Brexit - Η μεγάλη ώρα έφτασε: Στους δρόμους οι Βρετανοί - Τι θα αλλάξει στη ζωή τους

Για τελευταία φορά σήμερα οι Βρετανοί ξύπνησαν ως πολίτες της ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση. Οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το 2020. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση. Ωστόσο ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κάποιες πρακτικές αλλαγές. 
12'

Tα ανάμεικτα συναισθήματα αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο και στις δημοσκοπήσεις, καθώς σε αυτές υποδηλώνεται ότι σχεδόν το 53% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ωστόσο, από το πρωί χιλιάδες Βρετανοί βγήκαν στους δρόμους και σκεπασμένοι με βρετανικές σημαίες, γιόρτασαν την έξοδο είτε σε παραδοσιακές παμπ, είτε πίνοντας μπύρες και φωνάζοντας συνθήματα.

Δείτε εικόνες από την βρετανική πρωτεύουσα:

Μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 11 το βράδυ(ώρα Λονδίνου), οι δύο πλευρές θα αρχίσουν επισήμως τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, επιδιώκοντας την επίτευξή της πριν από τα τέλη του 2020.

Τι αλλάζει από αύριο

1.317 ημέρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ το Brexit είναι γεγονός. Αυτό που απασχολεί πλέον είναι τι θα αλλάξει από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το τέλος του 2020. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση. Ωστόσο ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κάποιες πρακτικές αλλαγές, όπως τις παρουσιάζει το αθηναϊκό πρακτορείο.

66 εκατομμύρια κάτοικοι λιγότεροι

Την Παρασκευή τα μεσάνυκτα η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της, το οποίο είναι ένα από τα πιο πλούσια και πιο μεγάλα της Ένωσης.

Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια. Το έδαφός της θα μειωθεί κατά 5,5%.

Αν κάποτε η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει στην ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει κανονικά την ενταξιακή διαδικασία.

Οι θεσμοί

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κατέβει η σημαία της Βρετανίας κάτι που θα συμβολίσει και μια πραγματική αλλαγή: αποχωρώντας από την ΕΕ η Βρετανία θα γίνει «τρίτη χώρα».

Κανένας από τους 73 Βρετανούς ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο του 2019 δεν θα επιστρέψει στο Στρασβούργο. 46 από τις έδρες τους θα κρατηθούν για τα νέα κράτη μέλη και οι 27 θα αναδιανεμηθούν σε άλλες χώρες.

Το Λονδίνο δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να προτείνει Ευρωπαίο επίτροπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα καλείται στις ευρωπαϊκές συνόδους, ενώ τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα συμμετέχουν στις υπουργικές διασκέψεις.

Ως πολίτες τρίτης χώρας οι Βρετανοί δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη λάβει διπλή υπηκοότητα για να μπορέσουν να παραμείνουν στα πόστα τους.

Αντίθετα η Βρετανία θα συνεχίσει να καταβάλει τα χρήματα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Δικαιώματα πολιτών

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, 2,9 εκατομμύρια πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού.

Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν το δικαίωμα αυτό. Για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ οι διαδικασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ελευθερία της μετακίνησης θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Οι διαπραγματεύσεις

Η Βρετανία έχει ήδη περάσει πολλά χρόνια να διαπραγματεύεται τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Όμως οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν σε νέα φάση από την Παρασκευή. Ήδη ο Μπαρνιέ συζητά με τα κράτη μέλη για να καθοριστεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

Αντίθετα με τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εμπορική συμφωνία ίσως να πρέπει να επικυρωθεί από περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Ωστόσο μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα εξακολουθήσει να υπόκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Υποστολή της βρετανικής σημαίας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν την υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο.

Μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) θα υποσταλούν επίσης οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Βραδιά υποδοχής του Brexit με καλεσμένους στο Νο10

Βραδιά υποδοχής του Brexit θα φιλοξενήσει ο Μπόρις Τζόνσον, στην πρωθυπουργική κατοικία, σήμερα το βράδυ στις 9.00, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Έχουν προσκληθεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμβουλοι και υπάλληλοι του Νο10, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης, όπως επίσης και υποστηρικτές της καμπάνιας του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ. Οι καλεσμένοι θα γιορτάσουν την αποχώρηση με παραδοσιακά εδέσματα από περιοχές της Βρετανίας και βρετανικό αφρώδες κρασί.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το περιορισμένης κοπής νόμισμα που δόθηκε σήμερα σε κυκλοφορία από το βασιλικό νομισματοκοπείο, έχει ήδη εξαντληθεί. Πρόκειται για το νόμισμα της μισής λίρας (50p), το οποίο είναι χρυσό και επετειακό, και κόπηκε μόνο σε 1.500 αντίτυπα, προς 945 λίρες το καθένα.

Το τοπικό συμβούλιο της Οξφόρδης, ύψωσε την σημαία της ΕΕ, πάνω από το δημαρχείο, ως φόρο τιμής για την «φιλία και συνεργασία» επί δεκαετίες με τις Βρυξέλλες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία με τις αδελφοποιημένες πόλεις προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων και στο μέλλον.

Ο Σκωτσέζος δήμαρχος του Μπρούνσμαρκ έχασε το αξίωμά του λόγω Brexit

Όλοι οι φάκελοι τακτοποιήθηκαν προσεκτικά σε κουτιά, η πινακίδα κατέβηκε από την πόρτα και τα φώτα στο κτίριο έσβησαν: καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες μέχρι το Brexit, ο Σκωτσέζος δήμαρχος ενός μικρού χωριού στη βόρεια Γερμανία αναγκάστηκε να παραδώσει τα κλειδιά του γραφείο του.

Ο Ίαν Μακνάμπ διατηρεί το αξίωμα αυτό (αμισθί) στο Μπρούνσμαρκ του Σλέσβιγκ-Χολστάιν εδώ και 12 χρόνια. Όταν σημάνουν τα μεσάνυχτα όμως, θα τον βρει το φάντασμα του Brexit. Δεν θα είναι πλέον πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια δεν μπορεί να έχει πολιτικό αξίωμα στη Γερμανία.

Ο 70χρονος Μακνάμπ ζει εδώ και 45 χρόνια στη Γερμανία. Όπως είπε, αισθάνεται «αχρηστευμένος», όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί «έτσι λέει ο νόμος».

Ως αποχαιρετιστήριο δώρο, οι υφιστάμενοί του στον δήμο του χάρισαν μια τεράστια σκωτσέζικη σημαία. Ο Μακνάμπ είπε ότι θα την υψώσει στο σπίτι του, στη θέση μιας παλιάς και φθαρμένης που κυμάτιζε απ’ έξω.

Ο πρώην δήμαρχος σκοπεύει πλέον να περνάει περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα του και την οικογένειά του και να ξεκινήσει μια διαδικτυακή επιχείρηση. Στα άμεσα σχέδιά του, για τις επόμενες ώρες μέχρι το Brexit, είναι να δώσει μια παράσταση με το ροκ συγκρότημα The Lucky Devils στο οποίο συμμετέχει και μετά να πιει ένα ουίσκι με τη σύζυγό του και τους άλλους μουσικούς.

Περίπου 700 Βρετανοί υπήκοοι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την Κομισιόν

Περίπου 700 Βρετανοί υπήκοοι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το Brexit, παρά τον κανονισμό που προβλέπει ότι οι αξιωματούχοι στον ευρωπαϊκό αυτόν οργανισμό πρέπει να είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί πολίτες που εργάζονται ήδη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παυτούν των καθηκόντων τους, στην περίπτωση που μια σύγκρουση συμφερόντων ή μια διεθνής υποχρέωση το καταστήσει αναγκαίο.

Ο αριθμός των Βρετανών αξιωματούχων της ΕΕ μειώθηκε ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από το Λονδίνο στις 27 Μαρτίου του 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν 200 λιγότεροι αξιωματούχοι με βρετανικά διαβατήρια. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η συνταξιοδότηση, η λήξη συμβολαίων και η αλλαγή υπηκοότητας. Περίπου 120 πρώην Βρετανοί υπήκοοι, που εργάζονται στην Κομισιόν, άλλαξαν τις εθνικότητές τους τα τελευταία τρία χρόνια, επισήμανε η Επιτροπή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, τονίζει ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με τη Βρετανία και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρώπη οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε ο Γάλλος πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Τείνουμε το χέρι, όμως είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «αν οι Βρετανοί θέλουν να μπορούν να επωφεληθούν για ακόμη μία φορά από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, αυτό θα γίνει προφανώς υπό όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

Ο Επίτροπος επισήμανε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, σε όλους τους τομείς, «δεν ξεκινούν από το μηδέν». «Δεν είναι σαν να συζητάμε με μια καινούρια χώρα με την οποία θα πρέπει να συνάψουμε νέες συμφωνίες. Αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα», σχολίασε.

Η Βρετανία αποχωρεί απόψε από την ΕΕ, βάζοντας τέλος σε έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών. Η αποχώρηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεύτερης φάσης, αυτής των διαπραγματεύσεων για τους μελλοντικούς δεσμούς των δύο πλευρών μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου.

"Βαθιά τομή για όλους μας το Brexit”, δηλώνει η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ

Έπειτα από 47 χρόνια κοινής ευρωπαϊκής υπόθεσης, έρχεται το τέλος τα μεσάνυχτα: η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ είπε στον λογαριασμό της στο podcast ότι θα επιθυμούσε «να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρησή της. Το Brexit είναι μια βαθιά τομή για όλους μας. Η Γερμανία θέλει να παραμείνει στενός συνεργάτης και φίλος της Μεγάλης Βρετανίας διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως «ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με επιτυχία την Ευρώπη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τις (εμπορικές) διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία με καλή διάθεση, αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως επίσης και από τη Μ. Βρετανία», επισήμανε.

Τι ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές

Σε δηλώσεις προέβη η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, όσον αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν μετά το Brexit στη Βρετανία.

Όπως εξήγησε η κυρία Σμιθ, για όσους Έλληνες και Ευρωπαίους μένουν ήδη εκεί και όσους έρχονται το 2020, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα, αυτό που θα αλλάξει θα ισχύει για όσους έρχονται μετά την έξοδο της χώρας.

Τι ισχύει για τους φοιτητές με το Brexit

Σχετικά με τους φοιτητές συγκεκριμένα η πρέσβης τόνισε πως θα μπορούν να μείνουν στη χώρα χωρίς καμία απολύτως αλλαγή, ενώ για όσους μπουν στη χώρα το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα δίδακτρα και τα δάνεια.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι σκοπός της Βρετανίας είναι να μείνουν φίλοι και έτεροι σύμμαχοι με την Ευρώπη.

Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα είπε: «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Οι Βρετανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα με πολύ καλό μάτι». Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι σε ισχύ τίθεται και επισήμως από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελετή εξόδου θα συνοδευτεί από εκδηλώσεις. Ωστόσο η Κέιτ Σμιθ τόνισε ότι δεν είναι στιγμή για γιορτή ούτε για πένθος.

Αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα στο αιγαίο η Βρετανίδα πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία της για την αστάθεια στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΩΡΑ: Το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Σπεύδει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις