Όλεθρος: Τρομακτική η έκταση της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο (pics+vids)

Η αποψίλωση της περιοχής του Αμαζονίου στη Βραζιλία σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου και της ίδιας περιόδου το 2018 , καταστρέφοντας άλλα 6.404,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικά (έναντι 3.336,7 km2). Αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα –προσωρινά- στοιχεία που έγιναν σήμερα γνωστά, αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 91,9%.

Όλεθρος: Τρομακτική η έκταση της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο (pics+vids)
Associated Press
2'

Μόνο τον μήνα Αύγουστο, χάθηκαν 1.700,8 km2, λιγότερα από τον Ιούλιο (όπου οι αριθμοί είχαν τετραπλασιαστεί), αλλά υπερτριπλάσια σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018 (526,5 km2), σύμφωνα με το σύστημα δορυφορικών ειδοποιήσεων DETER του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE).

Η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες: 738,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Μάιο, 936,3 km2 τον Ιούνιο, 2.255,4 km2 τον Ιούλιο και πλέον 1.700,8 km2 τον Αύγουστο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ίσως καταστραφούν 10.000 km2 δάσους συνολικά φέτος για πρώτη φορά από το 2008.

Δείτε εικόνες από τη μεγάλη καταστροφή στη gallery που ακολουθεί:

Εμπειρογνώμονες και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος εξηγούν αυτή την αύξηση της αποψίλωσης από τη δράση γεωργών, κτηνοτρόφων και άλλων που ενθαρρύνθηκαν από την υποστήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για την εκμετάλλευση περιοχών των αυτοχθόνων και προστατευόμενων περιοχών ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες αυτές καθώς και έρευνες για μεταλλεύματα.

Σύμφωνα με ειδικούς, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Αμαζονίου καθώς "η κορύφωση της αποψίλωσης σημειώθηκε τον Ιούλιο και αυτή των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο", επισήμανε η 'Ανε Αλενσάρ, η επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία (IPAM).

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Εκατοντάδες από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο βραζιλιάνικο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πιστεύεται ότι οφείλονται σε εμπρησμούς. Οικολόγοι και άλλοι θεωρούν πως ευθύνονται κερδοσκόποι, οι οποίοι καταστρέφουν δασικές εκτάσεις με σκοπό κατόπιν να πουλήσουν γη σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Στον Αμαζόνιο υπολογίζεται πως ζουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αυτόχθονες από περίπου 500 φυλές και τρία εκατομμύρια είδη του φυτικού και του ζωικού βασιλείου.

Ο Μακρόν ανήγγειλε ότι η G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς) ετοιμάζεται να παρουσία μια πρωτοβουλία για τον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτοκίνητα σε τιμή ευκαιρίας: Δημοπρασία στις 28/8 στη Λάρισα

Αίγιο: «Δεν έγινε τίποτα», είπε και έφυγε ο οδηγός - Νέα στοιχεία για την τραγωδία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή