Πρόεδρος των ΗΠΑ: Τι θα καταργήσει στις πρώτες 100 μέρες αν εκλεγεί ο Τραμπ!
Οι Αμερικάνικες εκλογές 2016 βρίσκονται σχεδόν μια «ανάσα» από τη διεξαγωγή τους και όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική μάχη στις ΗΠΑ, έτσι και στην μονομαχία Τραμπ - Κλίντον, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ο περίπλοκος τρόπος εκλογής του νέου προέδρου.
Την ευθύνη της ανάδειξης του Αμερικανού προέδρου την έχει (με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του) ένα ειδικό σώμα, το «εκλεκτορικό κολέγιο», προερχόμενο από τις επί μέρους πολιτείες, σε αριθμό ίσο προς τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους συνολικά. Κάθε πολιτεία διαθέτει τόσους εκλέκτορες όσοι είναι οι βουλευτές τους οποίους, κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, στέλνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσαυξημένοι κατά δύο, που είναι ο κοινός για όλες τις πολιτείες αριθμός γερουσιαστών. Αυτό σημαίνει πως η κατανομή των εκλεκτόρων μεταξύ των πολιτειών δεν είναι απόλυτα ανάλογη του πληθυσμού τους, αφού υπεραντιπροσωπεύονται οι μικρότερες πολιτείες.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Οι εκλέκτορες είναι 538 (δηλαδή τα 435 μέλη της βουλής των αντιπροσώπων + 100 γερουσιαστές + οι 3 εκπρόσωποι της πολιτείας Columbia, που είναι αποκλειστική δικαιοδοσία του Κογκρέσου με πρωτεύουσα την Ουάσινγκτον).
Άρα, για την εκλογή προέδρου χρειάζονται 270 μεγάλοι εκλέκτορες. Όταν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώνει αυτόν τον αριθμό, ή την εκάστοτε απόλυτη πλειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος, ο πρόεδρος επιλέγεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ των τριών υποψηφίων που προηγούνται σε αριθμό εκλεκτόρων.
Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Καλιφόρνια διαθέτει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ορισμένες μικρές πολιτείες και το εκλογικό διαμέρισμα της Κολούμπια (όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον έχουν μόνο τρεις εκλέκτορες.
Σχεδόν σε όλες τις πολιτείες – με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή των εκλεκτόρων, δηλαδή ο νικητής υποψήφιος πρόεδρος που έχει διαφορά έστω και μιας ψήφου από τον αντίπαλό του αποσπά το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας.
Για να γίνει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 ψήφους μέσα στο Σώμα των Εκλεκτόρων.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου.
Παράδειγμα ο Αλ Γκορ το 2000, ο οποίος αν και συγκέντρωσε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον κ. Μπους εντούτοις δεν πέρασε την είσοδο του Λευκού Οίκου, καθώς ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε συγκεντρώσει περισσότερους εκλέκτορες.
Τι θα κάνει ο Τράμπ αν εκλεγεί
Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές ασχολούνται με το τι θα κάνει ο Τράμπ αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ
Η αλήθεια είναι ότι 70χρονος Τραμπ θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω στη χώρα, να κάνει μια ριζική αλλαγή πορείας, μια «αντεπανάσταση» στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του
Ο Τραμπ, επί της ουσίας, θέλει να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις του Ομπάμα.
Βασικά στοιχεία του δόγματος Τραμπ περιστρέφονται γύρω απ' την ακύρωση όλων όσων έκανε ο προκάτοχός του στο ύπατο αξίωμα τις δύο προηγούμενες τετραετίες.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο ο Τραμπ θέλει να αντικαταστήσει το περίφημο Obamacare, - τον νόμο Ομπάμα για την καθολική υγειονομική ασφάλιση.
Σκοπεύει να βάλει φραγμό στους προερχόμενους από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών οργανώσεων μετανάστες, να θέσει σε εφαρμογή «εξονυχιστικούς ελέγχους» για όλους όσους θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ και να σταματήσει το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για την εισδοχή Σύρων προσφύγων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Παράλληλα ο Τραμπ θέλει να ακυρώσει όλα τα «αντισυνταγματικά» προεδρικά διατάγματα του Ομπάμα, από εκείνο που αφορά στον έλεγχο των όπλων μέχρι την απαγόρευση απέλασης παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, έχει εκφράσει την επιθυμία να παγώσει τις χρηματικές συνεισφορές της Ουάσιγκτον σε προγράμματα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, να επανεξετάσει τη συμμετοχή της χώρας του στο «απηρχαιωμένο», όπως το έχει χαρακτηρίσει, ΝΑΤΟ, να αναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να επανεξετάσει την πολιτική των ΗΠΑ στη μεθόριο με το Μεξικό.