LIVEBLOG: Στη Ρωσία κατέφυγε ο Άσαντ - Χάος στη Συρία, η Δαμασκός στα χέρια των τζιχαντιστών

Η επόμενη μέρα στη Συρία, παραμένει αβέβαιη, παρά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Ο πρόεδρος της Συρίας κατέφυγε στη Ρωσία.
An opposition fighter walks beside a broken bust of the late Syrian President Hafez Assad in Damascus, Syria, Sunday Dec. 8, 2024. (AP Photo/Hussein Malla)
AP
1'

Καταφύγιο στη Μόσχα, μαζί με την οικογένειά του, βρήκε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα. «Ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη Μόσχα, με βάση ανθρωπιστικούς λόγους, τους παρείχαν άσυλο», είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου TASS. Η Μόσχα θεωρεί απαραίτητη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτό συνέβη αφού μέσα σε ελάχιστες ώρες, και με ανύπαρκτη σχεδόν αντίσταση, οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Δαμασκό, όπου νωρίτερα λεηλάτησαν και το παλάτι του.

Είναι αυτονόητο ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια τεράστια κατάσταση ρευστότητας, δεδομένων των εντάσεων και της βίας μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου, Γάζας και Ιράν. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής καλωσορίσει με προσοχή την είδηση της αποχώρησης του Άσαντ, αλλά μένει να δούμε πόσο σταθερό θα είναι το επόμενο καθεστώς.

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Δαμασκό ο πρέσβης της Ελλάδας Νικόλαος Πρωτονοτάριος και δύο υπάλληλοι της πρεσβείας.

Δείτε όλες τις εξελίξεις LIVE:

22:14
Σωτήρης Σκουλούδης

Η πρώτη φωτογραφία Άσαντ από τη Μόσχα

22:12
Σωτήρης Σκουλούδης

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν 75 θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, στην ανατολική Συρία

21:48
Σωτήρης Σκουλούδης

Η Ρωσία ζητεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Δευτέρα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε για τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Συρία, όπου μια επίθεση αστραπή ομάδων ανταρτών υπό τη διοίκηση των ριζοσπαστών ισλαμιστών ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα στη Συρία, των οποίων το βάθος και οι συνέπειες για τη χώρα αυτή και ολόκληρη την περιοχή δεν έχουν ακόμη μετρηθεί, η Ρωσία ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, διευκρίνισε.

21:47
Σωτήρης Σκουλούδης

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκφράζει την συμπαράστασή του στον λαό της Συρίας,

Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό όλων των Σύρων «οι οποίοι είναι γεμάτοι ελπίδα για μια ελεύθερη, δίκαιη και ασφαλή Συρία», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επανέλαβε την έκκλησή του για «ταχεία αποκατάσταση του νόμου και της τάξης» στην χώρα.

«Πρέπει για αυτό όλες οι θρησκευτικές κοινότητες, όλες οι ομάδες και οι μειονότητες να απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας. Μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση πρέπει να είναι εφικτή για όλους τους Σύρους και τις Σύριες και σε αυτό θα αξιολογήσουμε την επόμενη συριακή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σολτς σε τηλεοπτικό μήνυμά του και πρόσθεσε ότι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Συρίας θα είναι η εδαφική της ακεραιότητα και η κυριαρχία της. «Καμία χώρα δεν είναι η πίσω αυλή κάποιας άλλης», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και τόνισε ότι «οι παράνομες παρεμβάσεις τρίτων πρέπει να τερματιστούν και η Συρία να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονές της».

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «ένας συνολικός εθνικός διάλογος, μια συντεταγμένη και ειρηνική μεταβατική διαδικασία και τελικά μια πολιτική λύση στην διένεξη είναι εφικτά» για την Συρία. «Η Γερμανία θα συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί, από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας και στη βάση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο Όλαφ Σολτς.

20:53
Σωτήρης Σκουλούδης

Η συριακή σημαία αφαιρέθηκε από το κτίριο της πρεσβείας στη Μόσχα

Η συριακή ερυθρόλευκη-μαύρη σημαία με δύο αστέρια δεν κυματίζει πλέον στο κτίριο της πρεσβείας της Συρίας στη Μόσχα.

Πάντως στο κοντάρι της σημαίας δεν βρίσκεται και το πράσινο, άσπρο και μαύρο πανό με τρία αστέρια που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα η Ρωσία παρέχει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης.

20:48
Σωτήρης Σκουλούδης

Οι αντάρτες "εγγυήθηκαν την ασφάλεια" των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων

Οι Σύροι αντάρτες, που ανέτρεψαν την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ με την αιφνιδιαστική επίθεσή τους, "εγγυήθηκαν την ασφάλεια" των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, δήλωσε σήμερα στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πηγή στο Κρεμλίνο.

"Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους εκπροσώπους της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, οι ηγέτες της οποίας εγγυήθηκαν την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και διπλωματικών υπηρεσιών στο έδαφος της Συρίας", δήλωσε η πηγή στα δημόσια ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.

20:47
Σωτήρης Σκουλούδης

Το Ριάντ ζητεί την προστασία της Συρίας από το "χάος και τον διχασμό"

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι στέκεται στο πλευρό του συριακού λαού και των επιλογών του σε αυτό το "κρίσιμο στάδιο", μετά την ανατροπή του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ νωρίς σήμερα το πρωί.

Η Σαουδική Αραβία απηύθυνε έκκληση να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να μην βυθιστεί η Συρία στο "χάος και τον διχασμό" μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο εκδίωξαν από την εξουσία ισλαμιστές αντάρτες.

"Το βασίλειο επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στον αδελφό συριακό λαό και τις επιλογές του" και "ζητεί συντονισμένες προσπάθειες για τη διαφύλαξη της ενότητας της Συρίας και της συνοχής του λαού της, προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί στο χάος και τον διχασμό", αναφέρει το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

20:22
Σωτήρης Σκουλούδης

910 νεκροί εκ των οποίων 138 άμαχοι από την έναρξη της επίθεσης των ανταρτών

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι, εκ των οποίων 138 άμαχοι, σκοτώθηκαν από τότε που άρχισε η επίθεση των ανταρτών στη Συρία στις 27 Νοεμβρίου, η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Μετά τις μάχες για την ανατροπή του Άσαντ, 910 άνθρωποι σκοτώθηκαν: 392 αντάρτες, 380 μέλη των δυνάμεων του ανατραπέντος προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του και 138 άμαχοι", τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

20:21
Σωτήρης Σκουλούδης

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ χαιρετίζει την "πτώση του δικτατορικού καθεστώτος" του Μπασάρ αλ Άσαντ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα για "την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος" του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και επανέλαβε την έκκλησή του για την προστασία "των δικαιωμάτων όλων των Σύρων".

"Έπειτα από 14 χρόνια βάναυσου πολέμου και την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, ο συριακός λαός μπορεί σήμερα να αδράξει μια ιστορική ευκαιρία για να οικοδομήσει ένα σταθερό και ειρηνικό μέλλον", τονίζει σε ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας "την έκκλησή του για ηρεμία και αποφυγή της βίας αυτή την ευαίσθητη περίοδο, με την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Σύρων, χωρίς διακρίσεις".

20:10
Σωτήρης Σκουλούδης

Πότε θα ξεκινήσουν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις

Η Μόσχα θεωρεί απαραίτητη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επίσης, η Ρωσία ζήτησε έκτακτες διαβουλεύσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία. Μια πηγή στον παγκόσμιο οργανισμό είπε στο TASS σχετικά.

Οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, που ζήτησε η Ρωσία, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στις 9 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον παγκόσμιο οργανισμό Ντμίτρι Πολυάνσκι.

«Σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα στη Συρία, το βάθος και οι συνέπειες των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτά για αυτή τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή, η Ρωσία ζήτησε επείγουσες κλειστές διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμβαίνει στις νέες συνθήκες γύρω από την απεμπλοκή της Δύναμης Παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν (UNDOF) Αναμένουμε να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις το απόγευμα της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου», έγραψε σε δήλωσή του.

Η Μόνιμη Αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Δεκέμβριο, δεν απάντησε στο αίτημα της TASS για στοιχεία διαβούλευσης.

19:59
Σωτήρης Σκουλούδης

Η Ρωσία έδωσε άσυλο στον Άσαντ

19:50
Σωτήρης Σκουλούδης

Η ανάλυση του BBC για την κατάρρευση Άσαντ - Το τέλος μιας εποχής

Η οικογένεια Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερα από 50 χρόνια με σιδηρά πυγμή. Τώρα αυτό έφτασε στο τέλος του.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε πρόεδρος μετά το θάνατο, το 2000, του πατέρα του Χαφέζ, ο οποίος κυβερνούσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Το 2011, κατέστειλε βίαια μια ειρηνική, φιλοδημοκρατική εξέγερση, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πριν από δώδεκα ημέρες, η ισλαμιστική μαχητική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και οι συμμαχικές παρατάξεις των ανταρτών εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στη βορειοδυτική Συρία.

Οι αντάρτες κατέλαβαν γρήγορα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, και στη συνέχεια σάρωσαν προς τα νότια κατά μήκος της εθνικής οδού προς την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, καθώς ο στρατός κατέρρεε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Άσαντ παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη Συρία την Κυριακή, λίγες ώρες αφότου οι αντάρτες μπήκαν στη Δαμασκό και πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, αν και η τύχη του παρέμενε άγνωστη.

