LIVE BLOG: Χάος, νεκροί και τραυματίες και καταστροφές στη Φλόριντα από το πέρασμα τυφώνα Μίλτον

Τη Φλόριντα διασχίζει ο καταστροφικός τυφώνας Μίλτον - Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, μέσω του Newsbomb.gr
2'

Ο τυφώνας Μίλτον έφτασε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα.

Ο τυφώνας που έχει προκαλέσει μέσα σε λίγες ώρες ραγδαία άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους που αγγίζουν τα 200 χλμ./ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις, σε μια περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες.

Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής που ξεπερνάει τα 483 χιλιόμετρα έχουν απομακρυνθεί, ενώ όσοι έχουν μείνει πίσω, διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους, την ώρα που οι αρχές εκδίδουν συνεχώς επείγουσες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι

Οι πρώτες αναφορές για νεκρούς ήρθαν από την κομητεία Σεντ Λούσι.

Συγκεκριμένα, ο σερίφης Κιθ Πέρσον, ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλαπλοί θάνατοι» στην περιοχή μετά το πέρασμα ανεμοστρόβιλου την Τετάρτη.

Νέα προειδοποίηση από Μπάιντεν: «Βρείτε επειγόντως ασφαλή καταφύγια»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από τον τυφώνα Μίλτον να αναζητήσουν επειγόντως ασφαλή καταφύγια.

Λίγες ώρες προτού ο Μίλτον αρχίσει να σαρώνει τη Φλόριντα, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι ο τυφώνας έχει τέτοια ισχύ που μπορεί να προκαλέσει απίστευτες καταστροφές.

Ανέφερε επίσης πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, ενώ στη Φλόριντα μεταβαίνει η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ.

Tο ραντάρ με την πορεία του κυκλώνα Μίλτον ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

07:12
Γιάννης Φιλιππάκος
07:10
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το πέρασμα τυφώνα Μίλτον το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα)

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Μπάιντεν αναφερόμενος στις συνέπειες που θα προκαλέσει ο τυφώνας, είπε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει υποστήριξη «για όσο χρόνο χρειαστεί για τη διάσωση, την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε παράλληλα ότι το Πεντάγωνο έχει προετοιμάσει ομάδες έρευνας και διάσωσης, με ελικόπτερα και υδροφόρα οχήματα.

06:59
Γιάννης Φιλιππάκος

Αρκετοί τραυματίες από ανεμοστρόβιλους στο Παλμ Μπιτς

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την κομητεία Παλμ Μπιτς στην ανατολική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και κτήρια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Παλμ Μπιτς είπε ότι απάντησε σε «πολλαπλές κλήσεις για ανεμοστρόβιλους, τραυματισμούς και εγκλωβισμένους ανθρώπους» σε διάφορες περιοχές.

«Τα συνεργεία μας στο σημείο ανέφεραν πολλά κατεστραμμένα σπίτια, οχήματα και συντρίμμια σε όλη την περιοχή», ανέφερε η πυροσβεστική σε δελτίο Τύπου.

Πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις τραυματίες, μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

06:51
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο τυφώνας κατέστρεψε την οροφή του σταδίου Tropicana Field

Το στάδιο Tropicana Field, το σπίτι των Tampa Bay Rays, φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ότι το ύφασμα που χρησιμεύει ως στέγη του θολωτού κτηρίου είχε σχιστεί σε κομμάτια.

Το στάδιο του Rays δεν χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, αλλά οι Tampa Bay Times ανέφεραν ότι χρησιμοποιούνταν ως «ένας χώρος για εργάτες» που μεταφέρθηκαν στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταιγίδας.

06:45
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Μίλτον αν και εξασθενεί, παραμείνει τυφώνας

Αν και έχει εξασθενήσει ελαφρώς από τότε που έφτασε στην ξηρά, ο Μίλτον αναμένεται να διατηρήσει την ένταση του τυφώνα καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του στη χερσόνησο της Φλόριντα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας κατηγορίας 2, «έφερε καταστροφικές βροχές και καταστροφικούς ανέμους» σε περιοχές της Φλόριντα στις 23:00 (τοπική ώρα), ανέφερε το NHC.

Το «μάτι» του τυφώνα είναι περίπου 120 χλμ. νοτιοδυτικά του Ορλάντο, με μέγιστες ριπές ανέμων στα 168 χλμ./ώρα.

06:21
Γιάννης Φιλιππάκος

Τραυματίες στην κομητεία Μάρτιν

Αξιωματούχοι στην κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα αναφέρουν ότι έχουν αναφερθεί αρκετοί τραυματισμοί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

06:17
Γιάννης Φιλιππάκος

Στην Ντεϊτόνα, οι άνεμοι ξεπερνούν τα 112 χλμ./ώρα

05:50
Γιάννης Φιλιππάκος

Οι άνεμοι συνεχίζουν να σαρώνουν την Τάμπα

05:39
Γιάννης Φιλιππάκος

Πάνω από 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις, περισσότερα από 1.600.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα από το απόγευμα της Τετάρτης.

05:33
Γιάννης Φιλιππάκος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πλημμύρες η περιοχή του κόλπου της Τάμπα

Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα, συμπεριλαμβανομένης της Τάμπα, του Σεντ Πίτερσμπεργκ και του Κλιργουότερ, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Σύμφωνα με το NHC, oι άνθρωποι είναι σε αυτές τις περιοχές, καλούνται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα και να μην οδηγούν μέσα στους πλημμυρισμένους δρόμους.

05:09
Γιάννης Φιλιππάκος

«Πρέπει να φύγουμε!»

Ένας ρεπόρτερ του NBC και η ομάδα του ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές ριπές ανεμών και καταρρακτώδη βροχή που έφερε ο τυφώνας Μίλτον στην πόλη Σαρασότα της Φλόριντα.

Η μετεωρολόγος του NBC εξήγησε με το τι ήρθε αντιμέτωπο το συνεργείο. Συγκεκριμένα ανέφερε η εξαιρετική ηρεμία καθώς το μάτι του τυφώνα περνούσε πάνω από την περιοχή έδωσε τη θέση της στις χειρότερες συνθήκες που μπορεί να προσφέρει ο Μίλτον.

05:01
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο τυφώνας εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι επικίνδυνες καταιγίδες και οι καταστροφικές ριπές ανέμων που ανέμεναν οι μετεωρολόγοι όταν ο τυφώνας Μίλτον έφτασε στην ξηρά, αρχίζουν να διαμορφώνονται, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC), Τζέιμι Ρόουμ

Ο οργανισμός παρακολουθεί στενά τη «λωρίδα» που συνδέει την Τάμπα, το Ορλάντο και την Ντέιτονα λόγω του πυκνού πληθυσμού και των αναμενόμενων επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες, δήλωσε ο Ρόουμ.

04:54
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Μίλτον διασχίζει τη Φλόριντα με ανέμους 165 χλμ./ώρα

Ριπές ανέμων έως και 165 χλμ./ώρα αναφέρθηκαν σε μια προβλήτα αλιείας στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα, την ώρα που ο τυφώνας Μίλτον σαρώνει τη Φλόριντα από το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

04:29
Γιάννης Φιλιππάκος

Πλημμύρισε η Πούντα Γκόρντα

Ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων στην πόλη Πούντα Γκόρντα στη νοτιοδυτική Φλόριντα.

04:10
Γιάννης Φιλιππάκος

Απόλυτη ηρεμία στο «μάτι» του τυφώνα

Απόκοσμο είναι το σκηνικό του καιρού στη Σαρασότα και την ώρα που το «μάτι» του Μίλτον να είναι πάνω από την πόλη.

03:55
Γιάννης Φιλιππάκος

ΝτεΣάντις: Μέχρι στιγμής 19 ανεμοστρόβιλοι σχηματίστηκαν στη Φλόριντα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, δήλωσε ότι έχουν υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, 19 επιβεβαιωμένες αναφορές για ανεμοστρόβιλους στην πολιτεία.

«Πολλές κομητείες έχουν αναφέρει ζημιές από ανεμοστρόβιλους», πρόσθεσε ο ΝτεΣάντις.

03:46
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Μίλτον έφτασε στην ξηρά ως τυφώνας κατηγορίας 3

Ο Μίλτον έφτασε στη Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 3, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

03:38
Γιάννης Φιλιππάκος

Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι

Ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι, Κιθ Πέρσον, ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλαπλοί θάνατοι» στην περιοχή μετά το πέρασμα ανεμοστρόβιλου την Τετάρτη.

03:34
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Μίλτον από το διάστημα

Συγκλονιστικό time – lapse βίντεο από τον Γεωστατικό Επιχειρησιακό Περιβαλλοντικό Δορυφόρο των ΗΠΑ (GOES-East) δείχνει την κίνηση του τυφώνα Μίλτον.

03:22
Γιάννης Φιλιππάκος

Μισό εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα από το απόγευμα της Τετάρτης.

03:04
Γιάννης Φιλιππάκος

ΝτεΣάντης: Η Φλόριντα είναι «απολύτως» έτοιμη για τον τυφώνα Μίλτον

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης είπε στο CBS News ότι οι κρατικές αρχές είναι «απόλυτα» προετοιμασμένες για την άφιξη του τυφώνα Μίλτον.

«Έχουμε πλήρη κινητοποίηση της Εθνοφρουράς της Φλόριντα, ενώ έχει έρθει βοήθεια και από άλλες πολιτείες, επομένως θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχουμε κάνει ποτέ».

Ο Ρον ΝτεΣάντης είπε ακόμα ότι «σε γενικές γραμμές, ο κόσμος άκουσε το κάλεσμα» για εκκένωση. Είπε ότι τα καταφύγια της πολιτείας έχουν «άφθονο χώρο», σημειώνοντας ότι έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε έναν τυφώνα κατηγορίας 3.

02:58
Γιάννης Φιλιππάκος

«Το βόρειο τοίχωμα του «ματιού» του τυφώνα Μίλτον πλησιάζει την ακτή του κόλπου της Φλόριντα κοντά στην Τάμπα, όπου υπάρχει τώρα μια προειδοποίηση για ακραίο άνεμο», ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

02:54
Γιάννης Φιλιππάκος

Η καταιγίδα κινείται με βορειοανατολική κατεύθυνση 28 χλμ/ώρα, επιβραδύνοντας ελαφρά τις τελευταίες ώρες

02:52
Γιάννης Φιλιππάκος

195 χλμ/ώρα οι άνεμοι του Μίλτον

Το «μάτι» του τυφώνα που βρίσκεται στην κατηγορία 3, έχει επίκεντρο περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Σαρασότα της Φλόριντα με μέγιστους σταθερούς ανέμους 195 χλμ/ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις