Και εγένετο Brexit: Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημα η Μεγάλη Βρετανία

Σκεπασμένοι με βρετανικές σημαίες, γιόρτασαν την έξοδο είτε σε παραδοσιακές παμπ, πίνοντας μπίρες, είτε στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα - Το διάγγελμα Τζόνσον για το Brexit
Και εγένετο Brexit: Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημα η Μεγάλη Βρετανία
(AP Photo/Frank Augstein)
7'

Το ψηφιακό ρολόι που προβάλλεται στους μαύρους τοίχους του Νο10 της πρωθυπουργικής κατοικίας, άρχισε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 23.00. Το κτήριο έχει φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.

Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave. Υποστηρικτές της αποχώρησης έχουν περικυκλώσει το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.

Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Μπόρις», και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας. 'Αλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.

Δείτε εικόνες από την βρετανική πρωτεύουσα:

Στη Σκοτία, που αποφάσισε να κρατήσει υψωμένη την σημαία της ΕΕ πάνω από το τοπικό κοινοβούλιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις «Ανάψτε φως για την Ευρώπη» από υποστηρικτές που επιθυμούν την παραμονή. Συγκεντρωμένο πλήθος βρίσκεται έξω από τη Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα όπως «Το Εδιμβούργο για την Ευρώπη - Για το μέλλον μας στην ΕΕ», θέλοντας να τονίσουν την αντίθεσή τους στην αποχώρηση.

Το διάγγελμα Τζόνσον για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε ένα αισιόδοξο μήνυμα προς το έθνος.

«Απόψε αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας, μια στιγμή που δεν πίστευαν πως θα ερχόταν ποτέ.

Υπάρχουν πολλοί ασφαλώς που νοιώθουν άγχος και απώλεια. Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα ανθρώπων, πιθανώς η μεγαλύτερη, που ανησυχεί για την πολιτική "μάχη".

Καταλαβαίνω όλα αυτά τα συναισθήματα. Η δική μας δουλειά σαν κυβέρνηση, η δική μου δουλειά είναι να ενώσω αυτή τη χώρα και να μας πάω μπροστά

Το πιο σημαντικό που έχω να πω απόψε είναι πως αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή», είπε μεταξύ άλλων.

Τι αλλάζει από αύριο

1.317 ημέρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ το Brexit είναι γεγονός. Αυτό που απασχολεί πλέον είναι τι θα αλλάξει από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το τέλος του 2020. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση. Ωστόσο ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κάποιες πρακτικές αλλαγές, όπως τις παρουσιάζει το αθηναϊκό πρακτορείο.

66 εκατομμύρια κάτοικοι λιγότεροι

Την Παρασκευή τα μεσάνυκτα η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της, το οποίο είναι ένα από τα πιο πλούσια και πιο μεγάλα της Ένωσης.

Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια. Το έδαφός της θα μειωθεί κατά 5,5%.

Αν κάποτε η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει στην ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει κανονικά την ενταξιακή διαδικασία.

Οι θεσμοί

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κατέβει η σημαία της Βρετανίας κάτι που θα συμβολίσει και μια πραγματική αλλαγή: αποχωρώντας από την ΕΕ η Βρετανία θα γίνει «τρίτη χώρα».

Κανένας από τους 73 Βρετανούς ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο του 2019 δεν θα επιστρέψει στο Στρασβούργο. 46 από τις έδρες τους θα κρατηθούν για τα νέα κράτη μέλη και οι 27 θα αναδιανεμηθούν σε άλλες χώρες.

Το Λονδίνο δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να προτείνει Ευρωπαίο επίτροπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα καλείται στις ευρωπαϊκές συνόδους, ενώ τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα συμμετέχουν στις υπουργικές διασκέψεις.

Ως πολίτες τρίτης χώρας οι Βρετανοί δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη λάβει διπλή υπηκοότητα για να μπορέσουν να παραμείνουν στα πόστα τους.

Αντίθετα η Βρετανία θα συνεχίσει να καταβάλει τα χρήματα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Δικαιώματα πολιτών

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, 2,9 εκατομμύρια πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού.

Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν το δικαίωμα αυτό. Για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ οι διαδικασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ελευθερία της μετακίνησης θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Οι διαπραγματεύσεις

Η Βρετανία έχει ήδη περάσει πολλά χρόνια να διαπραγματεύεται τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Όμως οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν σε νέα φάση από την Παρασκευή. Ήδη ο Μπαρνιέ συζητά με τα κράτη μέλη για να καθοριστεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

Αντίθετα με τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εμπορική συμφωνία ίσως να πρέπει να επικυρωθεί από περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Ωστόσο μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα εξακολουθήσει να υπόκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Τι ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές

Σε δηλώσεις προέβη η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, όσον αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν μετά το Brexit στη Βρετανία.

Όπως εξήγησε η κυρία Σμιθ, για όσους Έλληνες και Ευρωπαίους μένουν ήδη εκεί και όσους έρχονται το 2020, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα, αυτό που θα αλλάξει θα ισχύει για όσους έρχονται μετά την έξοδο της χώρας.

Τι ισχύει για τους φοιτητές με το Brexit

Σχετικά με τους φοιτητές συγκεκριμένα η πρέσβης τόνισε πως θα μπορούν να μείνουν στη χώρα χωρίς καμία απολύτως αλλαγή, ενώ για όσους μπουν στη χώρα το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα δίδακτρα και τα δάνεια.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι σκοπός της Βρετανίας είναι να μείνουν φίλοι και έτεροι σύμμαχοι με την Ευρώπη.

Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα είπε: «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Οι Βρετανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα με πολύ καλό μάτι». Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι σε ισχύ τίθεται και επισήμως από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελετή εξόδου θα συνοδευτεί από εκδηλώσεις. Ωστόσο η Κέιτ Σμιθ τόνισε ότι δεν είναι στιγμή για γιορτή ούτε για πένθος.

Αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα στο αιγαίο η Βρετανίδα πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία της για την αστάθεια στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΩΡΑ: Το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Σπεύδει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
15:19ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί