Κοροναϊός - Δραματικές προβλέψεις: Θα διαρκέσει μήνες - Ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει 4 ανθρώπους

Ο νέος  κορoναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα, ο 2019-nCoV, θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με την επιδημία να διαρκεί πολλούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμούν ειδικοί επιδημιολόγοι βάσει των πρώτων διαθέσιμων στοιχείων - Η Βόρεια Κορέα επιβάλλει καραντίνα για έναν μήνα στους ξένους που εισέρχονται στο έδαφός της από την Κίνα

Κοροναϊός - Δραματικές προβλέψεις: Θα διαρκέσει μήνες - Ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει 4 ανθρώπους
AP PHOTOS
6'

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται μια ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες επιδημίες, όμως πολλές υποθέσεις ανατρέπονται.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό δεν μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλον προτού εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα. Την υπόθεση αυτή επιβεβαίωσαν την Κυριακή οι κινεζικές αρχές, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν την έχει επιβεβαιώσει ακόμη.

Οι Αμερικάνοι εκτίμησαν χθες Δευτέρα ότι δεν έχουν δει αποδείξεις σχετικά. Αν οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί αλλά δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα μπορούν να μολύνουν άλλους, αυτό αλλάζει εντελώς τη δυναμική της επιδημίας.

Η περίοδος εκκόλαψης του ιού έχει μόλις αρχίσει να εκτιμάται: περίπου δύο εβδομάδες, ή και λιγότερο σύμφωνα με τον ΠΟΥ που έχει κάνει λόγο για δύο με δέκα ημέρες.

Υπομονή

Πολλοί ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν τις τελευταίες ημέρες μία σημαντική παράμετρο για τις επιδημίες: τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή.

Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από 1,4 σε 3,8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Φίσμαν, ποσοστό που θεωρείται μέτριο.

Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ο μέσος όρος: κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν μολύνει περισσότερους ανθρώπους και άλλοι λιγότερους.

«Από μόνο του το ποσοστό αυτό δεν είναι λόγος για πανικό», δήλωσε η Μαϊμούνα Μαζούμντερ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εργάζεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης.

Υπενθυμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι 1,3 για την εποχική γρίπη και 2 με 5 για τον Sars. Για την ιλαρά το ποσοστό είναι 12 με 18.

Με τις καραντίνες, τα μέτρα περιορισμού, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, τις μάσκες, ο μέσος αριθμός ανθρώπων που μολύνεται μπορεί να μειωθεί. Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 1, η επιδημία θα εξαλειφθεί.

«Φαίνεται να μοιάζει με τον Sars ολοένα και πιο πολύ», δήλωσε ο Φίσμαν. «Ο Sars ήταν ελέγξιμος, οπότε ελπίζουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για αυτό (τον κοροναϊό), όμως δεν θα γνωρίζουμε παρά σε μερικές εβδομάδες».

«Θα χρειαστούν εβδομάδες, πιθανόν μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί», πρόσθεσε.

Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων είναι λίγο μεγαλύτερος από 4.000 στην Κίνα και περίπου 50 σε άλλες χώρες.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα όμως, σύμφωνα με την ομάδα ειδικών του Northeastern, είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερος από 25.000, δήλωσε ο Βεσπινιάνι.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτίμησαν από την πλευρά τους ότι τα κρούσματα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 40.000.

«Είναι εύκολο να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός, μόνο στην Ουχάν», πρόσθεσε ο Βεσπινιάνι. «Αν μολυνθούν και άλλες πόλεις, οι αριθμοί θα αυξηθούν πάρα πολύ».

Όμως δεν θέλει να εκτιμήσει τον αριθμό των ενδεχόμενων θανάτων. Το ποσοστό θνησιμότητας μέχρι στιγμής κυμαίνεται γύρω στο 3%, όμως αυτά τα ποσοστά έχουν την τάση να αυξομειώνονται: ανεβαίνουν στην αρχή μιας επιδημίας όταν πεθαίνουν οι πιο ευάλωτοι και μειώνονται στη συνέχεια, ενώ ξανααυξάνονται όταν πεθαίνουν και άλλοι.

Και σε αυτή την περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν τον πραγματικό κίνδυνο του 2019-nCoV.

Βόρεια Κορέα: Καραντίνα για έναν μήνα στους ξένους που εισέρχονται στο έδαφός της από την Κίνα

Η Βόρεια Κορέα θα επιβάλει καραντίνα ενός μήνα σε όλους τους ξένους που θα εισέρχονται στο έδαφός της από την Κίνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ.

Το τμήμα πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ενημέρωσε με σχετικό μήνυμά του την πρεσβεία σήμερα, όπως αναφέρει η ρωσική διπλωματική αποστολή σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναφέρει δημοσίως κάποιο κρούσμα του νέου στελέχους του ιού, από τον οποίον έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 106 άνθρωποι στην Κίνα και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 4.500 μέχρι σήμερα.

Παρότι εκτός Κίνας δεν έχουν αναφερθεί νεκροί από τον ιό, τα κρούσματα εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς έχοντας προκαλέσει την παγκόσμια ανησυχία γιατί ακόμη υπάρχουν πολλές άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχει οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός.

Η σημερινή ειδοποίηση του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ αναφέρει ως πιθανές τοποθεσίες καραντίνας πολλά ξενοδοχεία ανάλογα με το σημείο εισόδου των ξένων επισκεπτών στη χώρα, επισημαίνει η ρωσική πρεσβεία.

Το τμήμα πρωτοκόλλου υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία του προσωπικού διεθνών οργανισμών και διπλωματικών αποστολών στη Βόρεια Κορέα αλλά και στην αποτροπή μιας εμφάνισης του ιού στη χώρα, σύμφωνα με την πρεσβεία.

Η Βόρεια Κορέα λαμβάνει μέτρα "υψηλής έντασης" για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, περιλαμβανομένων εγχειριδίων μέτρων υγιεινής στις κλινικές, αύξησης της παραγωγής αντιιικών φαρμάκων και ενίσχυσης των προσπαθειών καραντίνας στις συνοριακές περιοχές και σε αεροδρόμια και λιμάνια, γράφει σήμερα η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Rodong Sinmun.

Η χώρα στέλνει επίσης αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας στις ευάλωτες περιοχές και εντοπίζει τους πάσχοντες από πνευμονία στις τοπικές κοινότητες για να τους υποβάλλει σε εξετάσεις και, αν κριθεί απαραίτητο, να τους απομονώσει, προσθέτει η εφημερίδα.

Την περασμένη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ ενημέρωσε τις τουριστικές εταιρείες ότι θα απαγορεύσει επ΄αόριστον την είσοδο ξένων τουριστών στη χώρα, οι οποίοι είναι μια σημαντική πηγή σκληρού νομίσματος για το καθεστώς που υφίσταται κυρώσεις.

Δείτε τον διαδικτυακό χάρτη σε ζωντανό χρόνο:

Ο ιός που θεωρείται ότι ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν όπου πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα, έχει εξαπλωθεί σε κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κόμπι Μπράιαντ: Τα εννέα πρόσωπα της τραγωδίας

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή