Έκθεση – σοκ: Ο πλανήτης κινδυνεύει – Η γη νοσεί

Η κλιματική κρίση υπονομεύει την ικανότητα της γης να συντηρεί την ανθρωπότητα με τους κλιμακωτούς κινδύνους να γίνονται ολοένα και σοβαρότεροι καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, προειδοποιεί μία έκθεση – ορόσημο του ΟΗΕ, με συντάκτες μερικούς από τους σπουδαιότερους επιστήμονες στον κόσμο.
3'

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, επισημαίνει η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αυξάνει τις ξηρασίες, τη διάβρωση του εδάφους και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ενώ μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών στους τροπικούς και προκαλεί τήξη των μόνιμα παγωμένων εδαφών κοντά στους πόλους.

Περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα επιφέρει πρωτοφανείς κλιματικές συνθήκες στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, με εν δυνάμει ενίσχυση της φτώχειας, της μετανάστευσης και των συγκρούσεων και αυξανόμενη καταστροφή στα μεγάλα δάση του Βορρά.

Η έκθεση καθιστά σαφές πως η ανθρωπότητα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν φαύλο κύκλο και έναν ενάρετο κύκλο. Μια συνέχιση της καταστροφής των δασών και οι τεράστιες εκπομπές από τα βοειδή και άλλες πρακτικές εντατικής γεωργίας θα οξύνουν την κλιματική κρίση, καθιστώντας τις συνέπειες για τη γη ακόμα χειρότερες.

Τέλος πρέπει επίσης να μπει, σύμφωνα με την έκθεση της IPCC, στη χρήση ορυκτών καυσίμων, ώστε να αποφευχθεί μία «μη αναστρέψιμη απώλεια οικοσυστημάτων της γης, που είναι απαραίτητα για την τροφή, την υγεία και ένα βιώσιμο φυσικό περιβάλλον».

«Πρόκειται για την τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Ντέιβ Ρίε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και εξωτερικός εμπειρογνώμονας της έκθεσης. «Μία γη που περιορίζεται, ένας ανθρώπινος πληθυσμός που επεκτείνεται και όλα αυτά μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Η Γη ουδέποτε ένιωθε μικρότερη, τα φυσικά της οικοσυστήματα ουδέποτε αντιμετώπισαν μία τόσο άμεση απειλή».

Σύμφωνα με τον Πίρς Φόρστερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Λιντς, «αυτή η σημαντική έκθεση δείχνει πως πρέπει να αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαμε τη γη μας αν θέλουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Συνοπτικά χρειαζόμαστε λιγότερα βοσκοτόπια και περισσότερα δέντρα».

Η γη ήδη δυσκολεύεται επισημαίνει ο καθηγητής Τζιμ Σκία, από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή και η κλιματική αλλαγή κάνει την κατάσταση όλο και χειρότερη.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου τα δύο τρίτα των εδαφών που δεν καλύπτονται από πάγους επηρεάζονται σήμερα άμεσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η κακή χρήση της γης βρίσκεται επίσης πίσω από σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου – με την καταστροφή των δασών, τα τεράστια κοπάδια βοειδών και την κατάχρηση χημικών λιπασμάτων και είναι οι βασικοί παράγοντες. Οι εκπομπές που σχετίζονται με τα λιπάσματα έχουν εννεαπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών εντείνει την ερημοποίηση, ιδιαίτερα στην Ασία και την Αφρική, με την αμερικανική ήπειρο καθώς και την περιοχή της Μεσογείου να βρίσκονται σύμφωνα με την έκθεση σε κίνδυνο.

Ένα από τα πλέον δυσοίωνα συμπεράσματα της IPCC είναι πως το έδαφος από το οποίο εξαρτάται εξ ολοκλήρου η ανθρωπότητα, χάνεται 100 και πλέον φορές ταχύτερα από ό,τι σχηματίζεται στις καλλιεργούμενες περιοχές.

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ικαρία: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις του ιατροδικαστή για το θάνατο της αστροφυσικού (vid)