Παγκόσμια ανησυχία: Η Γη κινδυνεύει – Ακραίες θερμοκρασίες με τρομακτικές συνέπειες για τον πλανήτη

Συναγερμό κρούουν οι επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι εδώ και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη μας. Την ώρα που Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία «ψήνονται», στην Ελλάδα, Ιούλιο μήνα, θρηνούσαμε θύματα από την σφοδρή κακοκαιρία. Αν ο καύσωνας που «χτύπησε» την Βόρεια Ευρώπη κατευθυνθεί προς την Γροιλανδία και οι πάγοι λιώσουν... η συνέχεια θα είναι δραματική.

Παγκόσμια ανησυχία: Η Γη κινδυνεύει – Ακραίες θερμοκρασίες με τρομακτικές συνέπειες για τον πλανήτη
5'

Το τέλος του 2019 είναι ακόμη μακριά, όμως έχει ήδη καταγράψει καύσωνες και ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών από την Ευρώπη μέχρι το Βόρειο Πόλο, γεγονότα που προκαλούνται από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη προϊόντος των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες αποτελούν αναμφίβολα σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και αν οι επιστήμονες είναι ορισμένες φορές διστακτικοί να αιτιολογήσουν ένα εξαιρετικά ειδικό μετεωρολογικό φαινόμενο, όσο σημαντική και αν είναι η κλιματική απορρύθμιση.

Ο πιο θερμός Ιούνιος

Ο Ιούνιος 2019 ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, εκθρονίζοντας τον Ιούνιο 2016.

Το ρεκόρ αυτό οφείλεται σε έναν εξαιρετικού χαρακτήρα καύσωνα στην Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ήταν 2°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Η νότια Αμερική έζησε επίσης τον πιο θερμό της Ιούνιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία της Ατμόσφαιρας.

Ρεκόρ εν σειρά στην Ευρώπη

Η Ευρώπη επλήγη από δύο καύσωνες σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, τον πρώτο, εξαιρετικά πρώιμο, στο τέλος Ιουνίου και έναν δεύτερο, εξαιρετικά έντονο τον Ιούλιο.

Κατά την διάρκεια του πρώτου επεισοδίου καύσωνα, στην Γαλλία συνετρίβη το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με τους 46°C που μετρήθηκαν στις 28 Ιουνίου στην Βεράργκ της νότιας Γαλλίας. Το προηγούμενο ρεκόρ, 44,1°C, είχε καταγραφεί το 2003.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου καύσωνα, που βαίνει προς το τέλος του, οι θερμοκρασίες παρέμειναν κάτω από το όριο αυτό, αλλά το όριο των 40°C, που εδώ και πενήντα χρόνια αποτελούσε εξαιρετικού χαρακτήρα γεγονός στην Γαλλία, ξεπεράσθηκε σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπως στο Παρίσι, όπου οι 42,6°C συνέτριψαν το ρεκόρ των 40,4°C του 1947.

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν αυτήν την εβδομάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις πολλές φορές, το απόλυτο ρεκόρ τους, όπως η Γερμανία (42,6°C), το Βέλγιο (41,8°C) και η Ολλανδία (40,4°C).

Από το 2015, βλέπουμε κύματα ακραίας ζέστης κάθε χρόνο κάπου στην Ευρώπη, είτε στην νότια Ευρώπη είτε στην βόρεια Ευρώπη, σχολιάζει ο Ρομπέρ Βοτάρ, κλιματολόγος του Εργαστηρίου Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος.

Ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του δικτύου World Weather Attribution υπολόγισαν στις αρχές του Ιουλίου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει καταστήσει τον καύσωνα του Ιουνίου στην Γαλλία «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο» σε σχέση με τις συνθήκες που θα ίσχυαν αν ο άνθρωπος δεν είχε μεταβάλει το κλίμα. Τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουν τον καύσωνα αυτής της εβδομάδας που πλησιάζει στο τέλος του.

Στο πρώτο εξάμηνο 2019, έντονοι καύσωνες καταγράφηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, το Πακιστάν και σε ορισμένες ζώνες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, που προβλέπει ότι θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια καύσωνα αυτό το καλοκαίρι στο βόρειο Ημισφαίριο.

Μετεωρολογική βόμβα κατευθύνεται στη Γροιλανδία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO), με αφορμή τον σφοδρότατο κύμα καύσωνα που πλήττει για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι την Ευρώπη.

Η Γηραιά Ήπειρος βάλλεται από θερμοκρασίες ρεκόρ, με τον καύσωνα να δείχνει τάση κατεύθυνσης προς την Γροιλανδία, απειλώντας να προκαλέσει τήξη του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε δραματικά επίπεδα.

Η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του WMO, δήλωσε ότι μάζες θερμού αέρα που προέρχονται από την Βόρεια Αφρική ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την συντριβή των ρεκόρ κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «τελείως απίστευτο».

Βόρειος Πόλος

Στα μέσα του Ιουλίου, ο υδράργυρος έφθασε τους 21°C στο Αλερτ, την βορειότερη κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 20°C είχε μετρηθεί τον Ιούλιο 1956 αλλά, από το 2012, έχουν μετρηθεί πολλές ημέρες με θερμοκρασίες ανάμεσα στους 19°C και τους 20°C στον σταθμό αυτόν που βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ποια θέση θα πάρει το 2019;

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη. Το 2018 κατατάχθηκε τέταρτο με μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη κατά 1°C υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Με +1,2°C , το 2016, που χαρακτηρίσθηκε από την έντονη επίδραση του el Nino, είναι προς το παρόν η θερμότερη χρονιά, μπροστά από το 2015 και το 2017.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία της Ατμόσφαιρας, για το 2019, η περίοδος Ιανουαρίου-Ιουνίου είναι η δεύτερη θερμότερη στην ιστορία, ίση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και μπροστά από την ίδια περίοδο του 2016.

«Η Αμερικανική Υπηρεσία της Ατμόσφαιρας εκτιμά ότι το 2019 θα είναι στο τοπ των 5 θερμότερων ετών και ότι το διάστημα 2015-2019 η πιο θερμή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιοχάνες Κάλμαν, διευθυντής του τμήματος Κλίματος και Υδάτων της υπηρεσίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή