Το Ιράν επικροτεί το σχέδιο για τη Συρία

Τη σύμφωνη γνώμη του Ιράν στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, εξέφρασε σήμερα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμίρ Αμπντολαχί.
1'

«Ό,τι αποδεχθεί ο πρόεδρος Άσαντ είναι αποδεκτό από το Ιράν», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

«Φυσικά θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο (...). Όμως πολλές θέσεις του Ιράν έχουν περιληφθεί στη συμφωνία», προσέθεσε.

Από τη μεριά του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε σήμερα τη Δαμασκό ότι κάνει ελιγμούς αποδεχόμενη το αραβικό σχέδιο προκειμένου να αποτραπεί η παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην κρίση στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς κάνει ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει να παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα της Συρίας (...) Δεν έχουν σκοπό να εφαρμόσουν καμία πρωτοβουλία», δήλωσε ο Μπουρχάν Γαλιούν, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου από την Τύνιδα, όπου το ΣΕΣ πραγματοποιεί τριήμερο συνέδριο.

«Επιθυμούμε μία πιο σκληρή στάση από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που θα αποφεύγει τις παγίδες του καθεστώτος που ψεύδεται», προσέθεσε ο Γαλιούν. «Καλούμε τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ να υπερασπιστούν του Σύρους δημιουργώντας ξεχωριστές και ασφαλείας περιοχές μέσα στη Συρία».

Το όργανο της αντιπολίτευσης μάλιστα έκανε λόγο ακόμα και για «χρήση βίας».

Στο μεταξύ χιλιάδες οπαδοί του προέδρου Άσαντ διαδήλωσαν σήμερα στη Δαμασκό λίγο μετά την υπογραφή του αραβικού σχεδίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.