ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Δεκαπέντε χρόνια από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία (photos+video)

Ο σεισμός και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.
AP Images
2'

Κοινότητες σε πολλές χώρες στη νοτιοανατολική Ασία τιμούν σήμερα τη μνήμη των 230.000 θυμάτων του τσουνάμι που χτύπησε κράτη που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, στην 15η επέτειο μιας εκ των φονικότερων καταστροφών σε όλο τον κόσμο.

Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου 2004, σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά της βόρειας Σουμάτρας προκαλώντας τσουνάμι με κύματα ύψους έως 17,4 μέτρων, που έπληξαν παράκτιες περιοχές στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και εννέα άλλες χώρες.

Επιμνημόσυνες τελετές είχαν προγραμματιστεί στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας, όπου ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν και πάνω από 125.000 άνθρωποι χάθηκαν στα γιγάντια κύματα.

Έκτοτε, η περιοχή ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό με πάνω από 25.000 κτίρια κατοικιών, επιχειρήσεων, κρατικών υπηρεσιών και σχολείων να ανεγείρονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, που το 2004 υπέστη ουσιαστικά ολική καταστροφή.

Στην Ταϊλάνδη, όπου πάνω από 5.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τουρίστες σε δημοφιλή νησιά στη Θάλασσα Ανταμάν, αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τελετή στη μνήμη των θυμάτων και ζήτησαν να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ετοιμότητα για καταστροφές.

«Η κυβέρνηση θέλει να αναβαθμίσει τα πρότυπα για την ασφάλεια (...) και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σε όλους τους τομείς σε ό,τι αφορά την προετοιμασία και την προστασία των ανθρώπων απέναντι στις καταστροφές», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίπον Μπουνγιαμανέ στην τελετή αυτή. Δήλωσε ότι η 26η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί εθνική ημέρα αποτροπής καταστροφών.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι κατέθεσαν στεφάνι σε μνημείο στην επαρχία Πανγκ Νγκα για να τιμήσουν τον ανιψιό του βασιλιά Μάχα Βατζιραλονγκόρν, τον Μπούμι Γιένσεν, που τελευταία φορά τον είδαν ζωντανό να κάνει τζετ σκι στα ανοικτά όταν χτύπησε το τσουνάμι. Πραγματοποιήθηκε επίσης τελετή για τα θύματα που ήταν μουσουλμάνοι, χριστιανοί και βουδιστές.

Οι επιζήσαντες στο Μπαν Ναμ Κεμ, το χωριό της Ταϊλάνδης που επλήγη πιο σκληρά, θα πάρουν μέρος το βράδυ (τοπική ώρα) σε τελετή στην οποία θα στέκουν σιωπηλοί κρατώντας αναμμένα κεριά. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν τα κύματα χτύπησαν το ψαροχώρι αυτό.

Στην Ινδία, όπου πάνω από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τσουνάμι, οι επιζήσαντες θα πάρουν μέρος σε επιμνημόσυνες τελετές. Πάνω από 35.000 άνθρωποι πέθαναν στη Σρι Λάνκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Έτσι δεν θα χάσετε τα 700 ευρώ - Πότε λήγει η προθεσμία για την αίτηση