Πρόσωπο της χρονιάς ο Τυνήσιος που αυτοπυρπολήθηκε
Ο Μουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν αξιωματούχοι κατάσχεσαν το εμπόρευμα του 26χρονου άνεργου που δεν είχε άδεια μικροπωλητή, τον χαστούκισαν και τον προσέβαλαν.
Η απεγνωσμένη αυτή ενέργεια πυροδότησε τις λαϊκές εξεγέρσεις κατά τις οποίες ανατράπηκαν δικτάτορες στις αραβικές χώρες και σείστηκαν άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην περιοχή, με εκατομμύρια Άραβες να βγαίνουν στους δρόμους.
«Οι Times σήμερα ονομάζουν τον Μπουαζίζι, τον πλανόδιο οπωροπώλη που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Αραβική Άνοιξη το ''Πρόσωπό τους για το 2011''», γράφει η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα.
«Ο Μπουαζίζι δεν ήταν επαναστάτης, αλλά η μοναχική διαμαρτυρία του χρησίμευσε ως καταλύτης για ένα κύμα εξεγέρσεων που έχει αλλάξει τη Μέση Ανατολή».
Όταν ο Μπουαζίζι υπέκυψε στα τραύματά του τον Ιανουάριο, ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε όλη την Τυνησία εξαναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι να εγκαταλείψει τη χώρα. Λίγο αργότερα εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία και σε άλλες χώρες για να διαμαρτυρηθούν κατά της καταστολής, της διαφθοράς, της φτώχιας, της ανεργίας.
Οι εξεγέρσεις ανέτρεψαν τα καθεστώτα στη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Τυνησία, ενώ το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ αποσυντίθεται και άλλοι απολυταρχικοί ηγέτες στην περιοχή αντιμετωπίζουν τη λαϊκή οργή.
Η Τυνησία έκτοτε εξέλεξε νέους ηγέτες μετά τη διεξαγωγή ειρηνικών δημοκρατικών εκλογών.
Σε μια συνέντευξή της τον Οκτώβριο, η μητέρα του Μπουαζίζι, η Μανούμπια, κάλεσε τους νέους ηγέτες να τιμήσουν τη θυσία του γιου της, βοηθώντας φτωχούς ανθρώπους όπως ήταν ο νεαρός Μοχάμεντ.
«Τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν ο γιος μου δεν είχε αντιδράσει κατά της σιωπής και της έλλειψης σεβασμού», είπε.
«Ωστόσο ελπίζω οι άνθρωποι που θα κυβερνήσουν, να μπορέσουν να κρατήσουν το μήνυμα αυτό το μυαλό τους και να υπολογίζουν όλους τους Τυνήσιους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι φτωχοί».