Αποτελέσματα εκλογών Ολλανδία: Θρίαμβος Ρούτε μέσω... Τουρκίας

Ειδήσεις - Ολλανδικές εκλογές: Ανέφικτος δείχνει ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού - Όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους τουλάχιστον τέσσερα κόμματα - Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (16/03).

Αποτελέσματα εκλογών Ολλανδία: Θρίαμβος Ρούτε μέσω... Τουρκίας
7'

Το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δείχνει να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Αναλυτικά:
VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών
PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες
D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Δείτε το exit poll με τον πιθανό αριθμό εδρών των κομμάτων και τη σύγκριση με τις εκλογές του 2012

exit poll

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

To VVD θα εξασφαλίσει 31 από τις συνολικά 150 έδρες, καταγράφοντας πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012. Βρίσκεται ωστόσο μπροστά από το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 30 ετών.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit polls, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Μάλιστα, ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls, διαβεβαίωσε πως «ο Ρούτε δεν έχει απαλλαγεί ακόμα από εμένα».

«Γρίφος» ο σχηματισμός κυβέρνησης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Exit Polls, όλα δείχνουν ότι δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στην βουλή των 150.

Η μια θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους που αθροίζουν 85 έδρες.

Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.

RUTTE

Με τις σημερινές εκλογές, μετά το σοκ του Brexit, ανοίγει ένας ιστορικής σημασίας εκλογικός κύκλος που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι το τέλος του 2017 και μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όλοι συμφωνούν, πως η Ευρώπη μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα.

Μετά το Brexit στη Βρετανία και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον σχηματισμό του ισλαμοφοβικού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος σημείωσε πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αφού είχε παραμείνει για πολλούς μήνες στην κορυφή.

Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού», ανέφερε.

Κρέμασαν τουρκικές σημαίες σε εκλογικό κέντρο του Άμστερνταμ

Ο δήμος του Άμστερνταμ απομάκρυνε σήμερα υλικό που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη στήριξης προς την κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο ήταν διαθέσιμο σε ένα εκλογικό τμήμα στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπως έγραψε η εφημερίδα Het Parool.

Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν στο Twitter δείχνουν ότι το εκλογικό τμήμα ήταν διακοσμημένο με τουρκικές σημαίες.

Τα προγνωστικά πριν κλείσουν οι κάλπες

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες 14 Μαρτίου δείχνουν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε έχει αποκτήσει προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς.

Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.

Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο ενώ άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.

Η εκλογική επίδοση του PVV θα αποτελέσει τεστ πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πάντως, ο Γκεερτ Βίλντερς «είναι πατριώτης», όπως δήλωσε στα δίκτυα RFI και France 24.

Στο πολιτικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται σε ένα φυλλάδιο, ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την διάθεση του κορανίου και να κλείσει τα τζαμιά, σε μία χώρα όπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Από την άλλη, το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.

Το CDA, το οποίο κυριαρχούσε επί σειρά ετών στα ολλανδικά πολιτικά πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πρότεινε την επιβολή στους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την διπλή υπηκοότητα.

Ακόμη και αν είναι ο νικητής των εκλογών ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του. Αριθμός ρεκόρ πολιτικών σχηματισμών, 28 κόμματα, συμμετέχει στις εκλογές σε ένα τόσο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που αναμένεται ότι θα χρειασθούν εβδομάδες για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Περιπλέκοντας την εικόνα, μία διπλωματική κρίση ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Αγκυρα, μετά την απαγόρευση της συμμετοχής τούρκων υπουργών σε δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν και του «ναι» στο δημοψήφισμά του, στις 16 Απριλίου, σε ολλανδικό έδαφος

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή