Κοροναϊός: Επελαύνει στην Ευρώπη – Σχεδόν έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο για ασθενείς του φονικού ιού
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με το νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν – τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας - καθώς μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 6.0000.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Κίνα και μία ιδιαίτερα μακροσκελής λίστα χωρών από όλο τον πλανήτη εργάζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς για τη λήψη των σωστών μέτρων περιορισμού και αντιμετώπισης της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας.
Στην Ευρώπη -μέχρι στιγμής- έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα -τέσσερα στη Γερμανία, τέσσερα στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία -, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη (23/01) αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με τις κινεζικές αρχές να ελπίζουν ότι με αυτόν τον θα τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.
Αν και όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε επιφυλακή, η εξάπλωση του ιού φαίνεται πως ακόμα δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και μεταξύ άλλων πλήττει και ολόκληρες οικογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια οικογένεια από την Μεγάλη Βρετανία που, σύμφωνα με τον Guardian, αναγκάστηκε χωριστεί επειδή η μητέρα διαθέτει κινέζικο διαβατήριο. Ο σύζυγός της μαζί με την 9χρονη κόρη τους αναχώρησαν για την Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Sindy Siddle θα παραμένει αποκλεισμένη στην Κίνα.
«Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη μας. Πώς μπορούν να βάζουν μια οικογένεια σε αυτή τη θέση; Το ότι πρέπει να αφήσω τη Sindy στην Κίνα είναι το χειρότερο πράγμα που θα περάσω. Πώς να πω στη Jasmine ότι η μαμά της πρέπει να μείνει πίσω;» δήλωσε στον Guardian o Jeff Siddle.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πόλη - «φάντασμα» η Ουχάν – Το βραδινό ραντεβού των κατοίκων της που συγκλονίζει
Αποκλεισμένα χωριά και ανακοινώσεις από μεγάφωνα
Την ώρα που στον υπόλοιπο πλανήτη οι ηγεσίες δεκάδων χωρών σχεδιάζουν τον επαναπατρισμό των πολιτών τους, οι επικεφαλής των χωριών στην Κίνα κάνουν περιπολίες με μεγάφωνα και καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
«Συγχωριανοί, παρακαλούμε φορέστε μάσκες, πλένετε τακτικά τα χέρια σας και αποφεύγετε τις επισκέψεις σε άλλους για την Πρωτοχρονιά, ένα τηλεφώνημα αρκεί!» Το μήνυμα αυτό μεταδίδεται τρεις φορές την ημέρα στο χωριό Λι της κομητείας Τζιασιάνγκ της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ. Οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους με αφορμή το νέο κινεζικό έτος αποτελούν παράδοση για τους Κινέζους, κυρίως στα χωριά.
Στους τοίχους των κτηρίων κρέμονται επίσης μεγάλα πανό με προειδοποιητικά μηνύματα ενώ έχουν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου σε 24ωρη βάση για να εξετάζονται οχήματα και επισκέπτες.
Αυτή, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, είναι μια συνηθισμένη εικόνα τον τελευταίο καιρό στα περισσότερα κινεζικά χωριά καθώς αποτελούν τους «αδύναμους κρίκους» στην αλυσίδα πρόληψης και ελέγχου και πολλές φορές τα μέτρα σκληρά. Οι μονάδες υγείας στα χωριά δεν είναι συνήθως τόσο εξελιγμένες όπως στις πόλεις και καθώς όσοι εργάζονται σε άλλες περιοχές επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για τις αργίες του νέου κινεζικού έτους, ο κίνδυνος που δημιουργείται λόγω της επιδημίας είναι μεγάλος.
Στο χωριό Λι, για παράδειγμα, αποφασίστηκε ο «αποκλεισμός» του. Στη μέση των τεσσάρων εισόδων του χωριού βρίσκονται σταθμευμένα οχήματα, προκειμένου οι αξιωματούχοι του χωριού να μπορούν να ελέγχουν τα αυτοκίνητα και τους επισκέπτες που έρχονται από άλλες περιοχές. Εάν όμως οι κάτοικοι χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, τα σταθμευμένα οχήματα απομακρύνονται αμέσως.
Έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο στην Ουχάν
Σε χρόνο ρεκόρ οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας κατόρθωσαν να μετατρέψουν ένα άδειο κτήριο σε ένα νοσοκομείο χιλίων κλινών κοντά στην Ουχάν αποκλειστικά και μόνο για τους ασθενείς του κοροναϊού.
Το άδειο κτήριο, σύμφωνα με την «Daily Mail», εξοπλίστηκε πλήρως μέσα σε δύο ημέρες και σήμερα λειτουργεί κανονικά. Το νέο νοσοκομείο παλαιότερα ήταν παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής.
Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
«Μπορεί να κορυφωθεί σε μία εβδομάδα»
Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας μπορεί να κορυφωθεί «σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες» προτού αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με έναν Κινέζο επιστήμονα τον οποίο επικαλείται κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Όμως ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε σήμερα πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός - Δραματικές προβλέψεις: Θα διαρκέσει μήνες - Ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει 4 ανθρώπους
Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.
Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.
Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.
Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη