Τουρκία : Βομβιστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας- LIVEBLOG

Τουρκία: Η έκρηξη σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της Turkish Aircraft Industries Corporation (TUSAŞ) - Υπάρχουν αναφορές για νεκρούς και τραυματίες, αλλά και ομήρους 
4'

Τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης στην Άγκυρα μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας ανακοίνωσαν οι αρχές.

Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα μπροστά από τις εγκαταστάσεις της Turkish Aircraft Industries Corporation (TUSAŞ) στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας.

Η επίθεση ξεκίνησε λίγο πριν την αλλαγή βάρδιας στις 15.30. Πρώτα σημειώθηκε μια έκρηξη κοντά στην πόρτα, η οποία χρησιμοποιούνταν εκτενώς από πολλά μέλη του προσωπικού ως είσοδο, και στη συνέχεια οι δράστες κατευθύνθηκαν προς τα μέσα με όπλα.

Αναφέρθηκε ότι το προσωπικό οδηγήθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας. Στο σημείο εστάλησαν άμεσα υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Οι αρχές έκαναν λόγο αρχικά για τρεις νεκρούς. Ωστόσο ο ίδιος ο Ερντογάν πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 4. Τελικά ανακοινώθηκαν 6 νεκροί, 2 εκ των δραστών και 4 από τους παρευρισκόμενους, καθώς και 14 τραυματίες.

Αργότερα ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους επτά συνολικά και των τραυματιών στους 22.

Σε νέα δήλωση Τύπου στην Άγκυρα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια σημείωσε ότι εξουδετερώθηκαν 2 τρομοκράτες, 1 γυναίκα και 1 άνδρας και πρόσθεσε: "Η ταυτοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα μοιραστούμε ποια τρομοκρατική οργάνωση είναι". Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 5.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk έκανε λόγο για «ομήρους».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya ανέφερε: Δυστυχώς, έχουμε μάρτυρες και τραυματίες μετά την επίθεση

Συγκεριμένα ανέφερε:

«Υπήρξε τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) στην Άγκυρα Kahramankazan. Δυστυχώς, υπάρχουν μάρτυρες και τραυματίες μετά την επίθεση. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρες μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Το κοινό θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις δηλώσεις που θα γίνουν από επίσημες πηγές.»

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι πρώτες εικόνες από τον δράστη της επίθεσης στην Τουρκία.

Φωτογραφίες δημοσίευσε και η τουρκική Σαμπάχ:

Η Turkish Aerospace Industries Inc. είναι το τεχνολογικό κέντρο στους τομείς του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ολοκλήρωσης, της ανανέωσης και των υπηρεσιών μετά την πώληση εναέριων πλατφορμών στην Τουρκία. Η εταιρεία παράγει ανταλλακτικά για το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A380, και το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, το Airbus A400M.

Η Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1973. Iδρύθηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας , στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία.

Ο σκοπός της ίδρυσης ορίζεται στο νόμο ως εξής: «Να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια βιομηχανία αεροσκαφών που θα αυξήσει το τεχνολογικό επίπεδο της Τουρκίας, θα συμβάλει στο εθνικό προϊόν, θα μετριάσει την εξάρτηση από ξένες οικονομίες, θα ανταγωνιστεί την ξένη αγορά και θα επικεντρωθεί στην εθνική ασφάλεια και ανάγκες των πολιτών».

null

21:47
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Επιστρέφει άρον άρον ο Ερντογάν

Έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πήγε στο Ταταρστάν για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS, θα διακόψει το πρόγραμμά του μετά την επίθεση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα αύριο το πρωί και δεν θα παρευρεθεί στο πρόγραμμα το βράδυ.

Εκτιμάται ότι ο Ερντογάν, που αποφάσισε να επιστρέψει στην Άγκυρα, θα παραστεί στις κηδείες των θυμάτων.

21:37
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έδειξε το PKK

Ο Yaşar Güler, ο οποίος επισκέφθηκε την TAI μετά την επίθεση υπέδειξε ως υπεύθυνους μέλη του PKK.

"Σήμερα, προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας κάνοντας μια ποταπή και άτιμη επίθεση στις εγκαταστάσεις μας στο TUŞAŞ, όπως κάνουν πάντα. Δίνουμε σε αυτά τα άτιμα μέλη του PKK την τιμωρία που τους αξίζει κάθε φορά , αλλά δεν γίνονται σοφότεροι, επαναλαμβάνω αυτό που λέω πάντα, μέχρι να εξαλειφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης , μην ανησυχείς" είπε.

21:25
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Σύμφωνα με νέα στοιχεία 22 είναι οι τραυματίες

21:01
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Επτά οι νεκροί, 2 δράστες και 5 παρευρισκόμενοι στο εργοστάσιο

Σε νέα δήλωση Τύπου στην Άγκυρα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια σημείωσε ότι εξουδετερώθηκαν 2 τρομοκράτες, 1 γυναίκα και 1 άνδρας και πρόσθεσε: "Η ταυτοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα μοιραστούμε ποια τρομοκρατική οργάνωση είναι".

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 5.

Ο υπουργός ανέφερε ότι 3 από τα 14 άτομα που τραυματίστηκαν στην επίθεση στις εγκαταστάσεις του TAI στο Kahramankazan είναι σε σοβαρή κατάσταση.

20:30
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Βίντεο από την μεταφορά των τραυματιών

20:08
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδικάζει την επίθεση στην Άγκυρα

Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και την απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα σήμερα στην Άγκυρα, εξέφρασε με ανάρτησή του στο X o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταδικάζω έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε χαρακτηριστικά .

20:03
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Μέλος του PKK ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στην TUSAŞ

Ως μέλος του κουρδικού κόμματος PKK, ο ηγέτης του οποίου, Οτσαλάν, συνεχίζει να κρατείται στις τουρκικές φυλακές, χαρακτηρίζει έναν εκ των δραστών της επίθεσης στην τουρκική αεροαεροδιαστημικής βιομηχανία TUSAAS η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έρχεται να προστεθεί στις φήμες που ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περί εμπλοκής κουρδικών οργανώσεων στο χτύπημα που έλαβε χώρα στην Άγκυρα.

19:57
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πήγαν σαν ζευγάρι σε πιάτσα ταξί και σκότωσαν τον οδηγό

Σύμφωνα με την Σαμπάχ οι δράστες πήγαν σε πιάτσα των ταξί πιασμένοι χέρι χέρι και προσποιήθηκαν ότι ήταν ζευγάρι. Επιβιβάστηκαν στο όχημα του οδηγού ταξί Μουράτ Αρσλάν σταμάτησαν το όχημα με το πρόσχημα το κάπνισμα και σκότωσαν τον οδηγό.

19:53
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Γιατί στοχοποιήθηκε η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία

Η συνέχεια εδώ

19:27
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

H πρώτη επίσημη αντίδραση Ερντογάν

Την επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας σχολίασε στο X ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TAI, μιας από τις ατμομηχανές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια άθλια επίθεση με στόχο την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες που αποτελούν το σύμβολο του ιδεώδους μας «Πλήρως Ανεξάρτητη Τουρκία».
Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης, οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.
Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα κοπούν οριστικά- καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστίαση που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.
Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και με πολυδιάστατο τρόπο.
Προσεύχομαι στον Θεό να λυπηθεί τους αδελφούς μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.
Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου στο έθνος μας και στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της TAI, πηγή υπερηφάνειας για την αμυντική μας βιομηχανία.

19:14
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Δήλωση Selcuk Bayraktar: Ποτέ δε θα γυρίσουμε πίσω

"Εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρες ήρωές μας στην προδοτική τρομοκρατική επίθεση στην ΤΑΙ και ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους αδελφούς μας.
Τα συλλυπητήριά μου στο αγαπημένο μας έθνος...
Αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν ποτέ, τους Τούρκους μηχανικούς, τεχνικούς και εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία, στην πορεία της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της Εθνικής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας στην οποία έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας.
Ως οι γενιές που θα χτίσουν το μέλλον αυτών των χωρών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το αίμα και τον ιδρώτα μας για την πατρίδα και το έθνος μας.
Με κάθε βήμα που θα κάνουμε σε αυτό το μονοπάτι, θα κρατάμε για πάντα ζωντανή την ιερή μνήμη των μαρτύρων μας και θα εξυψώνουμε πάντα την υπερηφάνεια του έθνους μας.
Καμία απειλή, καμία επίθεση δεν θα μπορέσει να μας εκτρέψει από αυτό το μονοπάτι.
Ποτέ, μα ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω από το μονοπάτι της εθνικής τεχνολογικής πρωτοβουλίας!"

18:49
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Έληξε η επιχείρηση, 6 νεκροί 14 τραυματίες

18:48
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

18:38
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Συμπαράσταση από τον Πούτιν

Συμπαράσταση είχαμε και εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου Πούτιν που είπε τα εξής:

Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην Τουρκία. Καταδικάζουμε έντονα την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο TAI.

18:33
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ο Ερντογάν πριν την συνάντηση με τον Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση αυξήθηκε σε 4

Στην δήλωσή του ο Ερντογάν είπε: "Έχουμε 4 μάρτυρες και 14 τραυματίες. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση και εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρες μας".

18:30
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk έκανε λόγο για «ομήρους».

18:18
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πληροφορίες ότι οι 2 από τους 3 δράστες εξουδετερώθηκαν στην επίθεση

18:13
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Βίντεο δείχνει μια έκρηξη πριν από τον ήχο πυροβολισμών στην είσοδο του εργοστασίου στην Άγκυρα

18:11
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Μετά την επίθεση στην Άγκυρα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στο Instagram και το X.

18:07
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Φάνηκε ότι οι δράστες έφτασαν στο σημείο με κίτρινο ταξί

18:06
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Σύνδεση με την χθεσινή δήλωση Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του Κόμματος DEM, Σεζάι Τεμέλι, είπε ότι η στιγμή της επίθεσης ήταν σημαντική και την περιέγραψε ως πρόκληση μετά το ξέσπασμα του Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν.

18:02
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Οι Τούρκοι αποδίδουν την ευθύνη ανεπίσημα στο DHKP-C

Το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο, δημοφιλέστερα γνωστό με το ακρωνύμιο DHKP-C θεωρείται στην Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση

17:56
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Για 14 τραυματίες μιλούν νεότερες πληροφορίες

17:55
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την επίθεση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρούτε δήλωσε: "Στεκόμαστε στο πλευρό της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας. Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε μορφή τρομοκρατίας."

17:54
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πώς έγινε η επίθεση

Η επίθεση ξεκίνησε λίγο πριν την αλλαγή βάρδιας στις 15.30. Πρώτα σημειώθηκε μια έκρηξη κοντά στην πόρτα, η οποία χρησιμοποιούνταν εκτενώς από πολλά μέλη του προσωπικού ως είσοδο, και στη συνέχεια οι δράστες κατευθύνθηκαν προς τα μέσα με όπλα

Μετά την έκρηξη στην πύλη εισόδου των εγκαταστάσεων του TAI, ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή και δυνάμεις ασφαλείας εστάλησαν γρήγορα στο σημείο.

Σχετικές ειδήσεις