LIVE BLOG: Στις «φλόγες» η Μέση Ανατολή - Συναγερμός στη Δύση για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον IDF η επίθεση του Ιράν με πυραύλου στο Ισραήλ - Συγκλονιστικά βίντεο από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
In this image taken from video shows projectiles being intercepted over Jerusalem, Israel, Tuesday, Oct. 1, 2024. (AP Photo)
1'

Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και το Ιράν να βρίσκονται προς ευθεία μετωπική σύγκρουση, θέτοντας σε συναγερμό τη Δύση για το τι μπορεί να συμβεί.

Το βράδυ τη Τρίτης το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ ως αντίποινα για τους θανάτους των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Προηγήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, η περιορισμένης εμβέλειας χερσαία εισβολή του IDF στον νότιο Λίβανο.

Οι αποψινές ωστόσο εξελίξεις πυροδότησαν έναν νέο γύρο εκατέρωθεν προειδοποιήσεων και απειλών μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ, αιφνιδίασαν ωστόσο σε έναν βαθμό τη Δύση.

ΗΠΑ και Βρετανία, τάχθηκαν υπέρ του Ισραήλ, ενώ και η ΕΕ καταδίκασε την ιρανική επίθεση. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

00:58
Γιάννης Φιλιππάκος

Νέα ανάρτηση από Αλί Χαμενεΐ

Με ένα μικρό απόσπασμα από το κοράνι, συνοδεία σκίτσου που απεικονίζει το οπλοστάσιο της Τεχεράνης, η νέα ανάρτηση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν στο X.

00:38
Δέσποινα Σοφιανίδου

Ο IDF εκδίδει προειδοποίηση εκκένωσης για τα νότια προάστια της Βηρυτού

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξέδωσαν «επείγουσα προειδοποίηση» προειδοποίηση εκκένωσης για τους κατοίκους στα νότια προάστια της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης.

Παρόμοια προειδοποίηση είχε σταλεί και τη Δευτέρα.

00:37
Γιάννης Φιλιππάκος

Πύραυλος έπληξε σχολείο στο κεντρικό Ισραήλ

Ένας ιρανικός πύραυλος έπληξε σχολείο στη Γκεντέρα στο κεντρικό Ισραήλ.

Φωτογραφία του AP αποκαλύπτει σοβαρές ζημιές στο σχολικό κτήριο, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

00:33
Δέσποινα Σοφιανίδου

Λίβανος: Κλειστά αεροδρόμια, συσσίτια και σκηνές - Φόβος και κύμα μαζικών αποχωρήσεων

Η προειδοποίηση του Ισραηλινού Στρατού (IDF) για πλήγματα μέσα στη νύχτα σε όλη τη Μέση Ανατολή -μετά την επίθεση του Ιράν- έχει οδηγήσει τους κατοίκους του Λιβανού, για τους οποίους δεν υπάρχει τόπος ενημέρωσης για επικείμενα χτυπήματα, να βρουν καταφύγιο σε σκηνές σε μεγάλους δρόμους.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χιλιάδες αιτήσεις για βίζες, από ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν. Την επιθυμία για μαζική αποχώρησή τους δεν διευκολύνει το κλείσιμο των αεροδρομίων αλλά και η συνθήκη σε όλη την περιοχή. Στο μεταξύ οι χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στον Λίβανο επιχειρούν επαναπατρισμό.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

00:26
Δέσποινα Σοφιανίδου

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 156 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη

00:02
Ιωάννης Νικηφοράκης

Νετανιάχου: «Το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει»

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν απέτυχε και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει. Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητα να υπερασπισθούμε τους εαυτούς μας και να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», ανέφερε στην αρχή μίας συνάντησης πολιτικής ασφάλειας.

23:54
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ο ισραηλινός στρατός απειλεί το Ιράν με αντίποινα – «έκπληξη»

Ο IDF υπογράμμισε απόψε (01/10) ότι «θα επιλέξουμε πότε θα επιδείξουμε τις ακριβείς και απρόβλεπτες ικανότητες επίθεσης».

Ακόμη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «ισχυρό σύστημα αεράμυνας», οι ισραηλινές δυνάμεις τόνισαν ότι έχουν αποδείξει την «ικανότητα να εμποδίζουν τον εχθρό από την επίτευξη των στόχων του».

23:47
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Αυτό ίσως είναι το καλύτερο που μπορεί να έχει να επιδείξει το Ιράν»

Ο Μάικλ Κλαρκ, καθηγητής και αμυντικός αναλυτής του Sky Νews, ανέφερε ότι «έγινε μία πολύ καλή πυραυλική μάχη στον ουρανό της Ιερουσαλήμ, αλλά και πάνω από άλλες πόλεις του Ισραήλ».

«Πιθανόν, αυτό να είναι το καλύτερο που μπορεί να έχει να επιδείξει το Ιράν προς το παρόν», υπογράμμισε ακόμη.

23:27
Ιωάννης Νικηφοράκης

Μπάιντεν: «Οι συνέπειες για το Ιράν θα φανούν μετά την απάντηση του Ισραήλ»

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε απόψε (01/10) ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση ευρείας κλίμακας του Ιράν και τόνισε πως οι συνέπειες για την Τεχεράνη «μένουν να φανούν».

23:23
Ιωάννης Νικηφοράκης

ΥΠΕΞ: «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ»

Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, όπως τονίσθηκε σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μία σοβαρή κλιμάκωση και αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» υπογραμμίσθηκε επιπλέον.

22:59
Ιωάννης Νικηφοράκης

Μεγάλη Βρετανία – Διάγγελμα Στάρμερ: «Στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα που έχει στην αυτοάμυνα εξαιτίας αυτής της επιθετικότητας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, σε αποψινό (01/10) έκτακτο διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό, μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με βαλλιστικούς πυραύλους.

22:41
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ιράν: Αναστολή των πτήσεων έως αύριο το πρωί (02/10) – Τι ισχύει με τον Λίβανο

Το Ιράν ανέστειλε τις πτήσεις έως αύριο το πρωί (02/10, 09:30 ώρα Ελλάδος), ενώ, ο Λίβανος ανέφερε ότι τα αεροπλάνα θα μπορούν να απογειωθούν προσωρινά μόνο προς τα δυτικά.

«Ύστερα από συντονισμό με τις κυπριακές αεροπορικές αρχές, επιτρέπεται στα αεροπλάνα να απογειώνονται προς τα δυτικά έως ότου αξιολογηθούν όλες οι εξελίξεις και τα δεδομένα, ώστε να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση που διασφαλίζει την ασφάλεια της κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου.

Η Ιορδανία άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της, έπειτα από προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

22:30
Ιωάννης Νικηφοράκης

Μήνυμα Χαμενεΐ για «επικείμενη θεϊκή νίκη» με επίκληση στο Κοράνι

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προέβη απόψε (01/10) στην πρόβλεψη για «επικείμενη θεϊκή νίκη».

«Οι δίκαιοι άνθρωποι» μπορεί να χρειασθεί να κάνουν θυσίες, «όμως, δεν θα νικηθούν στο τέλος της ημέρας, αφού επικρατούν στο πεδίο», ανέφερε σε βίντεο όπου φαίνονται πλάνα από την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα είναι ισχυρότερα και περισσότερο οδυνηρά από ποτέ στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος», έγραψε ακόμη.

21:46
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Πληροφορίες για επίθεση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Σουηδία

Η αστυνομία της Στοκχόλμης εξετάζει το ενδεχόμενο πυροβολισμών έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Σουηδία, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV4 Nyheterna.

Αφού ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, αναφέρει το σουηδικό πρακτορείο, η αστυνομία βρήκε ένα όπλο και έναν άδειο κάλυκα σφαίρας. Τουλάχιστον 10 περιπολικά βρίσκονται στο σημείο και οι έρευνες διεξάγονται από μονάδες σκύλων.

21:41
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης ανακοίνωσε απόψε ότι ανέστειλε τις πτήσεις του, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ σε απάντηση για τις δολοφονίες των αρχηγών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετέδωσε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

"Επί του παρόντος αναστείλαμε τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης μέχρι να εκδοθεί η άδεια πτήσης", δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA ο επικεφαλής του διεθνούς αερολιμένα της ιρανικής πρωτεύουσας Σαΐντ Σαλανταρί.

21:37
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Η Χαμάς επαινεί το Ιραν

Η Χαμάς δήλωσε ανέφερε ότι επαινεί τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα στο Ισραήλ για την εκδίκηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα και του Ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν.

21:27
Δημήτρης Δρίζος

Κατέρριψε 20 F-35, όπως ισχυρίζεται, το Ιράν

21:11
Ιωάννης Νικηφοράκης

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου τον εναέριο χώρο του, έπειτα από προσωρινή αναστολή λόγω της επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα παραμείνει κλειστός για τουλάχιστον ακόμη δύο ώρες.

21:10
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Βίντεο από τα χτυπήματα των Ιρανών στο Ισραήλ

Στην δημοσιότητα έρχονται ολοένα και περισσότερα βίντεο από τα χτυπήματα ιρανικών πυραύλων στο Ισραήλ.

21:08
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Φωτιές στην Ιορδανία από ιρανικούς πυραύλους

Αρκετές πυρκαγιές φέρονται να καίνε σε κοινότητες κοντά στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμμάν και στη Βόρεια Ιορδανία, που προκλήθηκαν από πτώση συντριμμιών από επιτυχείς αναχαιτίσεις καθώς και από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

21:04
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχει αίτημα από Έλληνες για αποχώρηση από τη Βηρυτό

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι είναι σε επαφή με την πρεσβεία στο Λίβανο.
Διευκρινίζεται ακόμη ότι σε σχέση με τους Έλληνες κατοίκους στη Βηρυτό δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για αναχώρηση.
Σε περίπτωση που υπάρξει θα αναχωρήσει με εμπορική πτήση

20:58
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Παλαιστίνιος από την Δυτική Όχθη ο πρώτος νεκρός από τους ιρανικούς βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια από την ιρανική πυραυλική επίθεση είναι ένας Παλαιστίνιος στην Δυτική Όχθη.

20:54
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Σχολείο χτύπησε ιρανικός πύραυλος στην πόλη Γκεντέρα του Ισραήλ

20:52
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Συγκλονιστική φωτογραφία: Τμήματα ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου στην πόλη Τελ Σέβα

Τμήματα από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο προσγειώθηκαν στην πόλη Τελ Σέβα στην έρημο Νεγκέβ.

20:48
Δημήτρης Δρίζος

Ισραήλ: Η ιρανική επίθεση θα έχει συνέπειες

Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι δόθηκε άδεια στους Ισραηλινούς να βγουν από τα καταφύγια και από ασφαλείς τοποθεσίες κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης.

Τόνισε πως ο στρατός δεν έχει αναφορές για τραυματισμούς από την ιρανική πυραυλική επίθεση.

Σχετικές ειδήσεις