Συναγερμός στη Μεγάλη Βρετανία: Έφτασε ο κοροναϊός - Επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα
Οι βρετανικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση των δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.
«Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς.
Οι βρετανικές Αρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.
Όπου φύγει-φύγει
Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους Βρετανούς να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι προς την Κίνα. Την επομένη, η British Airways διέκοψε όλες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα.
Για τον επαναπατρισμό των βρετανών υπηκόων από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίσθηκε ο νέος κινεζικός ιός, η βρετανική κυβέρνηση έχει ναυλώσει αεροσκάφος, σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές. Απογειώθηκε σήμερα με 110 επιβάτες, ανάμεσά τους 87 Βρετανούς, λιγότερους από ίσους είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αναμένεται να προσγειωθεί στις 13.00 τοπική ώρα και GMT στην αεροπορική βάση του Μπράιζ Νόρτον, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων δυτικά του Λονδίνου.
Δεκάδες χιλιάδες εργάτες σε καραντίνα
Περισσότεροι από 40.000 εργάτες σε ένα τεράστιο κινεζικό βιομηχανικό πάρκο στην Ινδονησία, έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.
Ο όμιλος PT Indonesia Morowali Industrial Park θέτει από το Σαββατοκύριακο σε καραντίνα τους εργάτες στις εγκαταστάσεις εξόρυξης νικελίου και στα εργοστάσιά της ανοξείδωτου χάλυβα στο νησί Σουλαουέσι, συνολικά 43.000 άνθρωποι, απαγορεύοντάς τους να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το βιομηχανικό πάρκο χωρίς γραπτή άδεια.
Από τους περίπου 5.000 Κινέζους που εργάζονται εκεί «εντοπίσαμε και εξετάσαμε όσους κατάγονται από την Ουχάν», την κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού, δήλωσε ο Ντέντι Κουρνιαουάν εκπρόσωπος του ομίλου.
Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του ιού, όμως ο όμιλος έχει τοποθετήσει θερμικές κάμερες στις εισόδους των κτιρίων και έχει απαγορεύσει την είσοδο στο βιομηχανικό πάρκο σε όσους δεν έχουν εργασία.
Οι εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε περίπου 20.000 στρέμματα, ελέγχονται από την κινεζική εταιρεία Shanfhai Decetn Investment Group.
Σην Ινδονησία δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού, αν και μεγάλος αριθμός τουριστών και εργατών από την Κίνα περνούν από τη χώρα.
Εξάλλου οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται να απομακρύνουν περίπου 240 πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο στην Κίνα της επιδημίας.
Στους 213 οι νεκροί
Νωρίτερα σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020.
Παράλληλα, τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν φτάνουν τα 1.982.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Σοκ: Νεκρός άνδρας στη μέση του δρόμου στην Γουχάν
Ο άνδρας, κατέρρευσε ξαφνικά μέσα στη μέση του δρόμου, με την εικόνα του να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων. Οι νεκροί ξεπέρασαν πια τους 200 στην Κίνα με τους 149 μόνο στην Γουχάν.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί με ειδικές στολές, αντικρίζοντας τον άνδρα μέσης ηλικίας με μάσκα στο πρόσωπο που κείτεται ακίνητος στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Ο άνδρας κατέρρευσε και πέθανε σε κεντρικό δρόμο της πόλης που είναι σε καραντίνα και θεωρείται η πηγή του κοροναϊού.
Δείτε ΕΔΩ τη θλιβερή εικόνα
Λήξη συναγερμού στη Θεσσαλονίκη
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης (30/01) στη Θεσσαλονίκη, όταν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εισήχθη εσπευσμένα ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας από την Κίνα.
Ο άνδρας εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 62χρονος που είχε μπει σε καραντίνα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, δεν έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, καθώς τα δείγματα από τις ιατρικές εξετάσεις του βγήκαν αρνητικά από το Ινστιτούτο Παστέρ
Το πρωί της Παρασκευής αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για το περιστατικό
Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που ελέγχθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η.Π.Α.: Αποφύγετε την Κίνα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός.
«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμπληρώνεται, έκρινε ότι «η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».
Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.
Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.
Επαναπατρίζονται οι Κινέζοι της Ουχάν
Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.
Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι δύο αεροσκάφη της Xiamen Airlines αναχώρησαν για την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και την Κότα Κιναμπαλού της Μαλαισίας για να παραλάβουν και να επαναπατρίσουν κατοίκους της πόλης Ουχάν, εστίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να επισπεύσει τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση στην Κίνα, ενώ ως τώρα η σύσταση αυτή αφορούσε την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Πεντακόσιοι εξήντα πέντε Ιάπωνες έχουν πλέον επαναπατριστεί με τρεις πτήσεις από την Ουχάν, σύμφωνα με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ.
Η ανησυχία της κοινής γνώμης για την επιδημία στην Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα του κοροναϊού μέχρι στιγμής, έχει κλιμακωθεί.
Αναστέλλονται πτήσεις
Αναστέλλονται άμεσα οι πτήσεις προς και από την Κίνα, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Πακιστάν, καθώς ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχει πλέον φθάσει τους 213 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης για τη δημόσια υγεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
«Αναστέλλουμε τις πτήσεις προς την Κίνα ως τις 2 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Άμπντουλ Σάταρ Χοχάρ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου την Κυριακή.
Απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways, ανέστειλαν τις πτήσεις προς την Κίνα λόγω της επιδημίας.
Αρνητικές συνέπειες στην οικονομία
Ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές, δήλωσε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες», προεξόφλησε ο Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.
«Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ», του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης», υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί».
Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο».
Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση» είναι τα στοιχεία που «πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών» αν βρεθούν μπροστά σε «μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις».
Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί «σε πραγματικό χρόνο» τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας.
«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή την εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος.
«Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.
Την 20ή Ιανουαρίου, το ΔΝΤ παρουσίασε τις νεότερες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας λόγο για ταχύτερη ανάκαμψη (+3,3% από +2,9% το 2019) κυρίως χάρη στη διακοπή του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ότι η επάνοδος της αβεβαιότητας θα μπορούσε να την επιβραδύνει και ακόμη και να την ακυρώσει.
Η Κίνα αντιδρά στον παγκόσμιο συναγερμό του ΠΟΥ
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν δήλωσε ότι το Πεκίνο αποτιμά την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός σε κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
«Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ κρίσιμη φάση στον αγώνα εναντίον του κοροναϊού. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο», σημείωσε ο Τζανγκ.
«Μολονότι αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των άλλων κρατών, πρέπει επίσης να επισημάνουμε την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ. Είπε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Κίνας», υπενθύμισε ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.
Για τον ίδιο διπλωμάτη είναι απαραίτητο να αποφευχθούν «υπερβολικές αντιδράσεις, που μπορεί να έχουν ευρύτερες αρνητικές συνέπειες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ
ΤΩΡΑ: Το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Το παρακολουθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»