Παγκόσμια ανησυχία για το κλίμα: Τα 5 τελευταία χρόνια τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας σε έκθεση του για το φαινόμενο του θερμοκηπίου επισημαίνοντας ότι οι εκπομπές αερίων αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πέντε έτη από το 2015 έως το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τη θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, έπειτα από το «καυτό» καλοκαίρι του 2019.

Παγκόσμια ανησυχία για το κλίμα: Τα 5 τελευταία χρόνια τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ
Προσήχθησαν 164 άνθρωποι εκ των οποίων τέθηκαν υπό κράτηση οι 111.
AP Photo/Martin Meissner
2'

Τα πέντε έτη από το 2015 έως το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τη θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, έπειτα από το «καυτό» καλοκαίρι του 2019, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, την παραμονή της Συνόδου για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία περίπου εξήντα ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

Η μέση θερμοκρασία για την περίοδο 2015-2019 θα είναι υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την περίοδο 1850-1900, τονίζεται σε αυτήν την έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την τάση των τεσσάρων προηγούμενων ετών, που ήταν ήδη τα θερμότερα τα οποία είχαν καταγραφεί, δηλαδή από το 1850. Ήταν επίσης γνωστό ότι ο Ιούλιος του 2019, που σηματοδοτήθηκε από πολλαπλά επεισόδια καύσωνα στην Ευρώπη, κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Δείτε το βίντεο του ΟΗΕ:

Άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχισαν την ανοδική πορεία τους το 2018. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επίσης αυξήθηκαν και για το 2019 θα είναι «τουλάχιστον το ίδιο υψηλές» σε σύγκριση με το 2018, προβλέπουν οι επιστήμονες, σε αυτήν την έκθεση του ΟΗΕ.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να φθάσει σε νέο υψηλό στα τέλη της χρονιάς 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ήτοι 410 μέρη ανά εκατομμύριο.

«Το χάσμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο» μεταξύ όσων η διεθνής κοινότητα θέλει να επιτύχει και της πραγματικότητας των σχεδίων δράσης για το κλίμα των χωρών, σημειώνεται στην έκθεση.

Πορεία στο Παρίσι

Περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες (21/9) σήμερα στην πορεία για το κλίμα στο Παρίσι, όμως η κινητοποίηση αυτή σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια: ακροαριστεροί διαδηλωτές παρεισφρήσαν από την πρώτη στιγμή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

AP_19264603391606.jpg

Οικολόγοι ακτιβιστές κατέλαβαν μια γέφυρα και μια πεζογέφυρα, απλώνοντας πανό. Σε ένα από αυτά, έγραφαν, στα αγγλικά: «Μακρόν, ο ρυπαντής της».

«Η νομαρχία έκανε τα πάντα για να παρεμποδίσει τη διαδήλωση», κατηγόρησε η Greenpeace τις αρχές, ενώ νωρίτερα είχε καταγγείλει τη ρίψη δακρυγόνων «σε μη βίαιους διαδηλωτές και σε οικογένειες».

Σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, οι κινητοποιήσεις ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές. Στη Λιόν συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι ενώ στο Στρασβούργο συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα 3.600, σύμρφωνα με την αστυνομία.

Στο Μπορντό, περίπου 750 "κίτρινα γιλέκα" ξεκίνησαν μαζί με την πορεία για το κλίμα αλλά λίγο αργότερα τα δύο μπλοκ χωρίστηκαν.

AP_19264506566987.jpg

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν στις πορείες αυτές περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Γαλλία: Αυτοκίνητο «μπούκαρε» σε Τέμενος (pics & vids)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή