Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο

Τη θέση που κατέχει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
4'

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση επεκτάθηκε και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, ενώ ο κ. Πομπέο αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που του παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, δίνοντας έμφαση στη περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

«Ο υπουργός Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ενισχυμένη περαιτέρω από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός μεταβίβασε την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της Ελλάδας ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και για την εκπλήρωση της δέσμευσης για δαπάνες 2% (αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ)», σημειώνει η ανακοίνωση.

Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους.

Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά, ο κ. Πομπέο είπε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων, να έχουμε αποκλιμάκωση και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο τόνισε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου. Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα.

Δείτε το βίντεο:

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της 'Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο πρωθυπουργός τόνισε κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr