LIVE BLOG: «Αν ήμουν Ιράν, θα έτρεχα» - Ο Νετανιάχου ενέκρινε τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ξανά η ένταση στη Μέση Ανατολή
Israeli soldiers carry the flagged-covered coffin of Sgt. Amitai Alon, killed by a Hezbollah drone attack, during his funeral near Ramot Naftali, Israel, Monday, Oct. 14, 2024. (AP Photo/Leo Correa)
1'

Ανεβαίνει επικίνδυνα ξανά το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συγκαλεί πολεμικό συμβούλιο εξετάζοντας τα αντίποινα στο Ιράν, στη σκιά και της επίθεσης με drones «αυτοκτονίας της Χεζμπολάχ στη στρατιωτικής βάση Γκολάνι με 4 νεκρούς στρατιώτες και δεκάδες τραυματίες.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου κατά την επίσκεψήτου νωρίτερα στη βάση που χτυπήθηκε, διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, απαντώντας στις φήμες ότι υπαναχώρησε σε αμερικανικό αίτημα να μην χτυπήσει την ιρανική πρωτεύουσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα για πρώτη φορά χτυπήθηκε οικισμός, χριστιανικός μάλιστα, στα βόρεια της χώρας, με απολογισμό 18 νεκρούς.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, ενώ συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα το Ισραήλ.

Το απόγευμα της Δευτέρας ήχησαν επίσης οι σειρήνες σε 182 περιοχές του Ισραήλ, λόγω απειλής για χτυπήματα με ρουκέτες.

Όλα αυτά, ενώ η Χεζμπολάχ «πανηγυρίζει» ένα από το φονικότερα χτυπήματά της, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν πάνω από 67.

22:04
Δέσποινα Σοφιανίδου

Νετανιάχου: If I were you, Iran, I would run... Ενέκρινε τα σχέδια αντιποίνων

22:02
Δέσποινα Σοφιανίδου

Η Κίνα εκφράζει την ανησυχία της σε Ισραήλ - Ιράν για την κλιμάκωση της βίας

21:32
Δέσποινα Σοφιανίδου

ΟΗΕ: Καταδικάζει τον μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε «τον μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στην εντεινόμενη ισραηλινή εκστρατεία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «προτρέπει έντονα όλα τα μέρη στη σύγκρουση να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τονίζει ότι οι άμαχοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντουζάρικ.

21:24
Σωτήρης Σκουλούδης

Στους είκοσι ένα οι νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα σε ορεινό χωριό στον βορρά

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα χριστιανικό χωριό του βορείου Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας ότι διεξάγονται τεστ DNA για να ταυτοποιηθούν τα θύματα.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο το χωριό Άιτο αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "από την επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στο Άιτο της περιφέρειας Ζγάρτα σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 8 τραυματίστηκαν". Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.

Στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI. Ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο αυτό φιλοξενούσε πολλές οικογένειες εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο βομβαρδισμός έγινε "μόλις έφτασε με αυτοκίνητο ένας άνδρας" μπροστά στο κτίριο, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτίριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν.

Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.

21:23
Δέσποινα Σοφιανίδου

Ν12: Οι νέοι όροι του Ισραήλ για τη συμφωνία με τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να επεκτείνει τον ελιγμό στο Λίβανο σε πρόσθετες στρατηγικές τοποθεσίες, με στόχο την εξουδετέρωση των δυνατοτήτων επιδρομής της Χεζμπολάχ.

Το στρατιωτικό επίπεδο παρουσιάζει στο πολιτικό επίπεδο τις συνθήκες υπό τις οποίες το Ισραήλ μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία στον Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας. Η προσπάθεια δεν είναι μόνο να εξαρθρωθεί η Χεζμπολάχ από τις δυνατότητές της, αλλά και να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορέσει να επανεξοπλιστεί.

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η εφαρμογή της απόφασης 1701, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των ένοπλων πολιτοφυλακών στον Λίβανο. Μια άλλη προϋπόθεση που τονίζεται σε στρατιωτικό επίπεδο είναι η διεθνής εποπτεία, με έμφαση στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο επανοπλισμός και η μεταφορά του IML από το Ιράν.

Μια άλλη ουσιαστική προϋπόθεση είναι ο έλεγχος των πληροφοριών και των πυρών σε όλο τον Λίβανο, με έμφαση στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου και στα χωριά στα νότια της χώρας. Στη βάση αυτών των συνθηκών είναι επίσης η κατανόηση ότι το IDF θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε ελιγμούς εδάφους ή και για επιτόπιες επιχειρήσεις στο μέλλον

21:09
Σωτήρης Σκουλούδης

Η στιγμή που "σκάει" ρουκέτα της Χεζμπολάχ μέσα σε πόλη

Κλειστό κύκλωμα τηλεόραση κατέγραψε τη στιγμή που μια ρουκέτα της Χεζμπολάχ εκρήγνυται στην πόλη Karmiel, στα βόρεια του Ισραήλ.

Σημειώθηκε ένας τραυματισμός και κάηκαν οχήματα.

Δείτε εδώ

21:07
Δέσποινα Σοφιανίδου

17χρονη ελαφρά τραυματίας στο μπαράζ επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο κεντρικό Ισραήλ

20:52
Δέσποινα Σοφιανίδου

Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στην UNIFIL ζητούν Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

20:22
Δέσποινα Σοφιανίδου

IDF: Νεκρός ο διοικητής της Χαμάς που σχεδίασε την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου με drones και αλεξίπτωτα

Ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ ανακοινώνουν σε κοινή δήλωση ότι ο επικεφαλής της αεροπορικής συστοιχίας της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Σεπτέμβριο.

Ο Samer Abu-Daqa ήταν μεταξύ των τρομοκρατών που σχεδίασαν τη διείσδυση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με αλεξίπτωτα πλαγιάς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρει η δήλωση. Υπηρέτησε ως επικεφαλής της αεροπορικής συστοιχίας από τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο προκάτοχός του αποκλείστηκε από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ τον αποκαλεί «βασική πηγή γνώσης», ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία μονάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αλεξίπτωτου πλαγιάς της Χαμάς.

Στο παρελθόν, υπηρέτησε ως επικεφαλής της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων της Χαμάς.

19:59
Δέσποινα Σοφιανίδου

O IDF καταλαμβάνει τούνελ της Χεζμπολάχ κάτω από χωριό του Λιβάνου

Οι δυνάμεις του IDF, κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα μία σήραγγα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Το υπόγειο συγκρότημα που ανήκει στην ελίτ δύναμη Radwan της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτείνεται σε 800 μέτρα και βρίσκεται κάτω από ένα χωριό.

Οι σήραγγες περιλαμβάνουν ένα υπνοδωμάτιο και μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF, το συγκρότημα σχεδιάστηκε για να φτάσει ένα τάγμα Radwan και από εκεί να κατευθυνθεί στο Ισραήλ με τα πόδια και με μοτοσικλέτες.

Στα τούνελ βρέθηκαν πυραύλους, βλήματα όλμων, τουφέκια και άλλα πυρομαχικά.

Ένας από τους πράκτορες κρύφτηκε στο καταφύγιο, σκοτώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία.

19:29
Δέσποινα Σοφιανίδου

Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και παντού στον Λίβανο»

19:18
Σωτήρης Σκουλούδης

Το Ισραήλ αναχαίτισε τρία βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο

Εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν σήμερα σε καταφύγια, καθώς ήχησαν οι σειρήνες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ως απάντηση σε ρίψεις βλημάτων από τον Λίβανο, έγινε γνωστό από τον στρατό.

Λίγο μετά, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως τρία βλήματα διέσχισαν τον αέρα από τον Λίβανο προς την ισραηλινή επικράτεια κι ότι όλα τους αναχαιτίστηκαν. Ισραηλινά αεριωθούμενα έπληξαν τον εκτοξευτή απ’ όπου ερρίφθησαν τα βλήματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Από την πλευρά της, η αστυνομία έκανε γνωστό πως οι σειρήνες ήχησαν κυρίως στο Τελ Αβίβ, οικονομικό κέντρο της χώρας, διευκρινίζοντας πως «έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη για να εντοπιστούν τοποθεσίες που επλήγησαν από συντρίμμια των ρουκετών».

Οι ρίψεις αυτές έλαβαν χώρα την επομένη ενός πλήγματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ προς τη Χάιφα (βόρεια), που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της φονικότερης επίθεσης εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στον νότιο Λίβανο, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

19:00
Δέσποινα Σοφιανίδου

Αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο: Εγκαταλείψτε τη χώρα «τώρα»

Ηπρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε τη Δευτέρα τους πολίτες της ενα εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, καθώς όπως όλα δείχνουν το Ισραήλ κλιμακώνει και ήδη σήμερα, χτύπησε περιοχή στα βόρεια, κοντά στην Τρίπολη για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Η αμερικανικής πρεσβεία, σημείωσε στην ανακοίνωσή της ότι οι πρόσθετες πτήσεις που έχει οργανώσει για τους πολίτες της που ταξιδεύουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον.

Απόψε ο Νετανιάχου έχει συγκαλέσει πολεμικό συμβούλιο, προκειμένου να εξεταστούν, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ τα αντίποινα στο Ιράν και ο πόλεμος στον Λίβανο.

18:49
Δέσποινα Σοφιανίδου

Άρματα μάχης του IDF περνούν στη Συρία

Δύο ισραηλινά άρματα μάχης πέρασαν στη Συρία τη Δευτέρα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα συριακές αναφορές.

Σύμφωνα με τις αναφορές, τα άρματα μάχης τοποθετήθηκαν κοντά στη συνοριακή πόλη Kwdana, νότια της Quneitra, η οποία υπήρξε τόπος πολλών μαχών αρμάτων μάχης, με πιο γνωστή τον πόλεμο του Yom Kippur το 1973.

18:47
Δέσποινα Σοφιανίδου

Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ: Απειλή για ρουκέτες σε 182 περιοχές

Οι κάτοικοι 182 περιοχών στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ αυτή την ώρα μπαίνουν στα καταφύγια, καθώς υπάρχει συναγερμός για εισερχόμενες ρουκέτες, σε μια τεράστια έκταση.

18:34
Δέσποινα Σοφιανίδου

Ο IDF σκοπεύει να εξαλείψει τη μονάδα drone της Χεζμπολάχ - Αλλάζει τα πρωτόκολλα των σειρήνων

Μετά το φονικό χτύπημα στη βάση εκπαίδευσης Γκολάνι το βράδυ της Κυριακής, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει θέσει ως στόχο την πλήρη εξάλειψη της Μονάδας 127 της Χεζμπολάχ, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, τη συντήρηση και τη λειτουργία των UAV της, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η προσπάθεια να σκοτωθεί κάθε μέλος της μονάδας θα έχει πλέον προτεραιότητα όσον αφορά στη συλλογή πληροφοριών και τις αεροπορικές επιδρομές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

18:30
Δέσποινα Σοφιανίδου

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ

18:27
Δέσποινα Σοφιανίδου

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA ακυρώνει πτήσεις προς Τελ Αβίβ

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της τη Δευτέρα

18:23
Δέσποινα Σοφιανίδου

Κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο το βράδυ στο Ισραήλ - Αποφασίζουν για τα αντίποινα στο Ιράν

Τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν για τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, αλλά και οι συγκρούσεις στον Λίβανο, που για πρώτη φορά σήμερα επεκτάθηκε στα βόρεια, θα συζητηθούν απόψε στο Τελ Αβίβ.

Όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα πραγματοποιήσει διαβούλευση για την ασφάλεια τη Δευτέρα στις 8:30 μ.μ. σχετικά με την απάντηση στο Ιράν και τον πόλεμο στο Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα δημοσίευμα Al-Arabi Al-Jadid του Κατάρ, αναφέρουν πως το Ισραήλ έστειλε μήνυμα μέσω Αιγύπτου στο Ιράν, σχετικά με την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση και την προειδοποίηση της Τεχεράνης για αντίποινα με τη στόχευση περιοχών αμάχων ή δημόσιων εγκαταστάσεων.

Το μήνυμα παραδόθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ του αρχηγού της Shin Bet, Ρόναν Μπαρ, και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ.

Στη συνάντηση, οι δυο τους συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο προώθησης μιας νέας συμφωνίας, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα και τον Λίβανο. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συνάντηση κατέληξε σε ναυάγιο.

Σχετικές ειδήσεις