Κίνα: Διαψεύδεται ο θάνατος του γιατρού που προειδοποίησε τον κόσμο για τον κοροναϊό
Πάνω από 560 οι νεκροί - Τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί - O κίνδυνος για την κινεζική οικονομία
Διαψεύδεται από το νοσοκομείο η είδηση πως πέθανε ο 34χρονος γιατρός Λι Γουένλιανγκ από την πόλη Γουχάν της Κίνας.
Νωρίτερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως ο οφθαλμίατρος που είναι από τους πρώτους που εντόπισαν ότι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού είχε μόλις κάνει την απειλητική εμφάνισή του, έχασε τη ζωή του.
Δείτε φωτογραφίες του στη Gallery:
Μάλιστα, την θλίψη του για το θάνατό του εξέφρασε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με μήνυμα στο Twitter, ενώ η είδηση μεταδόθηκε από μεγάλα αμερικανικά δίκτυα όπως το CNNi και την Washington Post.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Wuhan Central, ο 34 χρονος Λι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι νεκροί, ο παγκόσμιος συναγερμός και το πλήγμα στην οικονομία
Τα μέτρα περιορισμού εναντίον της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 560 ανθρώπους, εντάθηκαν την Πέμπτη (06/02), σε όλο τον κόσμο και δύο κρουαζιερόπλοια εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα καθώς η Κίνα προσπαθεί να αναπληρώσει την ολοφάνερη έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.
Τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι έχουν μέχρι τώρα μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, όπου όλο και περισσότερες πόλεις επιβάλλουν σε δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους δραστικά μέτρα περιορισμού. Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, περισσότερα από 240 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές.
Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοια
Χιλιάδες ταξιδιώτες και μέλη πληρώματος βρίσκονται υπό περιορισμό σε δύο κρουαζιερόπλοια στην Ασία.
Στην Ιαπωνία, το Diamond Princess παραμένει σε καραντίνα μετά την επιβεβαίωση 20 κρουσμάτων πάνω στο πλοίο. Περίπου 3.700 άνθρωποι έχουν περιοριστεί στις καμπίνες τους.
Στο Χονγκ Κονγκ, περίπου 3.600 άνθρωποι βρίσκονται επίσης σε καραντίνα πάνω στο World Dream, τρεις πρώην επιβάτες του οποίου βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Πιο αυστηροί οι περιορισμοί διεθνώς
Πολλές χώρες εντείνουν τους περιορισμούς. Το Βιετνάμ έγινε η πιο πρόσφατη χώρα που απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα. Η χώρα επιβεβαίωσε σήμερα δύο νέα κρούσματα του κοροναϊού, ανεβάζοντας σε 12 τον συνολικό αριθμό τους. Και τα δύο κρούσματα είναι πολίτες του Βιετνάμ από τη βόρεια επαρχία Βινχ Φουκ και είχαν στενή επαφή με ασθενείς που είχαν τον ιό, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.
Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε πιο ριζοσπαστικά μέτρα: απαγόρευσε τα ταξίδια στην Κίνα των πολιτών της καθώς και των ξένων πολιτών που κατοικούν στη χώρα προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλει κυρώσεις.
Το Καζακστάν απαγόρευσε την εξαγωγή προστατευτικών μασκών μετά την εκτόξευση των πωλήσεών τους στη γειτονική Κίνα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές και να περιοριστεί η διαθεσιμότητα. Η χώρα, που συνορεύει με την Κίνα, δεν έχει καταγράψει κρούσματα του ιού, αλλά έχει θέσει σε καραντίνα δεκάδες ανθρώπους για να τους υποβάλει σε τεστ.
Η Ιταλία ελέγχει τη θερμοκρασία όλων των επιβατών από το εξωτερικό και η Αυστρία εφαρμόζει ελέγχους θερμοκρασίας στο αεροδρόμιο της Βιέννης για τους προερχόμενους από το Πεκίνο επιβάτες.
