LIVE BLOG: Θα απαντήσει το Ιράν στην επίθεση του Ισραήλ; - Δυο στρατιώτες νεκροί

Πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το Ιράν να μην απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση, προκειμένου να τελειώσει ο κύκλος της βίας μεταξύ των δύο κρατών
Associated Press
2'

Δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, μία επιχείρηση με την ονομασία «Ημέρες Μετάνοιας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Middle East Eye, που επικαλείται ανακοίνωση του στρατού στο Ιράν, δύο στρατιώτες έπεσαν νεκροί στη νυχτερινή ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και προστατεύοντας τον λαό και τα συμφέροντα της χώρας, θυσίασε δύο μαχητές του, ενώ αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC το οποίο επιχειρεί να να σκιαγραφήσει την κατάσταση την επομένη της επίθεσης και θέτει ως βασικό ερώτημα το κατά πόσο το Ιράν θα επιλέξει να απαντήσει ή όχι στις επιδρομές του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει ο Jeremy Bowen, ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου από την Ιερουσαλήμ, αναμενόμενες θεωρούνται οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν, με δεδομένο πως το το Ιράν είχε επιτεθεί με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες κατά ισραηλινών στρατιωτών στο νότιο Λίβανο

Καταιγισμό ρουκετών εκτόξευσε το Σάββατο η Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων κοντά σε χωριό στο νότιο Λίβανο.

Το AFP μετέδωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στα περίχωρα του Aita al-Shaab, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές εδώ και εβδομάδες.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μαχητές της εκτόξευσαν «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας» εναντίον του Ιράν με στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε πολλές ιρανικές επαρχίες ως αντίποινα στην ιρανική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους την 1η Οκτωβρίου.

«Τα αεροσκάφη έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων»

Τα πλήγματα «ολοκληρώθηκαν και η αποστολή εξετελέσθη», υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. Τα πολεμικά αεροσκάφη «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (…) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο.

Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε. Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν «συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

12:52
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες κατά ισραηλινών στρατιωτών στο νότιο Λίβανο

Καταιγισμό ρουκετών εκτόξευσε το Σάββατο η Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων κοντά σε χωριό στο νότιο Λίβανο.

Το AFP μετέδωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στα περίχωρα του Aita al-Shaab, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές εδώ και εβδομάδες.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μαχητές της εκτόξευσαν «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

12:30
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

«Το Ισραήλ φέρει πλήρη ευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», λέει το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν

Το υπουργείο καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν το Ιράν νωρίς το Σάββατο και δήλωσε ότι «υπονομεύουν την πορεία προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Το Ισραήλ φέρει πλήρη ευθύνη για τον τρέχοντα κύκλο κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του που μεταδίδει το AFP.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, κατά τις οποίες αναφέρθηκαν τουλάχιστον επτά εκρήξεις στην Τεχεράνη και στο κοντινό Καράτζ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην ανατολική πόλη Μασχάντ λίγο μετά τις 2.30 π.μ. τοπική ώρα το Σάββατο.

Οι επιθέσεις αναμενόταν ευρέως ως αντίποινα για το πυραυλικό μπαράζ που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο εκτιμάται ότι 180 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το Τελ Αβίβ και στρατιωτικές βάσεις.

11:58
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Το Ισραήλ ανατίναξε σπίτια σε χωριό του Λιβάνου

Το AFP μετέδωσε σχόλια από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, τα οποία ανέφεραν ότι σπίτια στο συνοριακό χωριό Adaisseh είχαν δυναμιτιστεί το πρωί του Σαββάτου.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «ο στρατός του ισραηλινού εχθρού ανατίναξε και κατέστρεψε από τα ξημερώματα σπίτια» στο συνοριακό χωριό Adaisseh.

Αυτό έρχεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης.

11:32
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Δύο νεκροί στρατιώτες από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του την ώρα που αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

10:40
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Ο Ισραηλινός στρατός αναχαίτισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που περνούσαν από τον Λίβανο

Το AFP μεταδίδει ότι η αναχαίτιση έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν νωρίς το Σάββατο σε αντίποινα για τα πλήγματα της Τεχεράνης στο Ισραήλ στις αρχές του μήνα.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν μεταξύ 08:39 και 08:41 στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, η IAF (αεροπορία) αναχαίτισε ένα UAV που πέρασε στο Ισραήλ από τον Λίβανο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας αργότερα ότι ένα άλλο drone πέρασε επίσης και αναχαιτίστηκε.

09:48
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Το Ιράν τονίζει πως αναχαίτισε με επιτυχία τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αναφέρει ότι η αεράμυνα της χώρας «αναχαίτισε και αντιμετώπισε με επιτυχία» τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ορισμένων ιρανικών στρατιωτικών κέντρων, ενώ αναφέρει ότι «προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές».

Επικαλείται το γραφείο δημοσίων σχέσεων της ιρανικής διοίκησης αεράμυνας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών κέντρων στην Τεχεράνη, τη δυτική επαρχία Ιλάμ και τη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν.

«Το αμυντικό σύστημα εξουδετέρωσε αυτές τις προσπάθειες, αναχαιτίζοντας και αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο δημοσίων σχέσεων της αεροπορικής άμυνας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα

09:45
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

«Το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει στα ισραηλινά πλήγματα» λέει ο Κιρ Στάρμερ

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Σαμόα, ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Βασιλείου δήλωσε: «Είμαι ξεκάθαρος ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην ιρανική επιθετικότητα και είμαι εξίσου ξεκάθαρος ότι πρέπει να αποφύγουμε περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση και να παροτρύνω όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε όλη την περιοχή».

09:42
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή πριν από τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, ανέφερε το Axios, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε ότι το ισραηλινό μήνυμα ήταν μια προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση, σύμφωνα με τις πηγές.

Το ισραηλινό μήνυμα μεταφέρθηκε στους Ιρανούς μέσω διαφόρων τρίτων, ανέφεραν οι πηγές σύμφωνα με το Axios.

«Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν εκ των προτέρων στους Ιρανούς τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μια πηγή στην ιστοσελίδα.

Δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο ισχυρή επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες, ανέφερε το δημοσίευμα.

09:36
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

«Το Ιράν πλήρωσε το τίμημα για τις πρόσφατες επιθέσεις» λέει Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) Daniel Hagari, ανακοίνωσε τα πλήγματα καθώς λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε μια νέα δήλωση, ο Hagari λέει ότι το Ιράν «πλήρωσε το τίμημα» για τις πρόσφατες επιθέσεις του στο Ισραήλ.

Λέει ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε «ακριβή και στοχευμένα πλήγματα σε στόχους σε διάφορες περιοχές του Ιράν». Οι στόχοι αυτοί περιλάμβαναν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος και άλλες εναέριες δυνατότητες, λέει.

Τονίζει άκομη ότι το Ισραήλ επέλεξε αυτές τις τοποθεσίες από μια «ευρεία τράπεζα στόχων» και ότι θα μπορούσε να «επιλέξει επιπλέον στόχους από αυτήν και να τους πλήξει αν χρειαστεί».

«Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα - όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», προσθέτει.

09:10
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει την επίθεση στο Ιράν

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τη στρατιωτική στόχευση του Ιράν ως «παραβίαση της κυριαρχίας της» και των διεθνών νόμων.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η Σαουδική Αραβία κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή.

09:03
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Η Μαλαισία καταδικάζει την επίθεση στο Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στις ολονύκτιες επιθέσεις του Ισραήλ σε τοποθεσίες στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας τα χτυπήματα ως "σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου" που "υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ασφάλεια".

"Η Μαλαισία ζητεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών και τον τερματισμό του κύκλου της βίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ σε χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να φέρνουν την περιοχή πιο κοντά στο χείλος ενός ευρύτερου πολέμου.

09:00
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Επιθέσεις με drones στο Ισραήλ

Την κατάρριψη ενός τουλάχιστον drone ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.
Σύμφωνα με Ιρανικά μέσα, την επίθεση πραγματοποίηση η «Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ».

08:51
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

To Ισραήλ δεν στοχεύει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Σύμφωνα με το BBC το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο την ηγεσία του Ιράν, πυρηνικές εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει έντονη επίγνωση στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο στη Μέση Ανατολή υπάρχει ο κίνδυνος να κλιμακωθούν σημαντικά τα πράγματα.

08:49
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε το Σάββατο τη στρατιωτική στόχευση του Ιράν ως "παραβίαση της κυριαρχίας του" και των διεθνών νόμων, καλώντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή.

08:48
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Επιθέσεις και με drones από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με κανάλια στο Telegram, φιλικά προσκείμενα στο Ιράν, στην επίθεση κατά της Τεχεράνης χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα οχήματα (quadcopters) από ισραηλινούς πράκτορες εντός της Τεχεράνης και εναντίον αυτών έβαλαν τα αντιεροπορικά συστήματα στην πόλη.

08:45
Δημήτριος Παπαγεωργίου

«Ημέρες κρίσης» το όνομα της ισραηλινής επιχείρησης

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το όνομα της επιχείρησης κατά του Ιράν ήταν «Ημέρες κρίσεις»/

08:41
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Axios: Το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν για τις επιθέσεις

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή πριν από τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, γράφει το Axios επικαλούμενο, τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο μέσο, το ισραηλινό μήνυμα ήταν μια προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και να αποτραπεί μια ευρύτερη κλιμάκωση, είπαν οι πηγές.

08:38
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Στις 9 το πρωί ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος του Ιράν

Ο Ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας δηλώνει ότι ο εναέριος χώρος πάνω από το Ιράν θα ανοίξει εκ νέου στις 9:00 π.μ., με τις εμπορικές πτήσεις από και προς τα ιρανικά αεροδρόμια να μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν κανονικά.

08:37
Δημήτριος Παπαγεωργίου

Ανατίναξη όπλων της Χεζμπολάχ, ο «σεισμός» στο Ισραήλ

Οι σεισμικές προειδοποιήσεις που ενεργοποιήθηκαν στο βόρειο Ισραήλ πριν από περίπου μία ώρα φαίνεται ότι σχετίζονται με μια ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, αφού ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα κατά ιρανικών στρατιωτικών στόχων νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet επικαλείται τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία οι σεισμικές προειδοποιήσεις "σημειώθηκαν μετά από μια σημαντική, ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη βόρεια περιοχή.

Το σύστημα αναγνώρισε την έκρηξη ως σεισμό και η προειδοποίηση εκδόθηκε αναλόγως." Η έκρηξη ήταν μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ που καταστράφηκε από τις IDF, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

08:36
Χρήστος Χριστοφιλόπουλος

Οι ΗΠΑ καλούν την Τεχεράνη να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα από το Ιράν να σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της βίας, αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του ιρανικού εδάφους σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

"Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να μπορέσει να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση", δήλωσε ο Σον Σαβέτ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σχετικές ειδήσεις