Σήμερα η έκτακτη σύνοδος για το προσφυγικό - Πιέσεις στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πλήρη αποτυχία της να πείσει την Τουρκία να ελέγξει την κατάσταση στα παράλιά της, ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Σήμερα η έκτακτη σύνοδος για το προσφυγικό - Πιέσεις στην Ελλάδα
4'

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ - ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στη σημερινή Σύνοδο που έχει συγκαλέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα. Το υπερ-κέντρο θα στεγαστεί σε πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το θέμα αποκάλυψε ο Spiegel και σύμφωνα με τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις της.

Εν τω μεταξύ, τρεις ακόμα χώρες στην Κεντρική Ευρώπη, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, σημερινής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

Την ίδια στιγμή ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απηχούν σχόλια άλλων ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, που ανησυχούν οτι η ευρείας κλίμακας μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.

Δεν μπορεί χώρες σαν τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να δέχονται τη μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο, δήλωσε ο Ρούτε στη δημόσια τηλεόραση χθες, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση. Επενδύσαμε πάρα πολύ σ' αυτούς και τώρα κάνουν πολύ λίγα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ, είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη μέλη που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά τους.

Τα πιο φτωχά ανατολικά μέλη της ΕΕ αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ύψωσε έναν φράκτη κατά μηκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία.

Πολιτικό ζήτημα το προσφυγικό -Φόβοι για άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, φάνηκε να παίρνει το μέρος των ανατολικοευρωπαίων συναδέλφων του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η υπεράσπιση των συνόρων της ηπείρου είναι η σημαντικότερη από τις αποστολές που έχει η ΕΕ.

Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δήλωσε ο Τουσκ, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη για ένα συνέδριο του Φιλελεύθερου Κομματος του Ρούτε, που είναι σύμμαχος της Πλατφόρμας Πολιτών του Τουσκ.

Μόνο τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία, πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στα ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε δημοσκοπήσεις σ' όλη την Ευρώπη. Στην Ολλανδία, το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τα υψηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, παρά την αντίθεση μερικών από τους κυβερνητικούς συμμάχους της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή