Reuters: Τούρκοι χάκερς πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις σε Ελλάδα - Κύπρο

Έργο χάκερς που φέρεται να ενεργούν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης πιστεύεται πως είναι κυβερνοεπιθέσεις που στόχευσαν ιστοσελίδες της ελληνικής, της κυπριακής και της ιρακινής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν τρεις αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
3'

Οι χάκερ επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας.

Επίθεση δέχτηκαν και οι υπηρεσίες email της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Δύο Βρετανοί και ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφεραν πως η δραστηριότητα των χάκερς δείχνει πως υπήρξε κρατική στήριξη στην κατασκοπεία, με σκοπό να προωθηθούν τα τουρκικά συμφέροντα.

Όπως υποστήριξαν οι αξιωματούχοι, το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε τρία στοιχεία:

Στις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των θυμάτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία. Στις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που, όπως λένε οι ίδιες πηγές, χρησιμοποίησαν υποδομές καταχωρημένες στην Τουρκία. Και σε πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικές αποτιμήσεις που οι πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο ποια άτομα ή οργανισμοί μπορεί να ευθύνονται για τις συντονισμένες αυτές επιθέσεις, αλλά εκτιμούν ότι αυτές συνδέονται καθώς χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι σέρβερς.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στο Reuters.

«Τώρα αρχίζει ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος» - Απειλούν με νέα χτυπήματα οι Τούρκοι χάκερς

Τώρα ξεκινάει ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος» έγραψε στο twitter φερόμενο ηγετικό στέλεχος της ομάδας που υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω τα χτυπήματα "DDoS" από ελληνικές κυβερνητικές ιστοσελίδες, όπως έκανε γνωστό ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Γιάννης Μαλτέζος.

«Είναι ένας άτυπος κυβερνοπόλεμος. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε επιθέσεις που γίνονται καθαρά για λόγους κυριαρχίας. Το γνωρίζουν οι Τούρκοι ότι αυτές οι επιθέσεις είναι χαμηλού ρίσκου και δεν μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς ζημιές στη χώρα», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Στις 5:00 το πρωί ενημερώθηκα για ένα tweet που έκανε ένα ηγετικό στέλεχος της ομάδας, από τον ψεύτικο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter και έγραφε συγκεκριμένα ότι τώρα ξεκινάει ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος. Έχουν φτιάξει μάλιστα και ένα μιλιταριστικό βιντεάκι». Επίσης τόνισε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και στην προηγούμενη επίθεση στη σελίδα της ΕΥΠ, δεν υπήρξε επίθεση πραγματικού hacking, αλλά μία απλή επίθεση, στέλνοντας πάρα πολλά πακέτα δικτύου στη σελίδα με αποτέλεσμα ο server να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα.

«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και άθελά μας. Οι Τούρκοι έχουν ένα κόστος από μηδέν ευρώ έως 400 δολάρια και για να πάρεις αντίμετρα ασφαλείας είναι κάτι που θα κοστίσει πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παραβίαση προσωπικών δεδομένων ούτε κάποιου πληροφοριακού συστήματος». Οι κυβερνητικές σελίδες που δέχθηκαν επιθέσεις είναι αυτές των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και τα site της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και η ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πρόβλημα εντοπίστηκε και σε ορισμένες υπηρεσίες mail των υπουργείων όπως για παράδειγμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αργά το βράδυ (23/01), την συντονισμένη επίθεση χάκερ σε κρατικούς ιστότοπους και site της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε "κυβερνοεπίθεση" σε κυβερνητικά sites με τη μέθοδο του DDoS. Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν στην δυσλειτουργία συγκεκριμένων ιστοσελίδων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως ενεργοποιήθηκαν άμεσα μέτρα περιορισμού της επίθεσης. «Η κανονική λειτουργία επανήλθε, χωρίς καμία άλλη τεχνική συνέπεια, μετά από εντατικές προσπάθειες εξειδικευμένων ομάδων αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών», κατέληξε.