Κοροναϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη από τα 4 κρούσματα – Εξαντλούνται οι μάσκες – Έτοιμη η Ελλάδα
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 106 νεκρούς, όλοι στην Κίνα, και για περισσότερους από 4.500 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, στην πλειονότητά τους γύρω από την Ουχάν, στο κέντρο της χώρας.
Ο 33χρονος Γερμανός ασθενής είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας. Ο ασθενής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου.
Ταυτόχρονα ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος είτε η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, η οποία επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από την Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.
«Το περιστατικό στην Βαυαρία αποδεικνύει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι το σημαντικότερο τώρα είναι να ελεγχθούν όσοι ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Στο μεταξύ τόσο η Webasto, η οποία διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα, όσο και άλλες γερμανικές εταιρίες με αντίστοιχες σχέσεις με την χώρα, ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους προς την Κίνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler».
Την ίδια ώρα στο Μόναχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Abendzeit», παρουσιάζεται ήδη έλλειψη σε μάσκες προστασίας αναπνοής.
Πεπεισμένη η Κίνα ότι θα νικήσει τον «δαίμονα»
Τρόπους για την προστασία των Κινέζων και των ξένων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό και «πιθανές εναλλακτικές» στην απομάκρυνση πολιτών, συζήτησαν ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο πρόεδρος της Κίνας.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ, δεσμεύτηκε προς τον οργανισμό ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κρύψει τον «δαίμονα» της ιογενούς πνευμονίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στην χώρα του.
«Η επιδημία αυτή είναι ένας δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να κρύβεται», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη στο Πεκίνο με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς.
«Η Κίνα θα ενισχύσει την διεθνή συνεργασία και καλωσορίζει την συμμετοχή του ΠΟΥ στην πρόληψη του ιού (...) Πιστεύουμε ότι ο ΠΟΥ και η διεθνής κοινότητα θα κάνουν μια ήρεμη, αντικειμενική και λογική αποτίμηση του ιού και η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι θα κερδίσει την μάχη κατά του ιού», υπογράμμισε ο Σι, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα κινεζικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο ότι ο οργανισμός δεν συνιστά την απομάκρυνση των ξένων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.
«Διαθέτουμε πλήρως τα μέσα, την εμπιστοσύνη και τους πόρους για να κερδίσουμε γρήγορα τη μάχη κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την βούληση της Κίνας «να συνεχίσει να συνεργάζεται με ειλικρίνεια και διαφάνεια με τον ΠΟΥ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο ο νέος κοροναϊός, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την Πέμπτη αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο από τις αρχές με την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν σήμερα τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.
Είναι οι χειρουργικές μάσκες μέτρο προστασίας;
Kαθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.
Ενώ οι Ασιάτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από emojis με μάσκα και από φήμες περί ελλείψεων και αποθεμάτων, η ταπεινή χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο όπλο στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.
Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.
Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια «μονόδρομη» άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.
«Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια» (σ.σ. μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν.
Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες - αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης. «Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.
Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόγκ πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού.
Άλλοι είναι «βαρύτερα» -και αποτελεσματικότερα- εξοπλισμένοι με μάσκες-αναπνευστήρες N95 σε μια πόλη που επί εβδομάδες πλήττεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.
Ακόμη όμως και για εκείνους που διαθέτουν μάσκα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τη φοράνε.
Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας, δέχτηκε διαδικτυακά «πυρά» επειδή φόρεσε τη μάσκα το μέσα-έξω.
«Μπορείς να εισπνεύσεις τον ιό αν υπάρχει κενό ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο», πρόσθεσε ο Σατόσι Χιρόι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Οσάκα.
Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, παραβιάζοντας έτσι τη διαταγή που επέβαλε μάσκα σε δημόσιους χώρους.
Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη, η αποφυγή να πιάνουμε το πρόσωπό μας και να πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε:
Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη
Κοροναϊός – Προσοχή: Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπισή του
Συγκίνηση: Πώς οι κάτοικοι της Γιουχάν δίνουν κουράγιο ο ένας στον άλλο (vid)