Σεισμός Αλβανία: Η λίστα με τα ονόματα των νεκρών-Νύχτα αγωνίας για τους εγκλωβισμένους στα ερείπια
Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει πλέον τους 30 σύμφωνα με τα τοπικά μέσα – άλλα να κάνουν λόγο για 31.
Ο μακάβριος απολογισμός του φονικού σεισμού αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.
Ταυτοποιήθηκαν 28 θύματα
Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής 28 από τα θύματα, ανάμεσά τους και παιδιά.
«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ανακοίνωση που μπορεί να επιθυμεί ένας Αλβανός αξιωματούχος» ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Olta Xhacka. «Ξέρω ότι τα λόγια είναι περιττά και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών τους. Αλλά σε ένα σημάδι σεβασμού στις χαμένες ζωές, θέλω να μοιραστώ σήμερα με όλους τους πολίτες τα ονόματα των 28 παιδιών, κοριτσιών, αγοριών, ανδρών και γυναικών που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αυτή την τραγωδία», πρόσεθεσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας.
Η Olta Xhacka δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, στην πιο δύσκολη ομιλία στην καριέρα της.
Δείτε το βίντεο:
Θρήνος και αγωνία στα συντρίμμια
Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε την Τετάρτη και τα 5 Ρίχτερ-, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.
Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ ανέσυραν από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.
Τις σεισμόπληχτες περιοχές επισκέφτηκε την Τετάρτη (27/11) η πολιτική ηγεσία της χώρας. Η κυβέρνηση κήρυξε τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν την πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και την Τετάρτη (27/11).
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε την Τετάρτη (27/11) τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτήρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε την Τρίτη (26/11) ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές.
«Γιατί δεν πήρε κι εμένα ο Θεός»
Ο Φέχμι Βάτα, 73 ετών, είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα. Όταν χτύπησε ο σεισμός, δεν ήταν στο σπίτι του. Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πολυκατοικία όπου διέμεναν, στη Θουμάνα.
Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε ο απαρηγόρητος Βάτα.
Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. «Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. «Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;».
Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτήριο κατέρρευσε.
Η δραματική στιγμή κατάρρευσης κτηρίου στο Δυρράχιο
Το απόγευμα της Τετάρτης (27/11) η Αλβανία ταρακουνήθηκε από έναν ακόμη ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Ήταν ένας από τους δεκάδες μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί έπειτα από τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν τη γειτονική χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης (26/11).
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ένα κτήριο τεσσάρων ορόφων στο Δυρράχιο, το οποίο ήδη είχε υποστεί ζημιές, να καταρρέει ολοκληρωτικά έπειτα από έναν μετασεισμό.
Ανασύρθηκε ζωντανός έπειτα από 21 ώρες κάτω από τα ερείπια
Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας 25χρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΤΑ". Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στην στήριξη των σεισμοπαθών. Σύμφωνα με την κ. Μαναστιρλίου, 658 άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων 68 παραμένουν στο Νοσοκομείο Τραυμάτων στα Τίρανα.
Εξάλλου, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές και, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
«Στην Υγειά μας Ρε Παιδιά»: Ο Ντάνος εκσφενδόνισε πιάτο και βρήκε τον Μπάση στο κεφάλι (vid)