Ο ηγέτης της HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι έφτασε αργότερα στη Δαμασκό και δήλωσε στους Σύρους: «Το μέλλον είναι δικό μας».

Πώς εξελίχθηκε η κατάληψη;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο εμφύλιος πόλεμος φαινόταν ότι είχε ουσιαστικά τελειώσει. Η κυβέρνηση του Άσαντ είχε ανακτήσει τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων της Συρίας με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, και οι γραμμές του μετώπου είχαν σε μεγάλο βαθμό παγώσει.

Ωστόσο, μεγάλα τμήματα της χώρας εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

Το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών βρισκόταν στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ, που συνορεύουν με την Τουρκία και όπου ζούσαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εκτοπίστηκαν. Κυριαρχούσε η HTS, αλλά εκεί είχαν επίσης την έδρα τους διάφορες συμμαχικές ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστών. Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία αντάρτικες φατρίες έλεγχαν επίσης περιοχές με την υποστήριξη των τουρκικών στρατευμάτων.

Στις 27 Νοεμβρίου, ο HTS και οι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική τους επίθεση.

Έπειτα από τρεις ημέρες, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού - τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Είπαν ότι αντιμετώπισαν ελάχιστη αντίσταση στο έδαφος, αφού η κυβέρνηση απέσυρε γρήγορα τα στρατεύματα και τις δυνάμεις ασφαλείας της.

Εν τω μεταξύ, οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία αντάρτικες παρατάξεις επωφελήθηκαν από την υποχώρηση της κυβέρνησης εξαπολύοντας ξεχωριστή επίθεση σε εδάφη βόρεια του Χαλεπιού που ελέγχονται από μια συμμαχία πολιτοφυλακής υπό κουρδική ηγεσία που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο Άσαντ υποσχέθηκε να «συντρίψει» τους αντάρτες με τη βοήθεια των συμμάχων του. Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιδρομές σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έστειλαν ενισχύσεις για να βοηθήσουν τον στρατό κοντά στη Χάμα - την επόμενη πόλη νότια στο δρόμο προς τη Δαμασκό.

Όμως η Χάμα έπεσε στα χέρια των ανταρτών την Πέμπτη, μετά από πολυήμερες σφοδρές μάχες που τελικά ώθησαν τον στρατό να αποσυρθεί.

Οι αντάρτες δήλωσαν ότι ο επόμενος στόχος τους ήταν να καταλάβουν τη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, και το πέτυχαν το βράδυ του Σαββάτου μετά από μόλις μία ημέρα μάχης. Την ίδια στιγμή, άλλες παρατάξεις ανταρτών με έδρα τα προάστια της Δαμασκού έφθασαν στα προάστια.

Νωρίς την Κυριακή, οι αντάρτες υπό την ηγεσία του HTS ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν στη Δαμασκό και απελευθέρωσαν κρατούμενους στην πιο διαβόητη στρατιωτική φυλακή της χώρας, τη Saydnaya.

Λιγότερο από δύο ώρες αργότερα, δήλωσαν: «Ο τύραννος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει φύγει».

Αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι ο πρόεδρος είχε φύγει από τη Δαμασκό με αεροπλάνο προς άγνωστη τοποθεσία.

Ο πρωθυπουργός, Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι, ανακοίνωσε εν τω μεταξύ σε ένα βίντεο ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» με οποιαδήποτε ηγεσία «επιλέξει ο συριακός λαός».

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαλάλι διέταξε τις δυνάμεις του να μην πλησιάσουν τα επίσημα θεσμικά όργανα, λέγοντας ότι θα παραμείνουν υπό την εξουσία του πρωθυπουργού μέχρι να τους παραδοθούν «επίσημα».

Οι αντάρτες υποσχέθηκαν επίσης να οικοδομήσουν μια «πατρίδα για όλους, συμπεριλαμβανομένων όλων των αιρέσεων και των κοινωνικών τάξεων».

Τι είναι η Hayat Tahrir al-Sham;


Η ισλαμιστική μαχητική ομάδα που ηγήθηκε της επίθεσης κατά του Άσαντ δημιουργήθηκε το 2012 με διαφορετικό όνομα, το Μέτωπο αλ Νούσρα.

Το Μέτωπο αλ-Νούσρα, το οποίο ορκίστηκε πίστη στην αλ-Κάιντα τον επόμενο χρόνο, θεωρούνταν μια από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες ομάδες που πολεμούσαν τον πρόεδρο Άσαντ.

Όμως ήταν επίφοβο για την τζιχαντιστική ιδεολογία του και θεωρήθηκε ότι ερχόταν σε αντίθεση με τον κυρίως κοσμικό κύριο συνασπισμό των ανταρτών - τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Το 2016, η Αλ Νούσρα διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα και πήρε το όνομα Hayat Tahrir al-Sham όταν συγχωνεύτηκε με άλλες παρατάξεις ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες εξακολουθούν να θεωρούν το HTS ως θυγατρική της Αλ Κάιντα και συχνά αναφέρονται σε αυτό ως Μέτωπο Αλ Νούσρα. Οι ΗΠΑ ονόμασαν τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι ως ειδικά καθορισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη και προσέφεραν αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Η HTS εδραίωσε την εξουσία της στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι συντρίβοντας τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των πυρήνων της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Δημιούργησε τη λεγόμενη Κυβέρνηση Συριακής Σωτηρίας για να διοικεί την περιοχή σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Γιατί πέτυχαν οι επαναστάτες;


Για αρκετά χρόνια, η Ιντλίμπ παρέμεινε πεδίο μάχης καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Όμως το 2020, η Τουρκία και η Ρωσία μεσολάβησαν για την κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακαταλάβει το Ιντλίμπ. Η κατάπαυση του πυρός κράτησε σε μεγάλο βαθμό παρά τις σποραδικές μάχες.

Η HTS και οι σύμμαχοί της δήλωσαν στις 27 Νοεμβρίου ότι εξαπέλυσαν επίθεση για να «αποτρέψουν την επιθετικότητα», κατηγορώντας την κυβέρνηση και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν για κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αμάχων.

Αλλά ήρθε σε μια εποχή που η κυβέρνηση είχε αποδυναμωθεί από χρόνια πολέμου, κυρώσεων και διαφθοράς - με τους συμμάχους Ρωσία και Ιράν να απασχολούνται με άλλες συγκρούσεις.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ είχε πρόσφατα υποφέρει από την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο. Τα ισραηλινά πλήγματα είχαν εξουδετερώσει Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Συρία, και η Ρωσία είχε αποσπαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χωρίς αυτούς, οι δυνάμεις του Άσαντ είχαν μείνει εκτεθειμένες.

Πώς αντέδρασαν οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις;


Η Ρωσία δήλωσε ότι «παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα στη Συρία με εξαιρετική ανησυχία». Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στη συριακή σύγκρουση να «παραιτηθούν από τη χρήση βίας και να επιλύσουν όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης με πολιτικά μέσα». Είπε επίσης ότι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία βρίσκονται «σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», αν και δεν υπάρχει «καμία σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους».

Το Ιράν εξέφρασε την ελπίδα για «τον γρήγορο τερματισμό των στρατιωτικών συγκρούσεων, την πρόληψη των τρομοκρατικών ενεργειών και την έναρξη του εθνικού διαλόγου» με όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

Η Τουρκία δήλωσε ότι η Συρία βρίσκεται τώρα σε ένα στάδιο «όπου ο συριακός λαός θα διαμορφώσει το μέλλον της χώρας του». Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση «πρέπει να συσταθεί με ομαλό τρόπο» και προειδοποίησε ότι «η αρχή της συμμετοχικότητας δεν πρέπει ποτέ να τεθεί σε κίνδυνο».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ ήταν το «άμεσο αποτέλεσμα» της δράσης της χώρας του κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης ότι διέταξε τον ισραηλινό στρατό να «καταλάβει» προσωρινά θέσεις του συριακού στρατού στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέγοντας ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1974 μεταξύ των δύο χωρών «κατέρρευσε» επειδή τα συριακά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του «παρακολουθούν στενά τα έκτακτα γεγονότα στη Συρία και παραμένουν σε συνεχή επαφή με τους περιφερειακούς εταίρους».

Το Ιράκ, όπου ισχυρές πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από το Ιράν έστειλαν μαχητές για να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό στον εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για την έναρξη διαλόγου στη Συρία «που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός πλουραλιστικού συντάγματος που θα διαφυλάσσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Σύρων».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος υποστήριξε τις παρατάξεις των ανταρτών στην αρχή του πολέμου, δήλωσε ότι σέβεται τη βούληση και τις επιλογές του συριακού λαού. Τόνισε τη σημασία της επιβολής σταθερότητας και της αποφυγής «κάθε σύγκρουσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kaja Kallas, χαρακτήρισε την πτώση του Άσαντ «θετική και πολυαναμενόμενη εξέλιξη» και δήλωσε ότι προτεραιότητα του μπλοκ είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Τι γίνεται τώρα;

Είναι αυτονόητο ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια τεράστια κατάσταση ρευστότητας, δεδομένων των εντάσεων και της βίας μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου, Γάζας και Ιράν. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής καλωσορίσει με προσοχή την είδηση της αποχώρησης του Άσαντ, αλλά μένει να δούμε πόσο σταθερό θα είναι το επόμενο καθεστώς.

