Ποια είναι η «ταυτότητα» του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας; Το επικρατέστερο σενάριο
Κοντά σε «λευκό καπνό» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να βγει «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει η δημοσιοποίηση της επιλογής του να ακολουθήσει την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, που από την Παρασκευή το βράδυ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Εν μέσω της έντονης φημολογίας για μια σειρά από πολιτικά και μη ονόματα, συνομιλητές του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι θα είναι δύσκολο για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αιτιολογήσουν τυχόν άρνηση να ψηφίσουν την επιλογή του. Υπ' αυτή την έννοια και εάν δεν υπάρξει ανατροπή δεδομένων, η συγκεκριμένη προσέγγιση αποκλείει όλα τα προερχόμενα από τη ΝΔ ονόματα πολιτικών και, κατά πολλούς, τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο, λόγω της δεδηλωμένης τοποθέτησης της κ. Φώφης Γεννηματά, ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τείνει να καταλήξει σε πρόσωπο με «προφίλ Αλιβιζάτου», χωρίς να αποκλείεται εντελώς και το πολιτικό πρόσωπο. Δηλαδή σε προσωπικότητα εκτός ΝΔ, με απόλυτη επάρκεια στην εκπροσώπηση της χώρας σε όλα τα βήματα και το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από το ΚΙΝΑΛ, αλλά ενδεχομένως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος είχε προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 από το τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει προβεί σε θετικές αναφορές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Πρόσωπα με ανάλογο «προφίλ» θα μπορούσαν να θεωρηθούν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που όμως δεν σηματοδοτεί τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή μετά την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλειος Σκουρής. Λέγεται, πάντως, ότι για τον τελευταίο, τουλάχιστον, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, στο προσκήνιο παραμένει και το όνομα της κ. Μαρίας Δαμανάκη, με την οποία φέρεται να είχαν υπάρξει στο παρελθόν ορισμένες «τριγωνικές» διερευνητικές επαφές, χωρίς όμως να έχει μεταφερθεί κάποιο τελικό θετικό ή αρνητικό «σήμα».
Με δεδομένη τη βούληση του κ. Μητσοτάκη η επιλογή του για την Προεδρία να τύχει ευρύτερης συναίνεσης, η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμη. Εξάλλου, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη το ότι σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα κατά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τήρησε ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση στο μείζον για τους επόμενους μήνες ζήτημα των εθνικών θεμάτων.
Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του, στη θέση ότι βέλτιστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί η ανανέωση της θητείας του Προκοπή Παυλόπουλου. Εάν ο πρωθυπουργός κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας θα σταθμίσει τη στάση του.
Πηγή: Καθημερινή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Προσοχή! Μεγάλος κίνδυνος όσοι περνάτε από αυτή τη γέφυρα της Ελλάδας