«Πόλεμος» Τουρκίας - ΗΠΑ: Το «Like» που έφερε διπλωματική κρίση
Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης κλήθηκε σήμερα, Κυριακή, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να δώσεις εξηγήσεις για το «like» στο Twitter σχετικά με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Άγκυρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Αμερικανό επιτετραμμένο και του ζήτησε μια «ανοιχτή και ξεκάθαρη» εξήγηση σχετικά με το ζήτημα.
Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε επειδή ο λογαριασμός της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Twitter έκανε «like» σ' ένα μήνυμα που έγραφε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια πολιτική σκηνή χωρίς τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ο οποίος πρόσφατα ασθένησε.
Η διένεξη εκδηλώνεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ είναι τεταμένες εξαιτίας της επαπειλούμενης εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, μετά τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Ουάσινγκτον καθυστερεί τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση εκεί μιας «ασφαλούς ζώνης» από τις δύο χώρες.
Ο Μπαχτσελί είναι ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), κόμμα που είναι σύμμαχος του κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τα δύο κόμματα είχαν πέρυσι συμμαχήσει στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές και έχουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Χθες, Σάββατο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ έκανε «like» σ' ένα μήνυμα στο Twitter που έγραφε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια πολιτική σκηνή χωρίς τον Μπαχτσελί, ο οποίος αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα υγείας.
Το AKP έγραψε στο Twitter πως ο χρήστης που ανήρτησε το μήνυμα είναι καταζητούμενος για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, για το οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει πως ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, δήλωσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αμερικανική πρεσβεία πρέπει να ερευνήσουν το θέμα και πως μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή.
«Δείχνει πως κάποιοι που απασχολούνται στην Πρεσβεία καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να βλάψουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», έγραψε ο Τσελίκ στο Twitter.