ΕΕ: Νέες κυρώσεις εις βάρος της Κριμαίας
Νέες κυρώσεις με στόχο την Κριμαία, απαγορεύοντας κάθε ευρωπαϊκή επένδυση στην ουκρανική αυτή χερσόνησο, καθώς και τις κρουαζιέρες, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτώντας έτσι την αντίθεσή της στην «παράνομη προσάρτησή της» από τη Ρωσία.
«Η ΕΕ επέβαλε σημαντικές επιπλέον κυρώσεις αναφορικά με τις επενδύσεις, τις υπηρεσίες και τις ανταλλαγές με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, με το στόχο να υπογραμμίσει και πάλι την πολιτική της Ένωσης, η οποία έγκειται στο ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτησή τους από τη Ρωσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τα 28 κράτη μέλη.
Οι νέοι περιορισμοί - οι οποίοι έχουν στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, αλλά και τον τουρισμό, ενώ εγκρίθηκαν από τις 28 κυβερνήσεις της ΕΕ λίγο πριν οι ηγέτες της Ένωσης συζητήσουν την ουκρανική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες - θα τεθούν μάλιστα σε ισχύ το Σάββατο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «από τις 20 Δεκεμβρίου οι επενδύσεις στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη απαγορεύονται. Οι Ευρωπαίοι και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις της Κριμαίας ή να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».
Εξάλλου, «τα ταξιδιωτικά γραφεία της ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη». Ιδιαίτερα από τις 20 Μαρτίου 2015 «τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια δεν θα μπορούν πλέον να σταθούν σε λιμάνια που βρίσκονται στη χερσόνησο της Κριμαίας, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», διευκρίνισε η ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει για «όλα τα πλοία που ανήκουν σε Ευρωπαίο εφοπλιστή ή βρίσκονται υπό τον έλεγχό του ή έχουν σημαία κράτους μέλους».
Επίσης, η ΕΕ απαγορεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές τεχνολογιών και αγαθών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, καθώς και την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, αερίου και μεταλλευμάτων.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» τις νέες αυτές κυρώσεις, κάνοντας λόγο για διάκριση κατά της Χερσονήσου.
«Οι Βρυξέλλες θα όφειλαν να συνειδητοποιήσουν ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας: «Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη κάθε διάκριση σε βάρος των κατοίκων της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης που βασίζεται σε πολιτικούς λόγους».
Στο μεταξύ, η στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο ξεκινά σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρός του, Ντόναλντ Τουσκ, έχει χαρακτηρίσει άλλωστε ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα των χωρών στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη σχέση με τη Μόσχα, την ώρα που πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέου Ψυχρού Πολέμου.
Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας «αποκλιμάκωσης» των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω ότι σήμερα, αν οι κινήσεις της Ρωσίας είναι αυτές που αναμένουμε, δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις», δήλωσε ο Ολάντ, εκτιμώντας «ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πρόσφορο να εξετάσουμε πώς μπορούμε να δεσμευθούμε και εμείς σε μια αποκλιμάκωση».
«Από τη στιγμή που η Ρωσία δεσμευθεί σε μια διαδικασία που μπορεί να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία, δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Ολάντ, «το συμφέρον όλων, το συμφέρον της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ευρώπης είναι να μπορέσουν να βρεθούν γρήγορα λύσεις»…