LIVE BLOG: «Ώρα μηδέν» στη Μέση Ανατολή – Ισραηλινά μαχητικά ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πρώτη φάση αντιποίνων κατά της Τεχεράνης για την επίθεση της Τρίτης (01/05), με μαχητικά αεροσκάφη να έχουν λάβει εντολή προετοιμασίας προκειμένου να «χτυπήσουν» το Ιράν. Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λεπτό προς λεπτό, μέσω του Newsbomb.gr.
AP.
1'

Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να «φλέγεται». Το Ισραήλ φαίνεται ότι προχωρά απόψε (05/10) το πλάνο αντιποίνων εναντίον του Ιράν, ως «απάντηση» για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου με βαλλιστικούς πυραύλους.

Την ίδια στιγμή πάντως οι ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ εξαπολύουν κύματα επιθέσεων κατά του προαστείο Νταχία στην Νότιο Βηρυτό, έχοντας εκδόσει οκτώ διαταγές εκκένωσεις περιοχών σήμερα το βράδυ. Τα ισραηλινά χτυπήματα φαίνεται να στοχεύουν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και οι εκρήξεις είναι τόσο μεγάλες που γίνονται αντιληπτές ως... σεισμοί σε γειτονικές περιοχές.

Ταυτόχρονα υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις της Ισραηλινής αεροπορίας σε Ιρανικές θέσεις στην Ανατολική Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζόρ, που ίσως σχετίζονται με την ιρανική αεράμυνα.

Σε διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε ότι «έχουμε το καθήκον και το δικαίωμα να αμυνόμαστε και να απαντάμε σε τέτοιες επιθέσεις. Αυτό πρόκειται να κάνουμε».

«Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας, σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μία τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα το πράξει αυτό. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του και να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις κι αυτό πρόκειται να κάνουμε, υπογράμμισε.

03:13
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Εικόνες καταστροφής στην Βυρητό

Με τουλάχιστον 30 βόμβες - διαφόρων ειδών - να έχουν πέσει στην Νότιο Βηρυτό σήμερα, οι εικόνες που έρχονται από την πρωτεύουσα του Λιβάνου είναι «αποκαλυπτικές».

Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν οκτώ φορές τους κατοίκους της περιοχής να «εκκενώσουν» και φαίνεται ότι έχουν λάβει χώρα 12 τουλάχιστον αεροπορικές επιδρομές, με τις αναφορές από τα λιβανέζικα μέσα να μιλούν για τουλάχιστον 30 κατεστραμμένα κτήρια στην περιοχή.

02:49
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Αναφορές για κάτι «σημαντικό» που συμβαίνει στην Γάζα.

Κάτι σημαντικό συμβαίνει στην Βόρεια Γάζα σήμερα, αναφέρει ο ανταποκριτής του Fox News Tray Yingst σε αναρτησή του στο X.
Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει δραστηριότητα στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, που ακολουθεί τους έντονους βομβαρδισμούς που προηγήθηκαν νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Γάζα ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία «μπήκαν» οι δυνάμεις του Ισραήλ και τελεί εδώ και αρκετούς μήνες υπό ισραηλινό έλεγχο.

02:41
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Επικοινωνία Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στο X ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι δυο τους μίλησαν για "τη σημασία της εφαρμογής της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Λίβανο και το Ισραήλ».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπλίνκεν με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, συζητήθηκε το διπλωματικό ψήφισμα που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλα και οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

02:05
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ

Η λιβανέζικη ομάδα αναφέρει στο Χ ότι εξαπέλυσε "μοίρα επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών" εναντίον της βάσης της μονάδας Samson του ισραηλινού στρατού, κοντά στη λίμνη Tabarayya.

Η Χεζμπολάχ περιέγραψε τη μονάδα Σαμψών και τη βάση της ως "κέντρο εξοπλισμού διοίκησης και περιφερειακή μονάδα ανεφοδιασμού", προσθέτοντας ότι η επίθεση στόχευε τις τοποθεσίες αξιωματικών και στρατιωτών.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τους στόχους τους "με ακρίβεια", προστίθεται στην ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντόπισε περίπου 30 εκτοξεύσεις που προέρχονταν από το λιβανέζικο έδαφος στην περιοχή Kiryat Shmona, προσθέτοντας ότι κάποιες αναχαιτίστηκαν και άλλες συνετρίβησαν.

02:00
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Χεζμπολάχ: Απωθήσαμε επίθεση ισραηλινών στα σύνορα

Το λιβανικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε πως απώθησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «απόπειρα» διείσδυσης του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο, έπειτα από αρκετές ημέρες μαχών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το σιιτικό ένοπλο κίνημα ανέφερε πως «ομάδα στρατιωτών του ισραηλινού εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει (...) στην Μπλίντα» αλλά μαχητές του τους στοχοποίησαν «με πυρά πυροβολικού» και «τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν».

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η Χεζμπολά εκτόξευσε περίπου 130 πυραύλους εναντίον της επικράτειας της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.

01:59
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Άνδρας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί μπροστά στον Λευκό Οίκο

Ένας άνδρας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί σήμερα, κατά την διάρκεια διαδήλωσης μπροστά στον Λευκό Οίκο.

Τον άνδρα εμπόδισαν άλλοι διαδηλωτές ενώ άμεσα στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο άνδρας έχει εγκαύματα στα χέρια και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Στην συνέχεια οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές, κάποιοι εκ των οποίων κρατούσαν σημαίες της Χαμάς συνέχισαν την πορεία διαμαρτυρίας τους.

01:57
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Χεζμπολάχ: Χτυπήσατε αγωγό φυσικού αερίου

Ενώ το Ισραήλ αναφέρει πως στο στόχαστρό του σήμερα μπήκε μεγάλο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, πηγές της φιλοιρανικής οργάνωσης αναφέρουν πως οι εκρήξεις που συνεχίζουν στο σημείο του χτυπήματος προέρχονται από αγωγό φυσικού αερίου της Γαλλικής Total.

01:47
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Συνεχείς οι επιθέσεις των Ισραηλινών στην Βηρυτό σήμερα το βράδυ

Συνεχή ισραηλινά πλήγματα κατά στο προάστιο Νταχιέ της νότιας Βηρυτού είναι σχεδόν συνεχή απόψε το βράδυ.

01:41
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Δύο νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε παραλιακή πόλη του Λιβάνου

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Jiyeh του Λιβάνου, μόλις 20 χιλιόμετρα (περίπου 12,5 μίλια) από την πρωτεύουσα Βηρυτό.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι άλλοι 18 τραυματίστηκαν από την επίθεση στην παράκτια πόλη και ότι οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να εργάζονται για την απομάκρυνση των συντριμμιών.

01:39
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Σαν σεισμό ένοιωσαν παρακείμενες περιοχές τον βομβαρδισμό της Βηρυτού

Οι βίαιες εκρήξεις που συνταράσσουν την Βηρυτό έγιναν αντιληπτές σχεδόν ως... σεισμικές δονήσεις σε γειτονικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, στα χωριά Metn και Mount Lebanon, οι κάτοικοι ένιωσαν έντονες δονήσεις.

01:22
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Νέα χτυπήματα στην Βηρυτό

Αφού τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές στις νότιες γειτονιές της Βηρυτού μετά τις εντολές εκκένωσης των IDF, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι πλήττει τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

01:19
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Χεζμπολάχ: Έχουμε σκοτώσει τουλάχιστον 25 ισραηλινούς στρατιώτες - Εννέα νεκρούς δηλώνει το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι σκότωσε τουλάχιστον 25 Ισραηλινούς στρατιώτες από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εννέα στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι σκότωσε 250 μαχητές της Χεζμπολάχ.

01:18
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Συναγερμός από τις ιρακινές αρχές: Προσπαθούν να προλάβουν επιθέσεις κατά αμερικάνικων στόχων

Μεγάλη ανάπτυξη των ιρακινών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας αναφέρεται απόψε γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης και το Κέντρο Διπλωματικής Υποστήριξης του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κινητοποίηση έρχεται μετά από πληροφορίες που είχαν ληφθεί και προϊδέαζαν για επίθεση με ρουκέτες από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

01:12
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Νέες διαταγές εκκένωσης κτηρίων στην Βηρυτό από το Ισράήλ

Την 6η, 7η και 8η διαταγή εκκένωση για σήμερα εξέδωσαν οι δυνάμεις του Ισραήλ, για την περιοχή Νταχία της νότιας Βηρυτού.

Κάθε διαταγή εκκένωσης ακολουθούν επιθέσεις, οπότε αναμένεται νέο κύμα βομβαρδισμού της πρωτεύουσας του Λιβ

άνου.

01:10
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Γαλλία: Είμαστε πάντα φίλοι του Ισραήλ διαβεβαιώνει το «Σαν Ελιζέ»

Η Γαλλία είναι διαχρονικά «φίλη» του Ισραήλ, υπενθύμισε το Ελιζέ χθες Σάββατο αργά βράδυ, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε με εμφανή οργή στην πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ την οποία διατύπωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Μακρόν κάλεσε να «σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων για τη διεξαγωγή μαχών στη Γάζα». «Ντροπή», αντέτεινε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Η γαλλική προεδρία ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας «υπερβολικό» τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Νετανιάχου, που δεν έχει «καμιά σχέση με τη φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ισραήλ».

01:07
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Δευτερογενείς εκρήξεις από το χτύπημα κατά αποθήκης όπλων στην Βηρυτό

Πλήθος δευτερογενών εκρήξεων στο σημείο των αποψινών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο προάστιο Dahieh της νότιας Βηρυτού, ακριβώς δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι, με στόχο μια μεγάλη αποθήκη πυραύλων και ρουκετών.

01:05
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο: Αναφορές ότι χτύπησαν οικισμό στην Κιριάτ - Σμόνα

Πυραυλικές επιθέσεις κατά της πόλης Κιριάτ Σμόνα και σε κοντινές κοινότητες, εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν δεκάδες εκτοξεύσεις και κάποιες συγκρούσεις στην κυρίως εκκενωμένη πόλη.

00:55
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Το Κατάρ χαιρετίζει την έκκληση Μακρόν για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαιρέτισε την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ.

"Η έκκληση του Μακρόν είναι ένα σημαντικό και εκτιμώμενο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου και συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο", ανέφερε. "

Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει αποφασιστικές αποφάσεις για να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του στη Γάζα και το Λίβανο", πρόσθεσε.

00:39
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Επιθέσεις με drones στο Ισραήλ από ιρακινές οργανώσεις του «άξονα αντίστασης»

Συναγερμοί για επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν δοθεί για τα νότια υψίπεδα του Γκολάν.

Οι επιθέσεις με drone από τις ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι πλέον σχεδόν καθημερινές στην περιοχή.

00:37
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Υπόγειες αποθήκες όπλων στοχεύει ο ισραηλινός στρατός στην Βηρυτό

Οι αποψινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο προάστιο Dahieh της νότιας Βηρυτού, φέρεται να έχουν στοχεύσει μια σημαντική υπόγεια αποθήκη όπλων.

Αυτή χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για την αποθήκευση βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κατά πλοίων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με αναφορές οι επιδρομές οδήγησαν πιθανότατα στην ολική καταστροφή της.

00:18
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Τουλάχιστον 11 νεκροί στην Γάζα από βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών πυραύλων στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε η Πολιτική Άμυνα της περιοχής, προσθέτοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια.

"Τα συνεργεία μας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό κατοικιών που έγιναν στόχος της ισραηλινής κατοχής απόψε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας", ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram.

"Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια αυτών των σπιτιών και τα πληρώματα δεν είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσουν λόγω των ταυτόχρονων βομβαρδισμών και της έλλειψης βαρέως εξοπλισμού διάσωσης", πρόσθεσε.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τις πόλεις Μπέιτ Χανούν, Μπέιτ Λαχίγια και Τζαμπάλια με τουλάχιστον 30 βλήματα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic, σημειώνοντας ότι τέτοια ένταση δεν είχε παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα.

00:13
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Βάσεις του Ιραν στην Ανατολική Συρία χτυπάει το Ισραήλ

Αρχικές αναφορές για αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον Ιρανικών θέσεων - βάσεων κοντά στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ στην ανατολική Συρία.

00:06
Χριστίνα Κόντρα

Νέες επιδρομές του Ισραήλ στην Βηρυτό

Αφού οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή γύρω από τρεις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

23:58
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ιράν: Η στιγμή της εντολής για την πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ

Βίντεο που ήρθε απόψε (05/10) στο «φως» από τα ιρανικά Μέσα ενημέρωσης, δείχνει τον Χοσεΐν Σαλαμί, Στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, να δίνει το σύνθημα για την έναρξη της επίθεσης ευρείας κλίμακας με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Δείτε εδώ το στιγμιότυπο.

23:46
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς σε πρώην συγκρότημα της UNRWA

Ο IDF ανέφερε απόψε (05/10) ότι πραγματοποίησε «στοχευμένη» αεροπορική επιδρομή σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς, εντός πρώην συγκροτήματος της Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις προκειμένου να σχεδιάσει και να «εξαπολύσει» επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, σύμφωνα με τον IDF. Ακόμη, τονίσθηκε ότι οι ελήφθησαν μέτρα για την προστασία αμάχων.

Σχετικές ειδήσεις