19:30
Σωτήρης Σκουλούδης

Το φαινόμενο του ντόμινο - Πώς η 7η Οκτωβρίου της Χαμάς οδήγησε στην πτώση Άσαντ

Δεν ήταν τυχαίο ότι η συριακή ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ξεκίνησε την ώθησή της για την πόλη του Χαλεπίου την ίδια μέρα που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των μαχών στον Λίβανο.

Το φαινόμενο ντόμινο που ξεκίνησε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 εξακολουθεί να κυματίζει στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα τη θεαματική πτώση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατέρρευσε ο «άξονας αντίστασης»

Μια χώρα που υπέφερε από ένα καθεστώς Μπάαθ για 60 χρόνια, καθώς και 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου, πανηγυρίζει καθώς χιλιάδες εξαφανισμένοι ξεχύνονται από τις διαβόητες φυλακές του Άσαντ. Το τι έρχεται στη συνέχεια στη Συρία, η οποία πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει βαθιά εσωτερικά και σεχταριστικά προβλήματα, είναι αβέβαιο. Στο Ιράν, ωστόσο, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη: ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί ότι ο πολιτικός και στρατιωτικός «άξονας αντίστασης» της Τεχεράνης έχει καταρρεύσει.

Η Χεζμπολάχ, το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα που εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζεται από το Ιράν στον κοινό τους αγώνα εναντίον του Ισραήλ, δεν υπολόγισε σωστά την βοήθεια της Χαμάς στον πόλεμο στη Γάζα ανοίγοντας ένα μέτωπο στην οριοθετημένη από τον ΟΗΕ γαλάζια γραμμή που χωρίζει τους Λιβανέζους από τους Ισραηλινούς γείτονές τους.

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο διασυνοριακών επιθέσεων που εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, το Ισραήλ ενίσχυσε την εκστρατεία του τον Σεπτέμβριο. Κατάφερε να εξαλείψει μεγάλο μέρος της δομής διοίκησης της Χεζμπολάχ στις αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένου του επί μακρόν γενικού γραμματέα της, Χασάν Νασράλα, και οδήγησε τους μαχητές της ομάδας μακριά από τη ζώνη οριοθέτησης σε μια χερσαία επίθεση.

Δύο μήνες αργότερα, η Τεχεράνη είπε στη Χεζμπολάχ ότι δεν είχε την πολυτέλεια για περισσότερες απώλειες, με την ομάδα να σύρεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμφωνώντας σε μια εκεχειρία με όρους ευνοϊκούς για το Ισραήλ .

Το Ιράν χρειαζόταν εδώ και καιρό τη Χεζμπολάχ στη γειτονική Συρία, όπου η ομάδα του Λιβάνου, μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ όταν βρισκόταν στο χείλος της πτώσης το 2015. Αλλά εξαιτίας των πολέμων σε Ισραήλ και Ουκρανία, καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν πρόθυμη ή δεν μπόρεσε να βοηθήσει τη Δαμασκό αυτή τη φορά.

Πώς άδραξε την ευκαιρία ο Συριακός Εθνικός Στρατός

Το ισλαμιστικό HTS, μαζί με μια ομπρέλα πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός, ένιωσαν μια στιγμή ευκαιρίας, παίζοντας ότι οι σύμμαχοι του Άσαντ ήταν αποδυναμωμένοι και αποδιοργανωμένοι. Προχώρησαν στο Χαλέπι, σύμφωνα με πληροφορίες για να ανακόψουν μια προγραμματισμένη επίθεση του καθεστώτος στα προπύργια τους στη βορειοδυτική Συρία, και διαπίστωσαν ότι ο διεφθαρμένος και αποθαρρυμένος στρατός της Δαμασκού πρόβαλε μικρή αντίσταση.

Μετά από 14 χρόνια αιματοχυσίας που πυροδότησε τη χειρότερη προσφυγική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος και άναψε τις φλόγες της λαϊκιστικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο, σκηνές από τη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο μοιάζουν και πάλι με τις ελπιδοφόρες πρώτες μέρες των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης.

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή

Υπάρχουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις για την περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις φυλακές του καθεστώτος, που τώρα είναι εκτεθειμένα στο φως της δημοσιότητας, θα απαιτήσουν σθεναρές και διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη ο Άσαντ και οι πέριξ αυτού.

Η πτώση του Άσαντ ουσιαστικά κόβει τη διαδρομή όπλων, υλικού και προσωπικού από την Τεχεράνη προς τη Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα εάν οι συριακές κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στα σύνορα της ερήμου μεταξύ Συρίας και Ιράκ, παραμείνουν στη θέση τους με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Χεζμπολάχ, που είναι ήδη απομονωμένη, θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στην ισραηλινή επίθεση ή διείσδυση.

Το Ιράν θα αναγκαστεί να διπλασιάσει το δίκτυο πληρεξουσίων του στο Ιράκ και τους δεσμούς του με την πολιτοφυλακή Χούθι στην Υεμένη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην έχει πλέον άμεση παρουσία ή επιρροή στα σύνορα του Ισραήλ. Μπορεί να επικεντρωθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος ενορχήστρωσε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» προς την Τεχεράνη κατά την πρώτη του θητεία– σημαίνει ότι ο Χαμενεΐ θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή.

Βραχυπρόθεσμα, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένο με τα γεγονότα στη Συρία, όπως συμβαίνει με τις νίκες επί άλλων στοιχείων του άξονα της αντίστασης – τον ​​αποδεκατισμό της Χεζμπολάχ και την σχεδόν εξάλειψη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας – αν και συνοδεύεται από νέες προκλήσεις.

Όλα στο «τραπέζι»

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εισήλθαν στο ελεγχόμενο από τη Συρία τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν το Σάββατο για πρώτη φορά από το 1974 για να βοηθήσουν στην απόκρουση επίθεσης δυνάμεων ανταρτών σε φυλάκιο του ΟΗΕ κοντά στο χωριό των Δρούζων Khader, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Ισραήλ. - κατεχόμενο έδαφος. Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι δύο επιπλέον ταξιαρχίες αναπτύχθηκαν και στρατεύματα εστάλησαν στην ουδέτερη ζώνη για να κρατήσουν μακριά τις ομάδες ισλαμιστών ανταρτών και τις πιθανές ροές προσφύγων.

Το Ισραήλ ανησυχεί επίσης για το πού θα καταλήξουν ο βαρύς οπλισμός του συριακού καθεστώτος και τα πιθανά αποθέματα χημικών όπλων, καθώς και οι πιθανές ανανεωμένες προσπάθειες του Ιράν για λαθρεμπόριο όπλων και υλικού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μέσω της Ιορδανίας.

Σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον ηγέτη του HTS, Abu Mohammed al-Jolani, να κάθεται για να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ που θα διευθετήσει τελικά τη μοίρα των Υψωμάτων του Γκολάν. Όμως, όπως απέδειξαν οι τελευταίοι 14 μήνες, τίποτα στη Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον εκτός τραπεζιού.

19:23
Σωτήρης Σκουλούδης

Ιταλία: «Οι εξελίξεις στη Συρία αποτελούν πολιτική ήττα για τη Ρωσία»

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στη Συρία.

«Σήμερα το πρωί, μαχητές μπήκαν στον κήπο της οικίας του Ιταλού πρέσβη. Έφυγαν μετά από λίγο και πήραν μαζί τους μόνον δυο αυτοκίνητα. Πάνω από δεκαπέντε Ιταλοί κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τον Λίβανο και χθες άλλοι δυο τα σύνορα με την Ιορδανία. Στην παρούσα φάση, εκείνοι που βρίσκονται στα σπίτια τους στη Δαμασκό δεν διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι εξελίξεις στη Συρία, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε:

«Η μεταβίβαση της εξουσίας πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη βία, εκτός από τις μάχες των περασμένων ημερών. Η επιτάχυνση των εξελίξεων οφείλεται στο ότι η Χεζμπολάχ έχασε τη μάχη στον Λίβανο, αποδυναμώθηκε έντονα και δεν ήταν σε θέση να υπερασπίσει, πλέον, τον 'Ασαντ. Η ίδια η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να τον υπερασπίσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για πολιτική ήττα για τη Ρωσία, η οποία κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στη Μεσόγειο. Συμφέρον μας, είναι να επιτευχθεί σταθερότητα, διότι όσο πιο ήρεμη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, τόσο μπορούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας.

Ως χώρα, άλλωστε, εργαζόμαστε για την ειρήνη, με συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές. Είχα αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και του ζήτησα να παρέμβει για να εγγυηθεί την ασφάλεια της πρεσβείας μας, των μειονοτήτων και ιδίως των χριστιανών. Μου είπε πως θεωρεί σημαντική την ιταλική παρουσία στη Δαμασκό με την πρεσβεία της χώρας μας η οποία, στη νέα αυτή φάση, παραμένει ανοικτή. Οι Τούρκοι βλέπουν θετικά την παρουσία μας και είναι εκείνοι οι οποίοι στήριξαν περισσότερο τις δυνάμεις που τάχθηκαν κατά του 'Ασαντ».

18:56
Σωτήρης Σκουλούδης

Έλληνας πρεσβευτής στη Δαμασκό: «Μετά από την κατάληψη της πόλης τα ξημερώματα δεν έχουν σταματήσει οι πυροβολισμοί»

«Η κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες έγινε στις 4 με 5 η ώρα το πρωί. Από τότε δεν έχουν σταματήσει οι πυροβολισμοί», έκανε γνωστό μιλώντας αποκλειστικά στο ΕΡΤNews ο Έλληνας πρεσβευτής στη Δαμασκό, Νικόλαος Πρωτονοτάριος.

Είπε, αναλυτικά:

«Έχουμε τώρα απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά υπάρχουν πυροβολισμοί. Οι ελληνικές οικογένειες εδώ αριθμώνται στις περίπου 50 – 60. Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο και με μέλη των Ελλήνων της ελληνικής ομογένειας. Μέχρι στιγμής η σύσταση η δική μου, της πρεσβείας δηλαδή, ήταν να μείνουν στα σπίτια τους. Η κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες έγινε στις 4 με 5 η ώρα το πρωί. Από τότε δεν έχουν σταματήσει οι πυροβολισμοί.

Δυστυχώς οι αντάρτες όμως δεν ήταν συντεταγμένοι, δεν είναι οργανωμένοι σε μια ομάδα και ξεκίνησαν ένα πλιάτσικο σε όλη τη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου και πρεσβειών, με αποτέλεσμα οι περισσότερες στις πρεσβείες να θέλουν να φύγουν.

Οι περισσότεροι ενδεχομένως να φύγουν και αύριο, μεταξύ των οποίων και αυτοί της ελληνικής, διότι η κατάσταση ασφαλείας εδώ δεν επιτρέπει να προβλέψουμε ότι θα παραμείνουμε με κάποια ασφάλεια (…) Είμαστε τρεις Έλληνες υπάλληλοι της πρεσβείας και θα φύγουμε αύριο».

Σημειώνεται πως, προς ώρας (8/12, 18:30) δεν υπάρχουν αιτήματα από Έλληνες της Συρίας για επαναπατρισμό.

18:55
Σωτήρης Σκουλούδης

ΕΕ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας Συρίας "που προστατεύει όλες τις μειονότητες"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας Συρίας που προστατεύει τις μειονότητες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστηρίξει την προάσπιση της εθνικής ενότητας και την ανοικοδόμηση ενός συριακού κράτους που προστατεύει όλες τις μειονότητες", έγραψε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.

18:41
Σωτήρης Σκουλούδης

Αναχωρεί από τη Δαμασκό ο πρέσβης της Ελλάδας

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Δαμασκό ο πρέσβης της Ελλάδας Νικόλαος Πρωτονοτάριος και δύο υπάλληλοι της πρεσβείας.

18:40
Σωτήρης Σκουλούδης

Πώς επηρεάζει την γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου η πτώση του Άσαντ

Το καθεστώς Άσαντ, κατέρρευσε μετά την επέλαση δυνάμεων αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από τα ανατολικά της χώρας, μέχρι και την Δαμασκό, την οποία και κατέλαβαν.

Οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται πως ο πρόεδρος Άσαντ έχει εγκαταλείψει την Δαμασκό. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Άσαντ φέρεται να επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο προς άγνωστο προορισμό λίγο πριν αποσυρθούν από το αεροδρόμιο της Δαμασκού οι στρατιώτες του.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, πρώην υπουργός Μετανάστευσης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στις «Εξελίξεις τώρα» και στην Αναστασία Γιάμαλη κι εξήγησε πώς η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία επηρεάζει την γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και τι εξελίξεις «εγκυμονούν» οι νέες συνθήκες στην Μέση Ανατολή.

«Στην Δύση κάποιοι ενδεχομένως να σπεύσουν να μιλήσουν για αποδυνάμωση του Ιράν, του βασικού υποστηρικτή του καθεστώτος Άσαντ και δευτερευόντως της Ρωσίας, η παρέμβαση της οποίας το 2015 ήταν καθοριστική για την διάσωση του καθεστώς Άσαντ», είπε εισαγωγικά ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Έχουμε μία προσπάθεια αναδιάταξης του σκηνικού της Μέσης Ανατολής. Σε μία χώρα μεγάλη και σημαντική όπως είναι η Συρία, έχουμε μία τεράστια ανατροπή, για την οποία στην Δύση δεν μπορούμε παρά να είμαστε προβληματισμένοι. Πανηγυρίζουν φαντάζομαι στην Τουρκία, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός στο Ισραήλ».

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τη επόμενη μέρα, πρόκειται για μία τεράστια ανατροπή και αποδεικνύει ότι το καθεστώς ήταν πολύ πιο σάπιο από ό,τι πίστευαν και αιφνιδιάστηκαν και στην Δύση, που δεν το περίμεναν τι θα συνέβαινε μέσα σε μία εβδομάδα».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία του Ερντογάν αυξάνει την επιρροή της. Ωστόσο, υπάρχει ένας κίνδυνος για την Τουρκία, αυτός της υπερέκθεσης. Η Μέση Ανατολή είναι πολύ συχνά ένας λάκκος με φίδια, κι όποιος έχει βάλει το χέρι του μέσα στο λάκκο, τα φίδια των ”δάγκωσαν”», σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης.

