Ένα βήμα πριν τον πόλεμο η Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν απειλές για χτυπήματα από Τραμπ και Ιράν (vids)
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναλυτής Αμίρ Τουμάι στην Telegraph το Ιράν δεν θέλει μία παρατεταμένη σύγκρουση.
Αν πάντως το Ιράν, υπό το βάρος και της πίεσης της κοινή γνώμης της χώρας που βράζει, θα μπορούσε από το έδαφός του να χτυπήσει «στόχους» με αμερικανικό ενδιαφέρον για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία.
Αποκλειστικό CNNi: Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με στρατιωτική απάντηση
Τις προθέσεις του Ιράν και τις επόμενες κινήσεις της χώρας μετά από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ αποκάλυψε ο Hassan Dehghan, στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi από την Τεχεράνη, ο Hassan Dehghan δήλωσε: «Η απάντηση θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών στόχων». Ο Dehghan, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι ο βασικός στρατιωτικός σύμβουλος του Αλί Χαμενεΐ και έχει πολύ στενές σχέσεις μαζί του.
Το οπλοστάσιο του Ιράν
Σύμφωνα με το Globalfirepower.com η πολεμική μηχανή του Ιράν 14η ισχυρότερη στον κόσμο το 2019 μπροστά από το Ισραήλ (18ο) και τη Σαουδική Αραβία (25η), αλλά πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) διαθέτει:
Όπως αναφέρει έκθεση της αμερικανικής Defence Intelligence Agency ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του Ιράν είναι η πυραυλική ισχύς του, που του δίνει μεγάλο μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, πέρα από τον μεγαλύτερο εν ενεργεία στρατό στην περιοχή και τις σιϊτικές πολιτοφυλακές που το υποστηρίζουν και τρέφουν βαθύ μίσος προς τις ΗΑ και τους συμμάχους τους.
Το Ιράν έχει δώσει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή οπλικών συστημάτων λόγω του διεθνούς εμπάργκο όπλων που του έχει επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία. Πολλά από τα εισαγόμενα συστήματά του θεωρούνται ξεπερασμένα, ανάμεσά τους και δυτικά όπλα που κατασκευάστηκαν πριν την ανατροπή του Σάχη κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αλλά και σοβιετικής και κινεζικής κατασκευής. Έτσι έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα, όπως το Khordad 3, που λέγεται ότι κατέρριψε ένα προηγμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό drone τον περασμένο Ιούνιο, το Mersad-16 και το Bavar-373.
Παράλληλα ενισχύει σταθερά το πυραυλικό του οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει από ρουκέτες όπως οι Fajr-5 και οι Zelzal, μέχρι πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς όπως οι νέοι Khorramshahr (περίπου 2.000 χλμ) αλλά και μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Soumar (2.500 χλμ) που μπορούν θεωρητικά να πλήξουν ακόμη και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Τραμπ απειλεί με νέες επιθέσεις σε 52 στόχους
Την πρόθεσή του να χτυπήσει 52 νέους ιρανικούς στόχους «πολύ σκληρά» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αν το Ιράν χτυπήσει κατά Αμερικανών ως αντίποινα για τη στοχευμένη αεροπορική επίθεση κατά του υποστράτηγου Σουλεϊμανί και της κουστωδίας του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν — ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 — τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.
Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει«52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό».
«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.
O Τραμπ επανήλθε λίγες ώρες αργότερα και με νέο του μήνυμα στο twitter έσπευσε να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό και στρατιωτικό εξοπλισμό και εφόσον αμερικανικός στόχος δεχθεί πλήγμα δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον «όμορφο» εξοπλισμό.
Μάικ Πενς: Ο Σουλεϊμανί είχε ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Την ίδια ώρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συνέδεσε σε ανάρτησή του στο Twitter τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, διατυπώνοντας έναν ισχυρισμό που μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ και αλλού επισήμαναν πολύ γρήγορα ότι είναι αναπόδεικτος, αν όχι απλούστατα ψέμα.
Ο Σουλεϊμανί «βοήθησε να ταξιδέψουν μυστικά στο Αφγανιστάν 10 από τους 12 τρομοκράτες που διέπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πενς μέσω Twitter προχθές Παρασκευή, εν μέσω σειράς μηνυμάτων του με τα οποία υπεραμυνόταν της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την εξόντωση του διοικητή της Δύναμης Κουντς.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, από 19 αεροπειρατές.
Η εκπρόσωπος του Πενς, η Κέιτι Ουόλντμαν, διευκρίνισε αργότερα πως ο αντιπρόεδρος αναφερόταν σε 12 εξ αυτών που «πέρασαν από το Αφγανιστάν». Επέμεινε στον ισχυρισμό ότι «οι 10 από τους 12 βοηθήθηκαν από τον Σουλεϊμανί».
Η εφημερίδα The New York Times ωστόσο αντέτεινε ότι ο ιρανός υποστράτηγος — διοικούσε ήδη το 2001 τη Δύναμη Κουντς, επίλεκτο τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης επιφορτισμένο με τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό — δεν «αναφέρεται πουθενά» στην μακροσκελή έκθεση της επιτροπής έρευνας για την 11η Σεπτεμβρίου.
Στην έκθεση, πρόσθεσε, εξηγείται πως μολονότι «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως το Ιράν επέτρεπε τη διέλευση μελών της Αλ Κάιντα προς και από το Αφγανιστάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου», δεν βρέθηκε η παραμικρή «απόδειξη ότι το Ιράν (...) ήταν ενήμερο για την προετοιμασία» των τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Τη στιγμή της διέλευσής τους από το Ιράν, ούτε τα μέλη της Αλ Κάιντα τα ίδια δεν ήταν ενήμερα για τις λεπτομέρειες αυτής της μελλοντικής επιχείρησης», συμπληρώνεται στην έκθεση της επιτροπής έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου.
Μπορεί επομένως να είναι «σωστό από τεχνική άποψη να λέγεται ότι το Ιράν “βοήθησε” το ταξίδι τους», αλλά άτοπο να γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως το έκανε «εσκεμμένα», ενόψει των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τόνισε από την πλευρά της η εφημερίδα The Washington Post.
Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί
Εν τω μεταξύ, κι ενώ σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο οι τόνοι είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι, η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, επαναπατρίστηκε στο Ιράν σήμερα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.
Το πτώμα του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.
H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο αυτής της πόλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Πυκνό χιόνι από Μαρούσι και πάνω - Χιόνια και στο Σύνταγμα - Κίνδυνος στην Αθηνών - Λαμίας