Live Blog: Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή - Φόβος οτι πλησιάζει η χερσαία επίθεση στον Λίβανο

Το Ισραήλ σφυροκοπάει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σε μία σειρά από αεροπορικές επιδρομές που άφησαν πίσω σχεδόν 500 νεκρούς, ανάμεσά τους και 35 παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της επιχείρησής του στον Λίβανο, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση 
AP Photo
1'

Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 492 ανθρώπων, ανάμεσά τους 35 παιδιά, και τον τραυματισμό ακόμα 1.645 σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η οποία έζησε την πιο αιματηρή ημέρα του σχεδόν ενός χρόνου ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ απαντάει με σποραδικές ρίψεις ρουκετών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στο νότιο και στο ανατολικό Λίβανο. Η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισχυρό κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) πως το Παρίσι θα ζητήσει έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».

09:00
Νατάσα Παυλοπούλου

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν μικρό αριθμό επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα, αρνούμενο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό ή την αποστολή των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί.

«Λόγω αυξημένης επαγρύπνησης, στέλνουμε έναν μικρό αριθμό επιπλέον στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός της πολεμικής αεροπορίας Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Έχουμε περισσότερες δυνατότητες στην περιοχή σήμερα από ό,τι στις 14 Απριλίου, όταν το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση με drone και πυραύλους κατά του Ισραήλ», είπε, αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν με περισσότερους από 300 πυραύλους και drones, η οποία προκάλεσε ελάχιστη ζημιά στο Ισραήλ χάρη σε αναχαιτίσεις αεράμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλους συμμάχους στην περιοχή.

«Έτσι, όλες αυτές οι δυνάμεις μαζί μας παρέχουν τις επιλογές για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας σε περίπτωση που τους επιτεθούν». Οι δυνατότητες των ΗΠΑ στην περιοχή περιλαμβάνουν το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln, μαχητικά αεροσκάφη και αεροπορικές άμυνες.

08:40
Σωτήρης Σκουλούδης

Iρανός πρόεδρος: Οι συνέπειες ενός περιφερειακού πολέμου «θα είναι μη αναστρέψιμες»

Το Ισραήλ θέλει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε έναν γενικευμένο πόλεμο προκαλώντας το Ιράν να συμμετάσχει στη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για τις «μη αναστρέψιμες» συνέπειές της.

Ο Mασούντ Πεζεσκιάν, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είπε: «Δεν επιθυμούμε να είμαστε η αιτία της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι συνέπειές της θα ήταν μη αναστρέψιμες». «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, δεν θέλουμε πόλεμο», πρόσθεσε. «Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να δημιουργήσει αυτή την ολοκληρωτική σύγκρουση».

Ο Πεζεσκιάν, ένας σχετικά μετριοπαθής πολιτικός που εξελέγη τον Ιούλιο υποσχόμενος μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για σιωπή απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «γενοκτονία του Ισραήλ» στη Γάζα.

Το κάλεσμα του Πεζεσκιάν να επιλυθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μέσω διαλόγου ήρθε αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών κατά της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της ομάδας που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και τον εαυτό της», είπε ο Πεζεσκιάν, όταν ρωτήθηκε εάν το Ιράν θα εισέλθει στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές των συνόρων από σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι προτιμά μια διπλωματική λύση που θα απομάκρυνε τη Χεζμπολάχ περισσότερο από τα σύνορα.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ, η οποία επίσης δηλώνει ότι θέλει να αποφύγει τη συνολική σύγκρουση, λέει ότι μόνο ένα τέλος του πολέμου στη Γάζα θα σταματήσει τις μάχες. Οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από μήνες συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η περιφερειακή πολιτική του Ιράν καθορίζεται από τους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι λογοδοτούν μόνο στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την ανώτατη αρχή της χώρας. Ο Πεζεσκιάν έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την αντι-ισραηλινή στάση του Ιράν και την υποστήριξή του στα κινήματα αντίστασης σε όλη την περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα.

Ερωτηθείς εάν το Ιράν θα αντιδρούσε για τη δολοφονία του αρχηγού της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του στο τέλος Ιουλίου, ο Πεζεσκιάν είπε «Θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο τόπο, με τον κατάλληλο τρόπο».

08:36
Σωτήρης Σκουλούδης

G7: Κανείς δεν θα ωφεληθεί από περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου προειδοποίησαν χθες Δευτέρα πως οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις ή ενέργειες αντιποίνων στη Μέση Ανατολή εγείρουν κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος σε όλη την περιφέρεια και κανένας δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό.

«Οι δράσεις και αντιδράσεις εγείρουν κίνδυνο μεγέθυνσης αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας» και μπορεί «να σύρουν όλη τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη με αδιανόητες συνέπειες», τόνισαν οι ΥΠΕΞ της G7 μετά τη συνεδρίασή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Κάλεσαν «να σταματήσει ο τρέχων κύκλος καταστροφής» κι επέμειναν στο ότι «καμιά χώρα δεν έχει κάτι να κερδίσει από την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

07:52
Νατάσα Παυλοπούλου

Κίνα: Kαταδικάζει τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουανγκ Λι είπε στον Λιβανέζο ομόλογό του, Aμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ότι το Πεκίνο υποστηρίζει σθεναρά στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της χώρας και καταδικάζει σθεναρά τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά στην πρόσφατη έκρηξη εξοπλισμού επικοινωνιών στον Λίβανο, και αντιτιθέμεθα σθεναρά στις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων», δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα θα σταθεί στο πλευρό της δικαιοσύνης και στο πλευρό των Αράβων αδελφών, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

07:04
Γιάννης Φιλιππάκος

Στη θάλασσα κατέληξαν δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν το πρωί της Τρίτης από τον Λίβανο προς την Ναχαρίγια έπεσαν στη θάλασσα.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

06:26
Γιάννης Φιλιππάκος

Ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικές σειρήνες στη Ναχαρίγια

Αντιπυραυλικές σειρήνες ηχούν στη Ναχαρίγια, μια παραλιακή πόλη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και δύο κιμπούτς.

05:55
Γιάννης Φιλιππάκος

Παράθυρο για αποκλιμάκωση της έντασης από το Ισραήλ

Ο ιστότοπος ειδήσεων Ynet, επικαλούμενος πηγές μέσα από τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε ότι παραμένει ασαφές εάν το Ισραήλ οδεύει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Παράλληλα οι πηγές ανέφεραν ότι δεν ελήφθησαν νέες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ενώ προσθέτουν ότι το Ισραήλ παραμένει ανοιχτό στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Χεζμπολάχ, εάν η τελευταία είναι πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία.

05:11
Γιάννης Φιλιππάκος

Νέα επίθεση με ρουκέτες από την Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τα ξημερώματα περίπου 20 ρουκέτες σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα. Όλες οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με το IDF, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τις πηγές της εκτόξευσης των ρουκετών.

04:44
Γιάννης Φιλιππάκος

Επιχείρηση «Northern Arrows»

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν τη Δευτέρα «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».

03:58
Γιάννης Φιλιππάκος

«Ανήσυχος» ο Βρετανός ΥΠΕΞ από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε Δευτέρα «βαθιά ανήσυχος», μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών της Χεζμπολάχ εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ και τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον Λίβανο.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση κατάπαυση του πυρός και στις δύο πλευρές, την οποία θα επαναλάβω με έμφαση όταν συναντηθώ με τους υπουργούς (Εξωτερικών) της G7 απόψε», ανέφερε ο Λάμι μέσω X.

03:12
Γιάννης Φιλιππάκος

Καθυστερεί την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου

Τη στιγμή που οι μάχες δείχνουν να κλιμακώνονται στο νότιο Λίβανο, η πτήση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη Νέα Υόρκη αναβλήθηκε για το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Νετανιάχου θα προσγειωθεί στη Νέα Υόρκη το πρωί της Πέμπτης και θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη το πρωί της Παρασκευής.

03:01
Γιάννης Φιλιππάκος

Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «ιδέες» για την αποκλιμάκωση της έντασης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «στέρεες ιδέες» για να αποκλιμακωθεί η ένταση του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Παράλληλα η κυβέρνηση των ΗΠΑ τάσσεται κατά ισραηλινής χερσαίας εισβολής για να εξουδετερωθεί το προσκείμενο στο Ιράν λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε στέρεες ιδέες τις οποίες θα συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα με συμμάχους και εταίρους μας», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκφράστηκε με όρο να μην κατονομαστεί.

Το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως οι «ιδέες» για τις οποίες έκανε λόγο βασίζονται σε συνομιλίες Αμερικανών με Ισραηλινούς αξιωματούχους για το ζήτημα.

Η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι η ισραηλινή κλιμάκωση θα έχει το κατ’ αυτή επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την αποκλιμάκωση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σημείωσε ακόμη πως είναι σημαντικό όλοι να πάρουν στα σοβαρά τις ισραηλινές προετοιμασίες.

02:29
Γιάννης Φιλιππάκος

Μπορέλ για Λίβανο: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου»

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε ότι η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, απειλεί να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο διπλωμάτης, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την αποκαλούσατε», επέμεινε, αναφερόμενος στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.

01:46
Γιάννης Φιλιππάκος

Η Γαλλία ζητεί κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο

Το Παρίσι ζήτησε να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ κλιμακώνονται ραγδαία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Η Γαλλία καλεί τα μέρη κι όσους τα υποστηρίζουν σε αποκλιμάκωση και να αποφύγουν περιφερειακή ανάφλεξη που θα ήταν καταστροφική για όλους, ξεκινώντας από τους άμαχους πληθυσμούς. Για αυτό ζήτησα να διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στον ΟΗΕ.

01:23
Γιάννης Φιλιππάκος

Νεκρός υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής τους στο νότιο Λίβανο, Μαχμούντ αλ Νάντερ, σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε ισραηλινό χτύπημα.

00:54
Γιάννης Φιλιππάκος

Η φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), δείχνει ένα πυραυλικό σύστημα της Χεζμπολάχ στη σοφίτα ενός σπιτιού στο χωριό Χουμίν αλ-Τάχτα του νότιου Λιβάνου.

00:24
Γιάννης Φιλιππάκος
23:34
Κυριάκος Κουζούμης

Στους 492 ο αριθμός των νεκρών - Πάνω απο 1.600 οι τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων έχει φτάσει τους 492, μεταξύ των οποίων 35 παιδιά.

Πρόσθεσε πως τουλάχιστον 1.645 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

22:42
Μαρία Κεφαλά

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι έπληξαν 1.300 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Το IDF λέει ότι επιτέθηκε σε πυραύλους κρουζ, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που «τοποθετήθηκαν στην καρδιά των χωριών, σε σπίτια πολιτών», υποστηρίζοντας ότι η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να τους εκτοξεύσει προς το Ισραήλ, «ενώ την ίδια στιγμή έθετε σε κίνδυνο τους κατοίκους του Λιβάνου».

22:27
Μαρία Κεφαλά
22:27
Μαρία Κεφαλά

Al Jazeera: το Ισραήλ χτυπά περιοχές αμάχων σε όλο τον Λίβανο

Σύμφωνα με το αραβικό πρακτορείο Al Jazeera το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον Λίβανο σε πολυσύχναστες περιοχές αμάχων, που θεωρεί ότι είναι βάσεις της Χεζμπολάχ.

22:12
Μαρία Κεφαλά

Αίγυπτος: Προτρέπει τον ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε «τις διεθνείς δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβουν άμεσα» για να σταματήσει «την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση στον Λίβανο».

Το Κάιρο, βασικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της ισραηλινής περιφερειακής κλιμάκωσης, η οποία είπε ότι «απειλεί να παρασύρει την περιοχή σε έναν συνολικό περιφερειακό πόλεμο».

Η Αίγυπτος εξέφρασε ξανά την «αλληλεγγύη» με τον Λίβανο και επιβεβαίωσε την «απόρριψη της απόλυτης παραβίασης της κυριαρχίας και του εδάφους του Λιβάνου».

Είπε επίσης ότι «συνεχίζει τις προσπάθειές της για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηρεμία.

21:56
Μαρία Κεφαλά

Υπουργός Υγείας του Λιβάνου: «Βρισκόμαστε σε ένα νέο στάδιο πολέμου»

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Δρ Φιράς Αμπιάντ, λέει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο νότιο τμήμα της χώρας, προσθέτοντας ότι:

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιθέσεων ήταν «να υποκινήσουν αυτήν την έξοδο αμάχων από τις περιοχές-στόχους».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να κλιμακωθεί και να προκαλέσει».

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο στάδιο πολέμου, αρχικά ήταν στοχευμένες επιθέσεις, αλλά τώρα είναι αδιάκριτο».

21:49
Μαρία Κεφαλά

Η Βαγδάτη συγκαλεί κατεπείγουσα σύνοδο των αραβικών χωρών

Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.

21:45
Μαρία Κεφαλά

Υπουργείο Υγείας Λιβάνου: Η πιο θανατηφόρα ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ από το 2006

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τουλάχιστον 356 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.200 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές σήμερα. Η πιο θανατηφόρα ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ από το 2006.

Σχετικές ειδήσεις