18:35
Σωτήρης Σκουλούδης

Ζώνη ασφαλείας στα Υψίπεδα του Γκολάν από το Ισραήλ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ισραηλινού στρατού στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ καθώς προχώρησε στο να καταλάβει μια ζώνη ασφαλείας στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν εν μέρει από το Ισραήλ το 1967, με μια ζώνη ασφαλείας που χωρίζει το τμήμα που ελέγχουν και την επικράτεια που εξακολουθεί να κατέχει η Συρία και δημιουργήθηκε το 1974.

Μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή (8/12), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το τέλος της διακυβέρνησής του σήμαινε ότι η 50χρονη «συμφωνία αποδέσμευσης» μεταξύ των δύο χωρών είχε καταρρεύσει και «οι συριακές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους».«Διέταξα χθες τον ισραηλινό στρατό να καταλάβει την προστατευτική ζώνη και τις κοντινές θέσεις διοίκησης. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», δήλωσε.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία αναγνωρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ως κατεχόμενα, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους πέντε πόλεων της νότιας Συρίας, προτρέποντάς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους «μέχρι νεωτέρας».

Ο στρατός επικαλέστηκε ως λόγο τις μάχες που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

18:26
Σωτήρης Σκουλούδης

Στη Δαμασκό ο ηγέτης των τζιχαντιστών

Ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι μετέβη στο περίφημο τέμενος των Ομεϋάδων της Δαμασκού, όπου εκφώνησε μια ομιλία, αφού νωρίτερα οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη συριακή πρωτεύουσα, ανατρέποντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τη στιγμή που έμπαινε στο εμβληματικό τέμενος, στην Παλιά Πόλη της Δαμασκού, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) το πλήθος τον υποδέχτηκε με την κραυγή «Αλλάχ Ακμπαρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Στην ομιλία του είπε ότι το καθεστώς του Άσαντ "φυλάκισε χιλιάδες πολίτες του άδικα και χωρίς κανένα έγκλημα", προσθέτοντας ότι "σήμερα, ανταμειφθήκαμε με αυτή τη νίκη. Αυτή η νίκη είναι για όλους τους Σύρους".

18:21
Σωτήρης Σκουλούδης

Οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία πανηγυρίζουν

Πρόκειται για εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους πλέον ανοίγει ο δρόμος του επαναπατρισμού.

17:57
Σωτήρης Σκουλούδης

ΟΗΕ: Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι "ωμότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά"

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στη Συρία χαιρέτισαν σήμερα την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά έκαναν έκκληση να "μην επαναληφθούν ποτέ ξανά" οι "ωμότητες" που διέπραξε το καθεστώς του.

"Η σημερινή μέρα είναι μια νέα ιστορική αρχή για τον συριακό λαό που υπέφερε βία και απερίγραπτες ωμότητες τα τελευταία 14 χρόνια", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην τύχη των κρατουμένων.

"Επαφίεται σε εκείνους που θα είναι σε θέσεις ευθύνης στο εξής να διασφαλίσουν ότι τέτοιες ωμότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά πίσω από τους τοίχους (της φυλακής της) Σεντνάγια ή οποιουδήποτε άλλου κέντρου κράτησης στη Συρία", προσθέτουν.

17:40
Σωτήρης Σκουλούδης

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους 5 συριακών πόλεων "να μείνουν στα σπίτια τους"

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση σήμερα προς τους κατοίκους πέντε πόλεων της νότιας Συρίας, προτρέποντάς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους «μέχρι νεωτέρας».

Ο στρατός επικαλέστηκε ως λόγο τις μάχες που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

17:40
Σωτήρης Σκουλούδης

Ο αρχηγός των ανταρτών στο ιστορικό τέμενος των Ομεϋάδων

Ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι μετέβη σήμερα το απόγευμα στο περίφημο τέμενος των Ομεϋάδων της Δαμασκού, όπου εκφώνησε μια ομιλία, αφού νωρίτερα οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη συριακή πρωτεύουσα, ανατρέποντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τη στιγμή που έμπαινε στο εμβληματικό τέμενος, στην Παλιά Πόλη της Δαμασκού, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) το πλήθος τον υποδέχτηκε με την κραυγή «Αλλάχ Ακμπαρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

17:39
Σωτήρης Σκουλούδης

Πλιάτσικο στο παλάτι του Άσαντ

Δείτε εικόνες, που σηματοδοτούν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής...

Σχετικές ειδήσεις