Στην Κωνσταντινούπολη η Μέρκελ – Οι πιέσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας για τη Λιβύη

Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί την ερχόμενη Παρασκευή (24/01) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη η Μέρκελ – Οι πιέσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας για τη Λιβύη
ASSOCIATED PRESS
3'

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ θα εγκαινιάσουν και το νέο Campus του Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου.

Ακόμη, η καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανο-τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και με εκπροσώπους της τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί λίγες μόνο μέρες μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Βερολίνο.

Ο Ερντογάν πίσω από τον αποκλεισμό της Αθήνας από τη Διάσκεψη;

Το ερώτημα αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στην Άνγκελα Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, θέτει η γερμανική εφημερίδα Bild σε άρθρο της, σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις συνομιλίες της Κυριακής.

«Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο;», είναι ο τίτλος του άρθρου.

«Την Κυριακή ξεκινάει στο Βερολίνο μια σύνοδος κορυφής που έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;».

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ο Ερντογάν φέρεται να επέμεινε για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στις συνομιλίες. Ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης, επισημαίνει η εφημερίδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ επανάλεβε τα όσα είχα δηλώσει σε χθεσινή του συνέντευξη αναφορικά με το βέτο στην Ε.Ε. για οποιαδήποτε απόφαση σχετική με την Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης.

«Έστειλα σε όλους του ομολόγους μου επιστολή, με την οποία τους ενημέρωσα για τις ελληνικές θέσεις και για το άκυρο μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με την Λιβύη. Οποιαδήποτε στιγμή τεθεί θέμα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την Λιβύη και δεν έχει ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα θα θέσει βέτο», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στον ALPHA.

Το τηλεφώνημα έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ διήρκεσε 40 λεπτά - «Θέλουμε την ειρήνη» είπε ο στρατάρχης

Δένδιας: Συμφωνήσαμε σε όλα με τον Χαφτάρ - Τι είπαν στην 90λεπτη συνάντηση

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή