Ένα χρόνο συμπληρώνει η αραβική εξέγερση

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Kυριακή από την αφορμή του ξεσπάσματος της αραβικής εξέγερσης, όταν μια ημέρα ένας πλανόδιος μανάβης ονόματι Μοχάμετ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στην επαρχιακή πόλη Σίντι Μπουζίντ της Τυνησίας.

Ένα χρόνο  συμπληρώνει η αραβική εξέγερση
2'


Την ημέρα που σε μια στιγμή απόγνωσης ο Μπουαζίζι έχυνε στο σώμα του τη βενζίνη, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως έναν μήνα αργότερα, ο αυταρχικός ηγέτης της χώρας Μπεν Αλί θα εγκατέλειπε κυνηγημένος την Τυνησία.

Εν τω μεταξύ είχαν προηγηθεί πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τις οποίες οι δυνάμεις του καθεστώτος αντιμετώπισαν δίχως έλεος.

Από τη μια πλευρά ο Μπεν Αλί προσπαθούσε να εξασφαλίσει την εξουσία και από την άλλη ο κόσμος διαδήλωνε αψηφώντας την απαγόρευση της kυκλοφορίας που είχε κηρύξει ο ίδιος.

Στη συνέχεια όταν συνειδητοποίησε ότι ούτε με τη βία αλλά και με κανένα άλλο τρόπο δε μπορούσε να διασφαλίσει την εξουσία εγκατέλειψε τη χώρα του, με την οικογένεια του, με πολλά χρήματα και κοσμήματα.

Παρ’όλα αυτά ο κόσμος δεν εγκατέλειψε τη μαχητικότητά από φόβο ότι το καθεστώς θα αλλάξει απλά πρόσωπο, αλλά όχι την ουσία του.

Ο Μοχάμετ Γκανούσι που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία αναγκάστηκε κι εκείνος να παραιτηθεί.

Ο διάδοχος του Κάιν Μπεν Εσέμπσι φάνηκε πιο αξιόπιστος με τις διαδηλώσεις να έχουν ήδη αραιώσει.

Δυστυχώς όμως η οικονομία έχει ήδη καταρρεύσει αφού η χώρα έχει παραλύσει από τις συνεχείς απεργίες των εργατών και τη στροφή των επενδυτών προς την Τυνησία.

Φυσικά οι τουρίστες ακύρωναν τα πακέτα διακοπών και έτσι ο υπουργός Οικονομικών Γιαλούλ Αγιέντ έφτασε στο σημείο να προειδοποιεί: «Εάν ο κόσμος δεν νοιώσει γρήγορα ότι εξαιτίας της δημοκρατίας ζει καλύτερα είναι πιθανό να ναυαγήσει η διαδικασία εκδημοκρατισμού».

Ο φόβος επιστροφής του καθεστώτος με ένα νέο πραξικόπημα είναι παρών

Τον Οκτώβριο οι Τυνήσιοι εξέλεξαν μια αναθεωρητική βουλή μέσα από τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών, οι οποίες ωστόσο κατέδειξαν πόσο βαθιά είναι τα ρήγματα στην τυνησιακή κοινωνία.

Στις εκλογές επικράτησαν οι μετριοπαθείς ισλαμιστές με ποσοστό της τάξεως του 40%.

Στον προεκλογικό αγώνα κυριάρχησε το θέμα της οικονομίας.

Η συνταγματική αναθεώρηση πέρασε σε δεύτερη μοίρα όπως ήταν αναμενόμενο αφού ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πλέον μηδενικός και η ανεργία αγγίζει το 20%.

Εξαιρετικά σημαντικές έχουν κριθεί οι μεταρρυθμίσεις στη αστυνομία και στη δημόσια διοίκηση που θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα εξαιτίας του κινδύνου επιστροφής του καθεστώτος με ένα νέο πραξικόπημα , ενώ η πλειονότητα των Τυνησίων αντιμετωπίζει αισιόδοξα το μέλλον.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή