Live Blog: Θρίλερ με την τύχη του Χασάν Νασράλα: «Είναι νεκρός» μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ, έπεσε νεκρός ο Χασάν Νασράλα
Αρχείου - AP
2'

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα έπεσε νεκρός στις επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων στη Βηρυτό.

Είδηση που φέρονται να επιβεβαιώνουν πλέον και πηγές του ισραηλινού στρατού. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι εκτός από τον Γενικό Γραμματέα Χασάν Νασράλα, αρκετοί άλλοι ανώτεροι ηγέτες της Χεζμπολάχ, καθώς και μια ομάδα συμβούλων από τη Δύναμη Κουντς του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRCG) βρίσκονταν μέσα στο καταφύγιο διοίκησης όταν στοχοποιήθηκε. Όλοι οι παρόντες αναμένεται να έχουν σκοτωθεί από το χτύπημα.

Θρίλερ με τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Ισραήλ λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν ο ηγέτης της, Χεζμπολάχ Νασράλα σκοτώθηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις το απόγευμα της Κυριακής στο αρχηγείο της οργάνωσης.

Το Reuters ανέφερε αρχικά ότι ο Νασράλα ήταν ζωντανός, επικαλούμενος πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο ελέγχεται από το Σώμα των φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ήταν ζωντανός όπως και ένα ακόμη στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, πηγές ασφαλείας από Λίβανο ανέφεραν στο Sky News ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της Χεζμπολάχ για την τύχη του Νασράλα αυξάνει την πιθανότητα να είναι νεκρός.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Νασράλα σκοτώθηκε στην επίθεση στη Βηρυτό. Το ειδησεογραφικό κανάλι του Ισραήλ 12 αναφέρει ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε αποψινό χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Βηρυτό. Ο τίτλος του στην οθόνη είναι: «Ο Νασράλα εξοντώθηκε».

Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, δήλωσε πως «Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε».

Επιστρέφει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διακόπτει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και επιστρέφει στο Ισραήλ, όπως ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του, μετά το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Παράλληλα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκτακτο πολεμικό συμβούλιο, χωρίς να είναι βέβαιο εάν η -σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα- εξολόθρευση του Χασάν Νασράλα θα βάλει και τον επίλογο στα χτυπήματα κατά του Λιβάνου ή τη ματαίωση της χερσαίας επίθεσης που βρίσκεται σε αναμονή.

02:20
Δημήτριος Παπαγεωργίου

ΟΗΕ: Το Ιράν καταγγέλλει τις «σκανδαλώδεις απειλές» του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τις «σκανδαλώδεις απειλές» του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προειδοποίησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ικανότητα της χώρας του να πλήξει το Ιράν.

«Είναι ιστορικό αίσχος να εμφανίζεται στα Ηνωμένα Έθνη ένας διαβόητος δολοφόνος και να δηλητηριάζει τη Γενική Συνέλευση με αποκρουστικά ψέματα και εξωφρενικές απειλές ότι θα εισβάλει σε άλλες χώρες και θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

02:15
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Ρουκέτες από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ

Ένα μπαράζ τριών ρουκετών εκτοξεύθηκε από το Λίβανο στην περιοχή Safed πριν από λίγο, προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων στην πόλη.

Τουλάχιστον δύο από τις ρουκέτες καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα, σύμφωνα με τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς από την επίθεση.

Ο στρατός αναφέρει ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τους εκτοξευτές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση λίγη ώρα αργότερα.

01:37
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Τις ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν για το ισραηλινό χτύπημα κατά Νασράλα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αρκετές αμερικανικές βόμβες «bunker buster» για να πλήξει το αρχηγείο της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη στη Βηρυτό την Παρασκευή, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «συνενοχή» στα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα και το Λίβανο.

Περισσότερα εδώ

01:33
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Ισραηλινά πλήγματα στην Τύρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στη νότια παράκτια πόλη της Τύρου.

01:20
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Βάσεις εκτόξευσης πυραύλων λένε ότι χτύπησαν οι Ισραηλινοί

Δεκάδες εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και κτίρια που χρησιμοποιούνται από την οργάνωση για την αποθήκευση όπλων χτυπήθηκαν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη απόψε, αναφέρουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστούν αυτού του είδους τα χτυπήματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολεμική εγρήγορση της ισραηλινής αεροπορίας με σκοπό να μην επιτραπεί η μεταφορά οπλισμού.

01:05
Δημήτριος Παπαγεωργίου

ΗΠΑ: Αναδιάταξη δυνάμεων στην Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή να προσαρμοστούν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή «ανάλογα με τις ανάγκες», όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, μετά την εξαπόλυση από το Ισραήλ ενός κύματος επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό με στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

«Έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να αξιολογήσει και να προσαρμόσει, όπως είναι απαραίτητο, τη στάση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή για να ενισχύσει την αποτροπή, να διασφαλίσει την προστασία των δυνάμεων και να υποστηρίξει το πλήρες φάσμα των στόχων των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

00:59
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στην Βηρυτό

Πρίν από λίγα λεπτά οι Ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τρία κτίρια στο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού, όπου η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει πυραύλους κατά πλοίων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα πλήγματα θα δοθούν αργότερα, προσέθεσε ο στρατός.

Περισσότερα εδώ

00:54
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Αδύνατη η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ

Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε πηγή από το λιβανέζικο κίνημα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Περισσότερα εδώ

00:49
Δημήτριος Παπαγεωργίου

«Αντιπερισπασμός» το ταξίδι Νετανιάχου στην Ν. Υόρκη

Η απόφαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνεχίσει το ταξίδι του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παρά την κλιμάκωση των μαχών με τη Χεζμπολάχ «ήταν μέρος ενός αντιπερισπασμού» για να αιφνιδιαστεί ο Χασάν Νασράλα και να πιστέψει ότι το Ισραήλ δεν θα τον στοχοποιούσε όσο ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στην Telegraph.

23:57
Κυριάκος Κουζούμης

Αναφορές ότι η κόρη του Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στην επίθεση της Βηρυτού

Η Ζεϊνάμπ Νασράλα, κόρη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα , φέρεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή.

Το Channel 12 στο Ισραήλ ανέφερε τον θάνατό της, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανικές αρχές.

Η Ζεϊνάμπ, γνωστή για την ειλικρινή πίστη της στη Χεζμπολάχ και τις θυσίες της οικογένειάς της, είχε προηγουμένως μιλήσει δημόσια για τον θάνατο του αδελφού της, Χάντι, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1997.

23:56
Κυριάκος Κουζούμης

ΟΗΕ: «Κάποιος να σταματήσει τον Νετανιάχου», λέει ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε απόψε ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή οδηγεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι, εκτός και αν κάποιος σταματήσει τον Νετανιάχου, σταματήσει αυτήν την κυβέρνηση, ο πόλεμος θα μας συμπεριλάβει όλους», είπε ο Αϊμάν Σαφάντι σε δημοσιογράφους, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Γάζα.

Περισσότερα εδώ

23:55
Κυριάκος Κουζούμης

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον ακόμη συγκεντρώνει πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βηρυτό

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε απόψε ότι οι επιλογές που θα κάνουν όλες οι πλευρές στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει η περιοχή και θα έχουν βαθιές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει πως ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η διπλωματία και όχι η σύγκρουση.

Όταν ρωτήθηκε για την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, είπε ότι οι ΗΠΑ ακόμη συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει έναν θεμιτό στόχο, την επιστροφή των πολιτών του στα σπίτια τους. Τόνισε όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο αμύνεται έχει σημασία.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε επίσης όποιους προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη συγκυρία για να βάλουν στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα, ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «κάθε μέτρο» που απαιτείται για να υπερασπιστούν τους πολίτες τους.

23:54
Κυριάκος Κουζούμης

Ισραήλ: Ο στρατός ζητά την εκκένωση «συγκεκριμένων κτιρίων» στη Βηρυτό

Για πρώτη φορά απόψε, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να εκκενωθούν αμέσως συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Την ανακοίνωση αυτή ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.

23:16
Κυριάκος Κουζούμης

Ιράν: «Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ», δηλώνει ο Αλί Λαριτζανί

Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, προειδοποίησε απόψε ο Αλί Λαριτζανί, ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

«Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ (…) Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους», είπε ο Λαριτζανί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

23:15
Κυριάκος Κουζούμης

Χεζμπολάχ: Έπληξε με ρουκέτες την πόλη Σάφεντ στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, ανέφερε ότι πέληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» στη Σάφεντ «προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ» ανέφερε.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα της Χεζμπολάχ έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ.

23:12
Κυριάκος Κουζούμης

Ισραήλ: «Ελπίζει να αποφύγει μια χερσαία επέμβαση» στον Λίβανο, αλλά δεν το αποκλείει

Το Ισραήλ ελπίζει να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε μια χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά δεν το αποκλείει, δήλωσε απόψε από τη Νέα Υόρκη ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξακριβωθεί εάν από το πλήγμα στη Βηρυτό χτυπήθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Χασάν Νασράλα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι συνεχίζει να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως εκτοξευτήρες ρουκετών και χώρους αποθήκευσης όπλων.

22:46
Κυριάκος Κουζούμης

Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε ο Χαμενεΐ του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο σπίτι του, σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους.

Είπαν ότι η συνάντηση αφορά στο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό που είχε ως στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

22:45
Κυριάκος Κουζούμης

Νεκρός ο Νασράλα, αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε κατά τη σημερινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό καθώς σε αυτό καταλήγουν πηγές και από τον Στρατό και από την πολιτική ηγεσία και αυτό μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στην επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό το βράδυ της Παρασκευής, μετέδωσε νωρίτερα η Jerusalem Post, επικαλούμενη τους IDF.

22:41
Κυριάκος Κουζούμης

Λίβανος: Από την επίθεση ισοπεδώθηκαν έξι κτίρια

Έξι κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα πλήγματα που περιγράφονται ως τα πιο σφοδρά μετά τον πόλεμο του 2006.

Σε πλάνα από τη στιγμή της επίθεσης φαίνεται μια τεράστια έκρηξη και πυκνός καπνός να υψώνεται από την περιοχή. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψε σκηνές χάους, με τους κατοίκους να φεύγουν έντρομοι από την περιοχή για να γλιτώσουν.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι πραγματοποίησε ένα «πλήγμα ακριβείας» στο «γενικό επιτελείο» της Χεζμπολάχ.

22:40
Κυριάκος Κουζούμης

Λίβανος: Δύο νεκροί και 76 τραυματίες από το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, στον πρώτο, προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε.

Μια πηγή της Χεζμπολάχ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Χάσεμ Σαφιεντίν είναι ζωντανός.

22:38
Κυριάκος Κουζούμης

Ιράν: Το σημερινό πλήγμα στη Βηρυτό «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού»

Το σημερινό ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.

Σε σχετική της ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

22:37
Κυριάκος Κουζούμης

Χασάν Νασράλα: Ποιος είναι ο πανίσχυρος ηγέτης της Χεζμπολάχ

Ο πανίσχυρος ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το γενικό επιτελείο της οποίας έγινε στόχος μιας σφοδρής αεροπορικής επιδρομής σήμερα, ζει στην παρανομία εδώ και χρόνια, για να γλυτώσει από κάποιο ισραηλινό πλήγμα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, ο σημερινός βομβαρδισμός είχε ως στόχο τον ίδιο τον Νασράλα. Μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική, σιιτική οργάνωση, είπε ότι ο ηγέτης της είναι καλά.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ο Νασράλα εμφανίζεται σπανίως δημόσια μετά τον πόλεμο του 2006. Ο τόπος κατοικίας του είναι απόρρητο μυστικό. Ωστόσο, δέχεται επισκέπτες, όπως τους ηγέτες παλαιστινιακών οργανώσεων που συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ και δημοσιοποιεί φωτογραφίες μαζί τους.

Οι δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα που τον συναντούν λένε ότι τους οδηγούν σε κάποιο μέρος μέλη της Χεζμπολάχ, με αυτοκίνητα που έχουν χοντρές κουρτίνες και λαμβάνοντας ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Νασράλα εκφωνεί τακτικά ομιλίες που μεταδίδονται απευθείας από την τηλεόραση και τις παρακολουθεί όλη τη χώρα. Θεωρείται ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, καθώς αποφασίζει για την ειρήνη ή τον πόλεμο, ως επικεφαλής μιας βαριά οπλισμένης οργάνωσης.

Ο 64χρονος Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-90), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ». Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σταδιακά από τη χώρα αυτή μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής.

Με τις συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του και του ισραηλινού στρατού, ο Χασάν Νασράλα εδραίωσε την εξουσία του και κέρδισε το σεβασμό το 1997, όταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάντι, σκοτώθηκε στη μάχη.

Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ, που κράτησε 33 ημέρες, του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ του κινήματος, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Εκείνο το καλοκαίρι σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες. Ο Νασράλα είχε κηρύξει το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη».

Στον Λίβανο βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005 και στη συνέχεια, όταν οι ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, τον Μάιο του 2008.

Παρ’ όλα αυτά, αύξησε την επιρροή του όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2013 ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ παρενέβη στρατιωτικά στη γειτονική Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011. Καθώς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της ιρανικής ηγεσίας, εκπαιδεύει και στηρίζει τα κινήματα που πρόσκεινται στην Τεχεράνη στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ είναι σήμερα το «πετράδι του στέμματος» των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή οι οποίοι σχηματίζουν τον λεγόμενο από τους ίδιους «άξονα της αντίστασης» που περιλαμβάνει πολλές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Χασάν Νασράλα άνοιξε το μέτωπο στον Λίβανο για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους του αλλά προσπάθησε ταυτόχρονα να αποφύγει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ.

Ο Χασάν Νασράλα γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 σε μια φτωχική οικογένεια με εννέα παιδιά. Η οικογένειά του κατάγεται από το χωριό Μπαζουριγιέ, στον νότιο Λίβανο. Στην εφηβεία του, σπούδασε θεολογία στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ του Ιράκ αλλά αναγκάστηκε να φύγει μετά το κύμα διώξεων σε βάρος της σιιτικής κοινότητας που εξαπέλυσε ο τότε πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Επιστρέφοντας στον Λίβανο εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα Αμάλ αλλά αποχώρησε όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το καλοκαίρι του 1982, για να ενταχθεί στη νεοϊδρυθείσα Χεζμπολάχ.

Είναι παντρεμένος, πατέρας πέντε παιδιών και μιλάει άπταιστα τα φαρσί.

Φοράει πάντα το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ, των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ, από τους οποίους λέει ότι κατάγεται.

Σε μια σπάνια συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και θαυμάζει ακόμη τον Μαραντόνα.

Σχετικές ειδήσεις