Νέος κοροναϊός στην Κίνα: Τους 132 έφτασαν οι νεκροί - Σχεδόν 6.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης (29/1) ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κοροναϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132 ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
AP Photo
11'

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 ως χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

«Μπορεί να κορυφωθεί σε μία εβδομάδα»

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων στην Κίνα μπορεί να κορυφωθεί «σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες» προτού αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με έναν Κινέζο επιστήμονα τον οποίο επικαλείται κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Όμως ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.

Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.

Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ουχάν κυρίως επειδή «στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα κλασικό συνάχι», δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ στη δημόσια τηλεόραση CCTV. Ωστόσο εκτιμά πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας «η οποία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών αναπνευστικών ασθενειών».

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Δραματικές προβλέψεις: Θα διαρκέσει μήνες - Ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει 4 ανθρώπους

Πεπεισμένη η Κίνα ότι θα νικήσει τον «δαίμονα»

Τρόπους για την προστασία των Κινέζων και των ξένων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό και «πιθανές εναλλακτικές» στην απομάκρυνση πολιτών, συζήτησαν ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ, δεσμεύτηκε προς τον οργανισμό ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κρύψει τον «δαίμονα» της ιογενούς πνευμονίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στην χώρα του.

«Η επιδημία αυτή είναι ένας δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να κρύβεται», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη στο Πεκίνο με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς.

«Διαθέτουμε πλήρως τα μέσα, την εμπιστοσύνη και τους πόρους για να κερδίσουμε γρήγορα τη μάχη κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την βούληση της Κίνας «να συνεχίσει να συνεργάζεται με ειλικρίνεια και διαφάνεια με τον ΠΟΥ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του ιού

Ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού άρχισαν να αναπτύσσουν οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υγείας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι ένα έργο που θα διαρκέσει μήνες.

«Αρχίσαμε ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου στα NIH και μαζί με συνεργάτες», δήλωσε ο 'Αντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο 'Αντονι Φόσι συμφώνησε ότι είναι πιθανόν η επιδημία να υποχωρήσει προτού το εμβόλιο ετοιμαστεί, όπως συνέβη κατά την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου) το 2002-2003.

Θα χρειαστούν τρεις μήνες για να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή Φάσης Ι, στη συνέχεια τρεις μήνες για να ληφθούν στοιχεία, προτού ενδεχομένως ξεκινήσει μια κλινική δομική Φάσης ΙΙ σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, είπε ο γιατρός.

Αλλά «προχωράμε σαν να πρέπει να αναπτύξουμε το εμβόλιο», είπε. «Εξετάζουμε το χειρότερο από τα σενάρια, στην περίπτωση που αυτό γίνει μια μεγαλύτερη επιδημία».

Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι

Ποιος είναι ο νέος ιός;

Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.

Τι είναι οι κοροναϊοί;

Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;

Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποιήσει) του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κοροναϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του.

Από πού προήλθε ο ιός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κοροναϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Medical Virology", δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;

Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες.

Πού έχει εξαπλωθεί έως τώρα;

Εκτός από την Κίνα, περιστατικά έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη), στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη (έως τώρα μόνο στη Γαλλία).

Πόσο κολλητικός είναι μεταξύ των ανθρώπων;

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;

Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Πόσο φονικός είναι;

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.

Πώς συγκρίνεται με τον SARS και τον MERS;

Οι δύο αυτοί προηγούμενοι ιοί προκαλούσαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο νέος συγκρίνεται μαζί τους, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και θάνατο, αλλά στους περισσότερους πιο ήπια συμπτώματα. Ο SARS που άρχισε το 2003 στη νότια Κίνα και πιστεύεται ότι πήγασε από νυχτερίδες, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 774, δηλαδή περίπου έναν στους δέκα ασθενείς. Ενώ ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και «πήδηξε» από τις καμήλες στους ανθρώπους, ήταν ακόμη πιο φονικός, καθώς σκότωσε έναν στους τρεις ανθρώπους που μόλυνε (το 34%).

Μπορεί ο νέος ιός να προκαλέσει πανδημία;

Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πληρούνται και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις.