Φρίκη στη «Λίμνη των νεκρών»: Βρέθηκαν σκελετοί Ελλήνων

Νέα έρευνα προσπαθεί να ρίξει το πέπλο μυστηρίου που περιβάλλει την «Λίμνη των Σκελετών» στα Ιμαλάια. Κάθε χρόνο με το λιώσιμο των πάγων πληθαίνουν οι θεωρίες για την προέλευση των εκατοντάδων ανθρώπινων λειψάνων που κάνουν την εμφάνισή τους.

Φρίκη στη «Λίμνη των νεκρών»: Βρέθηκαν σκελετοί Ελλήνων
Shutterstock.com / nature.com
3'

Η λίμνη, επισήμως γνωστή ως Roopkund, βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων και «φιλοξενεί» λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων, τα οποία είναι ευδιάκριτα όταν λιώνουν οι πάγοι.

Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την ιστορία της λίμνης Roopkund ξεκινάει το 1942 όταν εντοπίστηκαν οι πρώτοι σκελετοί.

Βρετανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν έρευνες στην περιοχή αρχικά υποστήριξαν πως θα μπορούσαν να ανήκουν σε Ιάπωνες στρατιώτες, αλλά αυτή εκδοχή καταρρίφθηκε λίγο αργότερα καθώς χρονολογούνταν πολύ πιο πριν.

Όταν λιώνουν οι πάγοι στην περιοχή, τον Αύγουστο, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τα ανθρώπινα λείψανα. Μαζί με τους σκελετούς άλλωστε έχουν εντοπιστεί και άλλα πράγματα στη «Λίμνη των Νεκρών». Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα και κοσμήματα, τα οποία και εξετάζουν πολλοί ανθρωπολόγοι προσπαθώντας να δώσουν μια απάντηση σχετικά με την «εποχή» των λειψάνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ομάδα του National Geographic ανακάλυψε 30 σκελετούς, κάποιοι από αυτούς διατηρούσαν ακόμα κομμάτια σάρκας. Γεγονός που μάλλον οφείλεται στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Οι γενετιστές Niraj Rai και Manvendra Singh που συνέλεξαν γενετικό υλικό από 100 σκελετούς και το συνέκριναν με αυτό του λαού της Ινδίας, διαπίστωσαν ότι το 70% είχε κοινά χαρακτηριστικά με του ιρακινού πληθυσμού ενώ το υπόλοιπο ταίριαζε με αυτό των Ινδών.

Παρόλα αυτά, καμία επιστημονική ομάδα ή ερευνητής δεν έχει μπορέσει ακόμα να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το σε ποιους ανήκουν τα εν λόγω ανθρώπινα λείψανα

Έρευνες πραγματοποιούνται συνεχώς με ανθρωπολόγους, γενετιστές και βιολόγους να αναπτύσσουν νέες θεωρίες σχετικά με την ιστορία της «Λίμνης των Νεκρών».

«Ελληνικοί» σκελετοί στα Ιμαλάια; - Τι δείχνει νέα έρευνα

Ομάδα ερευνητών που εξέτασε 38 σκελετούς ανακάλυψε ότι 14 από τους νεκρούς κατά πάσα πιθανότητα κατάγονταν από τις ακτές της ανατολικής Μεσόγειου και προσομοιάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την παρουσία των «ελληνικών» σκελετών στα Ιμαλάια, όμως χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 1.600 και του 1.900 μΧ.

Αντίθετα, 23 άλλοι σκελετοί ταιριάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μία χιλιετία νωρίτερα, μεταξύ του 7ου και του 10ου αιώνα μΧ. Ένα ακόμα νεκρός προήλθε από την νοτιοανατολική Ασία.

Διαφορές βρέθηκαν και στις διατροφικές συνήθειες ανάμεσα στις δύο ομάδες, ενισχύοντας τα ευρήματα από τις χρονολογήσεις και τις γενετικές ανασυνθέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι «ένοικοι» της Roopkund έχασαν την ζωή τους σε διαφορετικά θανατηφόρα γεγονότα. Πάντως, 13 άτομα από την «ελληνική» ομάδα κατά πάσα πιθανότητα συμπίπτουν χρονικά, άρα μπορεί να κινούνταν μαζί, ενώ οι νεκροί από την νότια Ασία μάλλον ανήκουν σε διάφορα ξεχωριστά «κύματα».

Η παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην παγωμένη λίμνη των Ιμαλαΐων παραμένει ανεξήγητη, αν και οι ερευνητές παραθέτουν τις κύριες προτάσεις.

Οι θεωρίες γύρω από την «Λίμνη των Νεκρών»

Τοπικοί θρύλοι κάνουν λόγο για ένα βασιλικό ζεύγος και την ακολουθία τους που κινούνταν για προσκύνημα προς τιμήν μίας θεότητας του βουνού, αλλά τιμωρήθηκαν για την απρεπή συμπεριφορά τους. Υπάρχει επίσης η εικασία ότι πρόκειται για στρατιωτική μονάδα ή για πλανόδιους εμπόρους που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

Άλλοι έχουν εικάσει ότι είναι θύματα επιδημιών, όμως οστεολογική εξέταση των 38 δειγμάτων κατέδειξε πως ήταν υγιείς σε γενικές γραμμές. Τρεις σκελετοί ωστόσο έφεραν μη θεραπευμένα κατάγματα, με τους μελετητές να υποθέτουν ότι προκλήθηκαν από σφοδρή χιονοθύελλα στην περιοχή της λίμνης.

Με πληροφορίες από New York Times, National Geographic, nature.com και Wikipedia

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή