Brexit: «Ναι μεν, αλλά» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράταση
Οι εξελίξεις έρχονται με φόντο την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να διενεργηθούν εκλογές στη χώρα στις 12 Δεκεμβρίου.
Οι πρέσβεις της Ε.Ε. συνεδρίασαν σήμερα με μοναδικό αντικείμενο την παράταση και οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ανέφεραν πως θα αποφασιζόταν παράταση είτε έως τον Ιανουάριο του 2020 είτε μέχρις ότου το βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία Τζόνσον - Μπαρνιέ για το Brexit, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Όπως μετέδισε νωρίτερα το Reuters, το προσχέδιο μιας απόφασης των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία μια παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί η οριστικοποίηση της επικύρωσης της συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών.
«Ακολούθως, η αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ολοκλήρωσης και επικύρωσης της διαδικασίας», αναφερόταν, κατά το Reuters πάντα, στο συγκεκριμένο προσχέδιο.
Πηγές της Ε.Ε. που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι «δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν μπορεί να υπάρξει απόφαση μέχρι αύριο. Κάποιοι ενδέχεται να θέλουν να δουν το αποτέλεσμα των προώρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου».
Οι θέσεις των βρετανικών κομμάτων απέναντι στις εκλογές
Κι ενώ το Brexit εξελίσσεται σε μια διαδικασία για γερά νεύρα, θα ήταν χρήσιμο να παρατηρήσει κανείς πώς διάκεινται τα πολιτικά κόμματα του βρετανικού Κοινοβουλίου εν όψει των πρόωρων εκλογών.
- Συντηρητικοί: Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ζητήσει δύο φορές μέχρι τώρα πρόωρες εκλογές. Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι οι βουλευτές των «Τόρις» αυτή την ιδέα, επιμένοντας ότι η προσοχή της κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit
- Εργατικοί: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει σε πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα τις ψηφίσει, εάν δεν αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η προοπτική ενός «σκληρό» Brexit. Και εδώ, βεβαίως, δεν υπάρχει ομοφωνία, γεγονός που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στον επικεφαλής του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν
- Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP): Ο επικεφαλής του κόμματος, Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε πως «θέλουμε τις εκλογές, αλλά αυτοί οι όροι δεν είναι αποδεκτοί». Πρόσθεσε δε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί νωρίτερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Θα προτιμούσαν ακόμη ένα δημοψήφισμα αλλά έχουν ταχθεί υπέρ των εκλογών, εάν υπήρχε αρκετός χρόνος αναφορικά με την παράταση που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής του κόμματος, Τζο Σουίνσον, δήλωσε ότι θα περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες την Παρασκευή.
- Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας (DUP): Ο εκπρόσωπος του κόμματος για το Brexit, Σάμι Γούιλσον, υπογράμμισε ότι το κόμμα θα στηρίξει την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.
- Ανεξάρτητη Ομάδα για την Αλλαγή: Η επικεφαλής του κόμματος, Άννα Σόουμπρι, έχει πει πως οι εκλογές «δεν πρόκειται να λύσουν τίποτα» και κάλεσε εκ νέου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος αναφορικά με το Brexit.
- Ουαλικό Κόμμα (Plaid Cymru): Οι τέσσερις βουλευτές του τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά διαφωνούν ως προς τη διεξαγωγή ή μη νέου δημοψηφίσματος.
- Το Κόμμα των Πρασίνων: Η μοναδική βουλευτής του κόμματος, Καρολάιν Λούκας, φαίνεται έτοιμη να καταψηφίσει τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας σε ανάρτησή της στο twitter ότι η Βρετανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο με ένα «σκληρό» Brexit, εάν οι βουλευτές δεν επικυρώσουν τη συμφωνία Τζόνσον - Μπαρνιέ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Αυτοί θα είναι οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια και τα ποσά