Νεπάλ: Βιβλική καταστροφή από τα 7,9R
Τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 80 ετών ζει σήμερα (25/04) το Νεπάλ και συγκεκριμένα η πρωτεύουσα Κατμαντού και η πόλη Ποκχάρα στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,9R, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 1.400, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων και σπιτιών. Οκτώ νεκροί στο Έβερεστ.
Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από την ώρα του σεισμού
Ο Εγκέλαδος χτύπησε το Νεπάλ λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και ο κύριος σεισμός (το επίκεντρό του εντοπίστηκε 88 χλμ. μακριά από το Κατμαντού, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 14,88 χλμ.) ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός σε Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Από την πρώτη στιγμή, τα μηνύματα ήταν δυσοίωνα. Παρότι η πρώτη ενημέρωση από τις Αρχές έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, έμοιαζε ως δεδομένο ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί από τη στιγμή που πάρα πολλά σπίτια και κτίρια είχαν καταρρεύσει. Ανάμεσά τους και ο ιστορικός πύργος του Κατμαντού, Νταράρα, που χτίστηκε το 1832 και αποτελούσε ιστορικό ορόσημο και από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι απ' όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.
Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στον πύργο την ώρα του σεισμού, τα μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 παγιδευμένους στα συντρίμμια, την ίδια ώρα βέβαια που ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι οι επισκέπτες ήταν περίπου 400! Τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε λιγότερο από μία ώρα και αφού πρώτα το Κατμαντού ταρακουνήθηκε από μετασεισμό μεγέθους 6,6R, οι Αρχές ανέβασαν τον απολογισμό στους 450 νεκρούς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με διεθνή Μέσα, υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και στην Ινδία, αλλά και στο Πακιστάν, ενώ περίπου 30 ορειβάτες τραυματίστηκαν από τις χιονοστιβάδες που προκλήθηκαν στο Έβερεστ εξαιτίας του σεισμού.
Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.
Ο νεότερος απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη χώρα ξεπερνάει τους 1400 νεκρούς και περίπου τους 30 στις γειτονικές χώρες, ενώ όπως έγινε γνωστό, τη ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 10 ορειβάτες που βρίσκονταν στο Έβερεστ.
Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα.
Στο όρος Έβερεστ, «μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.
Από τη χιονοστιβάδα αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών» ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, προσέθεσε ο ίδιος.
Σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων
Τα σωστικά συνεργεία σε συνεργασία με τις δυνάμεις του στρατού επιχειρούν να εντοπίσουν επιζώντες κάτα από τα συντρίμμια σπιτιών και κτιρίων. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα είναι γεμάτα, ενώ ενδεικτική της κατάστασης είναι και η κίνηση της Google που επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και «ανέβασε» στο διαδίκτυο σελίδα ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό αγνοουμένων (person finder page). Οι Αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις ώστε ο κόσμος να παραμείνει έξω από τα σπίτια, υπό τον φόνο ενός άλλου σεισμού ή κάποιου πολύ δυνατού μετασεισμού.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτίρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.
«Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Τα πάντα έπεσαν στο έδαφος. Οι τοίχοι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου γκρεμίστηκαν. Οι πύλες στο εθνικό στάδιο κατέρρευσαν» περιέγραψε ένας κάτοικος του Κατμαντού, ο Ανούπα Σρέστα.
«Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται» μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.
Αποστολή βοήθειας από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.
Διεθνής κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας
Η διεθνής βοήθεια για το Νεπάλ οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την εκτίμηση των αναγκών και την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.
Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ενισχύσεις ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Παρίσι. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και των κατολισθήσεων, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.
Εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λογο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, ενώ η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Action contre la Faim έχει στείλει επί τόπου ομάδες για την αποτίμηση των αναγκών.
Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.
Μνήμες 1934...
Από το 1934 είχε να βιώσει το Νεπάλ ανάλογα ισχυρό σεισμό. Στις 15 Ιανουαρίου εκείνου του έτους, ο Εγκέλαδος χτύπησε με 8R και έγινε αιτία να χαθούν περίπου 10.000 ζωές στο Νεπάλ και ακόμη 7.500 στην Ινδία. Το Κατμαντού είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να χτιστεί ξανά η πόλη και να σταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους.