Νόμπελ Οικονομίας 2019: Αυτοί είναι οι φετινοί νικητές
Οι τρεις οικονομολόγοι δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.
Δείτε την ανακοίνωση:
«Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», ανέφερε η Ακαδημία σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
«Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο», ανέφερε η Ακαδημία. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες».
Το βραβείο για την Οικονομία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 830.000 ευρώ), προστέθηκε αργότερα στην ομάδα των πέντε βραβείων που θεσπίστηκαν σύμφωνα με την διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ. Καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.
Το σημερινό είναι το τελευταίο Νόμπελ για φέτος ενώ έχουν ήδη γίνει γνωστοί οι νικητές για τα αντίστοιχα βραβεία για την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, τη λογοτεχνία καθώς και για το Νόμπελ Ειρήνης.
Ποιοι είναι οι νικητές:
Έσθερ Ντάφλο
Γεννημένη το 1972, η Γαλλοαμερικανίδα οικονομολόγος είναι η δεύτερη γυναίκα και η πιο νεαρή νικήτρια ή νικητής, στην κατηγορία αυτή.
«Το να αποδεικνύεις ότι είναι δυνατό για μια γυναίκα να πετύχει και να αναγνωριστεί για την επιτυχία της, ελπίζω ότι θα εμπνεύσει πολλές, πολλές ακόμα γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται και πολλούς άλλους ακόμα άνδρες να τους δώσουν το σεβασμό που αξίζουν», δήλωσε η Ντάφλο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του βραβείου.
Αμπχιγίτ Μπανερτζί
Ο 58χρονος Αμερικανός, γεννημένος στην Ινδία Μπανερτζί είναι καθηγητής οικονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης - Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Μάικλ Κρέμερ
Ο 54χρονος Κρέμερ, καθηγητής στο Χάρβαρντ, χρησιμοποίησε το πεδίο εργασίας για να ελέγξει πώς τα αποτελέσματα των σχολείων θα μπορούσαν να βελτιωθούν στη δυτική Κένυα στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Διαβάστε επίσης:
Αναδρομικά: Έρχεται η πρώτη δόση - Ποιοι και πόσα θα πάρουν (vid)
Έφτασαν στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας οι δυνάμεις του Άσαντ