυτού.

08:06
Σωτήρης Σκουλούδης

ΟΗΕ: Ο πρεσβευτής του Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να αμύνεται»

πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, τόνισε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως δεν μπορεί να αποκλείσει νέες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Χεζμπολάχ να συνεχίσει τις προκλήσεις της. Οι ενέργειές της παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Ισραήλ θα αμυνθεί», είπε ο κ. Ντάνον.

Ανέφερε πως από την 8η Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, οι μαχητές της έχουν εκτοξεύσει πάνω από 8.000 ρουκέτες εναντίον της χώρας του. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στο βόρειο Ισραήλ, ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Ντάνον επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ επειδή δεν ανέφερε στην ομιλία του ούτε μια φορά το όνομα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα. «Αντί να κατηγορείτε εμάς, ειρηνικοί μας γείτονες», πέταξε σαρκαστικά, «θα έπρεπε να αναλάβετε δράση τώρα για να περιορίσετε τη Χεζμπολάχ». Κατήγγειλε ακόμη πως «επιτρέψατε» μια «τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει κράτος εν κράτει».

«Ξέρουμε πως το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ο Λίβανος, το αληθινό πρόβλημα είναι η Χεζμπολάχ», συνέχισε και είπε πως προσφέρεται να «καθίσουμε (...) και να βρούμε συμβιβαστική λύση κάποιου είδους».

«Αν συνεχίσετε να αγνοείτε την επιθετικότητα της Χεζμπολάχ, εσείς θα είσαστε υπεύθυνοι για τα δεινά του λιβανικού λαού», είπε ακόμη, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει «ευρύτερο πόλεμο» αλλά να «προστατεύσει» τους πολίτες της.

Ερωτηθείς εξάλλου από τον Τύπο για τις επιθέσεις στον Λίβανο με τη χρήση βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, ο κ. Ντάνον είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει. «Αλλά μπορώ να σας πω πως θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να στοχοποιήσουμε τους τρομοκράτες αυτούς», πρόσθεσε.

07:17
Σωτήρης Σκουλούδης

Ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολά ανάμεσα στα τουλάχιστον 14 θύματα βομβαρδισμού του Ισραήλ

Σημαντικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά σκοτώθηκε χθες Παρασκευή σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότια συνοικία της Βηρυτού, με απολογισμό μέχρι στιγμής τουλάχιστον 14 νεκρούς, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει πλέον να μεταφέρεται στον Λίβανο, να επικεντρώνεται στη σιιτική παράταξη-σύμμαχό της.

Η επιδρομή χαρακτηρίζεται νέο σκληρό χτύπημα για τη Χεζμπολά, μετά τη σειρά φονικών εκρήξεων, που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από το κίνημα, παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας.

«Πολύ ανήσυχος», ο ΟΗΕ κάλεσε χθες σε «αποκλιμάκωση» και στη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έκαναν στοχευμένο πλήγμα (...) εξοντώνοντας τον Ιμπραήμ Ακίλ», επικεφαλής δύναμης ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολά, της «μονάδας Ραντουάν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Πρόσθεσε πως άλλοι «δέκα διοικητές» μονάδων της Χεζμπολά, «υπεύθυνοι για τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώθηκαν στον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.

Η Χεζμπολά επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ, ενός «από τους μεγάλους ηγέτες μας», ο οποίος σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα όταν αναφέρεται σε θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο Ιμπραήμ Ακίλ σκοτώθηκε «κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικητές».

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 66 τραυματίστηκαν, οι 9 σοβαρά, στον βομβαρδισμό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο τόνισε πως σωστικά συνεργεία ανέμεναν να βρουν κι άλλα θύματα στα συντρίμμια του κτιρίου που χτυπήθηκε.

Πρόκειται για το δεύτερο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολά που σκοτώνεται σε ισραηλινό βομβαρδισμό αφότου το κίνημα άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ πριν από σχεδόν έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Ιμπραήμ Ακίλ, προσέφεραν ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του, καθώς φερόταν να ενέχεται στις πολύνεκρες αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βηρυτό που είχαν γίνει το 1983.

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη στο σημείο είδε πολυκατοικία να έχει καταρρεύσει και σωστικά συνεργεία να απομακρύνουν θύματα εν μέσω χάους.

«Η στοχοποίηση κατοικημένης αστικής ζώνης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν ανθρωπιστικό παράγοντα», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Η Χαμάς καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση», ενώ το Ιράν την «κατάφωρη παραβίαση (...) της εδαφικής ακεραιότητας» του Λιβάνου.

Από την άλλη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως δεν επιδιώκουν «μεγάλη κλιμάκωση» του πολέμου στην περιοχή.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε πως «οι εχθροί μας δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να καταφύγουν, ούτε καν σε (νότια) προάστια της Βηρυτού».

Μετά τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας την Τρίτη και την Τετάρτη —τουλάχιστον 37 νεκροί, 2.931 τραυματίες—, οι ανταλλαγές πυρών εντάθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν χθες πως περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ ως το μεσημέρι. Η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον διαφόρων ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης βάσης της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το βράδυ προχθές Πέμπτη, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών πληγμάτων στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, έγιναν περίπου πενήντα βομβαρδισμοί.

Από την άλλη ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε προχθές ότι ο Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» μετά τις δυο σειρές εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί.

Επισήμως, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις εκρήξεις, που ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από ζώνες της βόρειας ισραηλινής επικράτειας.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την επίθεση» προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «μεγάλη έκρηξη», από την οποία «πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα γλιτώσει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή, θα μας γυρίσει πίσω στον Μεσαίωνα».

Μια ημέρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει πως θα κατέθετε διαμαρτυρία στο ΣΑ για την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, υπογράμμισε από την πλευρά του χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», όπως αποκαλεί η Τεχεράνη χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα είπε στο προχθεσινό διάγγελμά του απευθυνόμενος στους ισραηλινούς ηγέτες «δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε τους κατοίκους του (ισραηλινού) βορρά» σπίτια τους, επιμένοντος ότι «το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Ταυτόχρονα, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου δυο πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους χθες το πρωί, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Ένας από αυτούς στοχοποίησε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων στη Νουσέιρατ (κεντρικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Παλαιστίνιοι, ενώ ακόμη έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ακινήτου στην πόλη της Γάζας (βόρεια), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 351η ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

05:19
Χριστίνα Κόντρα

Οι κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πλέον

ο σαουδαραβικό κανάλι Al-Hadath μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου μίλησε με το σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Al-Arabiya και δήλωσε: "Το Ισραήλ κλιμάκωσε την αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ. Εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις επιθέσεις της, θα επεκτείνουμε τους στόχους μας". Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ νωρίτερα χθές.

Στον σύμβουλο του Νετανιάχου αποδόθηκε επίσης η φράση: "Οι προηγούμενες κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πλέον".

Περισσότερα εδώ

01:46
Χριστίνα Κόντρα

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του ηγετικού της στελέχους

Tο λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν σημαντικό στέλεχός της, τον Ιμπραχίμ Ακίλ, μερικές ώρες αφού το ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Ο Ιμπραήμ Ακίλ, «από τους μεγάλους ηγέτες μας», σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Χεζμπολά όταν αναφέρεται στα θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

00:29
Χριστίνα Κόντρα

Καταδίκη των εκρήξεων σε βομβητές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, επέμεινε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

«Είναι έγκλημα πολέμου να διαπράττει κανείς βίαιες ενέργειες με στόχο να διασπείρει τον τρόμο μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση που οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, με αφορμή την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2.931.

Περισσότερα εδώ

00:13
Δέσποινα Σοφιανίδου

Περισσότερη βία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

23:33
Δέσποινα Σοφιανίδου

ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ: «Ούτε επιθυμητή ούτε αναπόφευκτη» μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν είναι «ούτε επιθυμητή ούτε αναπόφευκτη».

Οι ΗΠΑ δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στα τελευταία περιστατικά μετά το κύμα εκρήξεων στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα, είπε.

Τόνισε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» όλα τα μέρη «να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να βυθίσουν την περιοχή σε έναν καταστροφικό πόλεμο».

Αναμένουμε ότι όλα τα μέρη θα συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα λάβουν όλα τα εύλογα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τις βλάβες στους αμάχους, ειδικά εκείνους που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι και Ισραηλινοί πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, πρόσθεσε.Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξουν την αποκλιμάκωση και τη διαρκή διπλωματική λύση.

22:59
Δέσποινα Σοφιανίδου

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ του Ιράν την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή.

Μια δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanani, αναφέρει: Η βάναυση και άγρια αεροπορική επιδρομή του σιωνιστικού καθεστώτος στη Βηρυτό... αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανονισμών, καθώς και παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου.

22:37
Δέσποινα Σοφιανίδου

Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίασή του για το κύμα εκρήξεων που στόχευαν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα.

Η συνάντηση ζητήθηκε από την Αλγερία εκ μέρους των αραβικών κρατών και έρχεται μετά την τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό νωρίτερα σήμερα που σκότωσε τουλάχιστον 14 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες.

Το χτύπημα της Παρασκευής ήταν το τελευταίο από μια σειρά επιθέσεων που συγκλόνισαν τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα, μετά από μια επιχείρηση δύο σταδίων που κατηγορήθηκε για το Ισραήλ και άφησε πίσω του περισσότερους από 3.000 τραυματίες και τουλάχιστον 42 νεκρούς.

22:18
Δέσποινα Σοφιανίδου

Επικοινωνία Όστιν - Γκάλαντ: Πιέσεις ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο Λόιντ Όστιν, «επανέλαβε την ανησυχία του για την τρέχουσα κλιμάκωση» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και επεσήμανε «έντονα τη σημασία της επίτευξης μιας διπλωματικής λύσης που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «προέτρεψε επίσης να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα φέρει πίσω όλους τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς».

Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την ακλόνητη, διαρκή και ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ

21:28
Δέσποινα Σοφιανίδου

Νετανιάχου: Οι στόχοι μας ξεκάθαροι, οι ενέργειες μας μιλούν από μόνες τους

21:14
Δέσποινα Σοφιανίδου

Ανησυχία του ΟΗΕ για τον βομβαρδισμό της Βηρυτού - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Μια δήλωση από τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει:

Ανησυχούμε, φυσικά, πολύ για την αυξημένη κλιμάκωση... συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων χτυπημάτων που είδαμε σήμερα στη Βηρυτό. Καλούμε όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν αμέσως. Όλοι πρέπει να επιδεικνύουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

20:34
Δέσποινα Σοφιανίδου

Χαμάς για βομβαρδισμό Βηρυτού: Μία κλιμάκωση» των «εγκλημάτων» του Ισραήλ στον Λίβανο

Πρώτη αντίδραση της Χαμάς στον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας του Λιβάνου και τον θάνατο διοικητών της Χεζμπολάχ

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

20:15
Δέσποινα Σοφιανίδου

Αρχηγός IDF: Οι διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν σχεδίαζαν την «7η Οκτωβρίου» του Βορρά

«Οι διοικητές της Χεζμπολάχ που εξαλείψαμε σήμερα σχεδίαζαν την '7η Οκτωβρίου' τους στα βόρεια σύνορα εδώ και χρόνια», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, Herzi Halevi μετά την εξουδετέρωση του διοικητή της δύναμης Ραντουάν, Ιμπραχίμ Ακίλ.

«Φτάσαμε σε αυτούς και θα φτάσουμε σε οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Χαλεβί.

19:56
Δέσποινα Σοφιανίδου

Στους 12 οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 66 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

19:31
Δέσποινα Σοφιανίδου

Οργή του Ιράν για το χτύπημα στη Βηρυτό: «Αυτή η ισραηλινή τρέλα έχει ξεπεράσει όλα τα όρια»

19:07
Δέσποινα Σοφιανίδου

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει τον θάνατο του διοικητή της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό

18:45
Δέσποινα Σοφιανίδου

ΗΠΑ: «Άγνοια» για την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό - Υπάρχει χρόνος για διπλωματία

Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία συμμετοχή στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι μιλώντας σε δημοσιογράφους κα υποστήριξε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν συμμετείχαν στην παροχή οποιασδήποτε στόχευσης ή άλλης συμβουλής στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Κίρμπι είπε ότι δεν γνωρίζει καμία προειδοποίηση από το Ισραήλ ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την επίθεση της Παρασκευής, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι άτυπο».

Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιος στοχοποιήθηκε στην επίθεση και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εξαντλήσει την ικανότητά της να περιορίσει το Ισραήλ σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα και την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Χεζμπολάχ.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για μια διπλωματική λύση», είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε. Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος εκεί πάνω στη μπλε γραμμή και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να τον αποτρέψουμε».

Σχετικές ειδήσεις