Συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία: Οι κερδισμένοι, τα θολά σημεία και η στάση Κούρδων και Άσαντ
Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο μιας «κοινής τουρκο-αμερικανικής διακήρυξης στη βορειοανατολική Συρία» και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το βράδυ. «Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε», αποσαφήνισε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.
«Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση μόνο όταν (οι κουρδικές δυνάμεις) αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή», πρόσθεσε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε.
Ο Πενς δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν όταν η Τουρκία τερματίσει την στρατιωτική επίθεση όπως αναφέρεται στη συμφωνία.
«Πηγή της Ειρήνης» με εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους
Μετά από 9 μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ενώ έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.
Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.
Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.
Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.
Ικανοποίηση στις ΗΠΑ
Η συμφωνία έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό από την Ουάσιγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «σπουδαία μέρα» για την Τουρκία και τους Κούρδους. «Έχουμε μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας. «Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».
Το «αινιγματικό» tweet
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο πριν την ανακοίνωση του Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσιγκτον-Άγκυρας έκανε ένα «αινιγματικό» tweet που προϊδέαζε για τις ραγδαίες εξελίξεις που θα ακολουθούσαν.
«Φανταστικά νέα από την Τουρκία. Συνέντευξη Τύπου σε λίγο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών. Ευχαριστώ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα σωθούν πολλές ζωές!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Άγκυρα: «Πήραμε αυτό που θέλαμε»
«Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση μεταξύ του Μάικ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο CNNi.
Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι οι «τρομοκράτες θα απομακρυνθούν από την ασφαλή ζώνη μέσα σε πέντε μέρες».
«Η στρατιωτική επιχείρηση απέδωσε καρπούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι Τούρκοι ηγέτες θεωρούν ότι με αυτήν τη συμφωνία πέτυχαν μια απόλυτη νίκη.
Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οχτώ μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.
Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας
Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.
Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι βασικός σκοπός της Ουάσιγκτον ήταν η παύση των εχθροπραξιών και αυτόν τον σκοπό τον πέτυχε.
Ο κ. Πενς δήλωσε πως έχει μιλήσει με την ηγεσία του YPG, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ανακοίνωση που να επαναβεβαιώνει ότι δέχεται να αποχωρήσει από την περιοχή.
«Μέρος της συμφωνίας μας είναι πως με την εφαρμογή αυτής της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν άλλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Και μόλις τεθεί σε εφαρμογή η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τότε ο πρόεδρος έχει συμφωνήσει να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα».
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή στη Συρία αλλά «όχι στρατιωτικά».
«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται διπλωματικά, πολιτικά και φυσικά σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να στηρίξουν τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν στην περιοχή» είπε ο Πενς, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον έστειλε στην περιοχή για να σταματήσει τη βία.
Υπενθυμίζεται ότι στην Άγκυρα μετέβησαν την Πέμπτη (17/10) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να επαναδιατυπώσουν τις θέσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στα συριακά εδάφη.
Ποιος θα έχει τον έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας»
Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΗΠΑ και Τουρκία, έπειτα από συνομιλίες στην Άγκυρα που διεξήγαγαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.
«Η ζώνη ασφαλείας θα επιβληθεί ως επί το πλείστον από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, είπε πως η συμφωνία δεν είναι μια «εκεχειρία», αλλά η Τουρκία προσωρινά διακόπτει τις επιχειρήσεις της μόνο για να μπορέσει η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να αποχωρήσει από την περιοχή.
Διστακτικό «ναι» από τους Κούρδους της Συρίας
«Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε την κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής Μαζλούμ Αμπντί, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο (AFP).
«Δεν έχουμε συζητήσει την τύχη άλλων περιοχών» είπε επίσης στην κουρδική τηλεόραση, αναφερόμενος σε περιοχές όπου η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας».
Το Rojava Information Center γράφει πως ο στρατηγός ξεκαθάρισε, επίσης, πως δέχονται την κατάπαυση του πυρός αλλά όχι την παραμονή της Τουρκίας στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, φέρεται να υπογράμμισε πως η κουρδική πλευρά δεν θα αποδεχτεί τουρκική κατοχή ούτε δημογραφική αλλαγή στην περιοχή -κάτι που αποτελεί στόχο της Τουρκίας.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πολιτικός αξιωματούχος Αλντάρ Καλίλ, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία.
Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω λόγω της «κουρδικής αντίστασης».
Σύμβουλος του Άσαντ: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα ακόμη «Ιρακινό Κουρδιστάν» στη Συρία
Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.
Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.
Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσιγκτον – Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.
Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τη Συρία
Διαβάστε επίσης:
Άσαντ για εισβολή στη Συρία: Θα απαντήσουμε με όλα τα «νόμιμα μέσα» στην Τουρκία
Ο Πούτιν «τελειώνει» τον αιμοδιψή Ερντογάν: «Ο Άσαντ πρέπει να ελέγξει τα συροτουρκικά σύνορα»
Τραμπ για εκεχειρία στη Συρία: Σπουδαία μέρα για Κούρδους και Τουρκία