Η Ινδονησία διέκοψε τις αεροπορικές συνδέσεις με την Κίνα, με αποτέλεσμα χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες να αποκλειστούν στο τουριστικό νησί Μπαλί -- στους οποίους οι κινεζικές αρχές θα προτείνουν αύριο πτήσεις επαναπατρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αεροπορικές εταιρίες Air France και KLM ανακοίνωσαν την παράταση έως τις 15 Μαρτίου της αναστολής των πτήσεών τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Virgin Australia, από την πλευρά της, θα σταματήσει τις πτήσεις της προς το Χονγκ Κονγκ, όπως και οι αμερικανικές United και American Airlines.
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν σχεδόν το σύνολο των μεθοριακών σταθμών με την υπόλοιπη χώρα και επιβάλλουν από το Σάββατο καραντίνα 14 ημερών σε όλους τους επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα.
Υπό το κράτος του πανικού για μια υποτιθέμενη έλλειψη, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν τεράστιες ποσότητες χαρτιού τουαλέτας.
Ενώ χθες δήλωναν «εξαιρετικά ανήσυχοι», οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 διαβεβαίωσαν πως οι Αγώνες θα εξελιχθούν «όπως είχε προβλεφθεί».
Ο απολογισμός της επιδημίας αυξήθηκε σε 563 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), όπου σχεδόν 3.700 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν μέσα σε μία μόνο ημέρα. Αλλού, δύο θάνατοι αποδόθηκαν από τις αρχές στην επιδημία, ο ένας στις Φιλιππίνες και ο άλλος στο Χονγκ Κονγκ.
Το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κοροναϊού, γύρω στο 2%, παραμένει προς το παρόν πολύ χαμηλότερο εκείνου του Sars (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που είχε σκοτώσει 774 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002-2003.
Δύο εβδομάδες αφού τέθηκε de facto σε καραντίνα η πόλη Ουχάν και στη συνέχεια ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι, της οποίας είναι η πρωτεύουσα, επίκεντρο της επιδημίας, το τοπικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη συρροή των ασθενών.
Στην Ουχάν ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο 1.000 κλινών που κατασκευάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες δέχθηκε την Τρίτη τους πρώτους ασθενείς. Η λειτουργία ενός δεύτερου, του ίδιου τύπου, δυναμικότητας 1.600 κλινών, αναμένεται να ακολουθήσει.
Οι Αρχές ανακοίνωσαν επίσης τη μετατροπή περίπου δέκα δημόσιων κτηρίων της πόλης, μεταξύ των οποίων πολιτιστικά κέντρα ή κλειστά γήπεδα, σε αυτοσχέδιες κλινικές.
Η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων παρουσιάζει «σοβαρή» έλλειψη κλινών, καθώς και «εξοπλισμού και υλικών», δήλωσε ο Χου Λισάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουχάν.
Παράλληλα, ο κινεζικός όμιλος βιοτεχνολογίας BGI ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη λειτουργίας στην Ουχάν ενός εργαστηρίου που μπορεί να διεκπεραιώνει κάθε μέρα περισσότερα από 10.000 τεστ ανίχνευσης του ιού.
Αλλού στην Κίνα, τα μέτρα περιορισμού επεκτείνονται σε έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό πόλεων.
Πολλοί δήμοι, ακόμη κα περιοχές της απομακρυσμένης βορειοανατολικής Κίνας, προτείνουν πριμ σε όποιον καταγγείλει την άφιξη ανθρώπων από τη Χουμπέι.
Στη Ναντσάνγκ (κέντρο), φαρμακεία αναφέρουν στις Αρχές τα στοιχεία των πελατών που αγοράζουν φάρμακα κατά του βήχα ή του πυρετού.
Η κινεζική οικονομία μπορεί να πληγεί σε πιο μόνιμη βάση, καθως σε πολλές επαρχίες η πλειονότητα των επιχειρήσεων και των εργοστασίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν πριν από τις 10 Φεβρουαρίου στην καλύτερη περίπτωση.
Ο ηλεκτρονικός κολοσσός Foxcomm της Ταϊβάν, ένας προμηθευτής-κλειδί της αμερικανικής Apple, ανέφερε πως οι εργάτες ενός από τα εργοστάσιά του στη Χενάν (κεντρική Κίνα), μια τεράστια εγκατάσταση παραγωγής iPhones, θα τεθούν σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Καιρός - Τάσος Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Χιόνια και στην Αθήνα σε λίγες ώρες